Večernji list - Hrvatska

F1 i službeno pokreće ligu za gamere. Pobjedniku lik u idućoj inačici igre F1 2018

- Zoran Vitas

Tijekom rujna će se održavati kvalifikac­ije. Najboljih 40 virtualnih vozača naći će se na dva polufinaln­a natjecanja u Gfinity Areni u Londonu Veteranski igrači računalnih igrica dobro pamte sate ako ne i dane provedene pred ekranima koji su protekli u igranju igara poput Formula One Grand Prixa ili F1. Bila je riječ o igrama samo za najokorjel­ije fanove jer nije se radilo tek o arkadi, nego o iznimno vjernoj simulaciji s razrađenim fizikalnim modelom. Codemaster­sov F1 ostao je ponajbolja simulacija najbržeg svjetskog sporta koju službeno podržava i sama Formula 1. Već ovog tjedna izaći će i nova verzija, F1 2017 za koju izdavač tvrdi kako će igrača dovesti nikada bliže stvarnoj Formuli 1.

Veliki finale u Kataru

No, ovaj put igračima će se ponuditi i dodatni doživljaj. Pokreće se i F1 Esports Series, službeno natjecanje u ovoj Codemaster­sovoj igri, ali koje je i pod službenim pokrovitel­jstvom Formule 1! Tijekom rujna održavat će se kvalifikac­ije koje će odrediti 40 najboljih virtualnih vozača koji će se onda naći na dva polufinaln­a natjeca- nja, 10. i 11. listopada u Gfinity Areni u Londonu. Najboljih 20 će se odmjeriti 24. i 25. studenog u Yas Marini u Kataru gdje će se održati Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix, odnosno posljednja utrka sezone. Pobjednik će dakle biti prvi šampion Formula 1 Esports Series, što mu donosi automatski plasman u polufinale sljedeće godine, posjet nekoj od utrka formule 1 sljedeće sezone, ali će dobiti i svoj lik u sljedećoj verziji Codemaster­sova F1 2018. godine.

Nema stvarne opasnosti

Gameri koji su već imali priliku isprobati F1 2017 kažu kako se radi o igrici koja je sasvim na nivou najboljih sportskih simulacija poput EA Sportsova FIFA ili NBA serijala. Gotovo savršena grafika, odličan fizikalni model te, normalno, bolidi kakve gledamo na stazama, aduti su koji se posebno ističu. No, uz ovosezonsk­e bolide, tu će biti i neki legendarni poput McLarena MP4/4 iz sezone 1988. kakav je vozio Ayrton Senna ili Red Bulla RB6 iz 2010. godine u kakvom je Sebastian Vettel osvojio titulu. Napretkom u karijeri igrač će moći i unapređiva­ti svoj bolid, no svaka preinaka ne mora i profunkcio­nirati pa ćete morati sve ispočetka. Niz je detalja koji omogućuju da u komforu svojeg doma dobrim dijelom vidite kakvo je radno mjesto vozača formule 1. Jedino čega nema jest stvarna opasnost da nastradate.

 ??  ?? Kao u stvarnosti Gotovo savršena grafika, odličan fizikalni model te bolidi kakve gledamo na stazama, aduti su koji se posebno ističu
Kao u stvarnosti Gotovo savršena grafika, odličan fizikalni model te bolidi kakve gledamo na stazama, aduti su koji se posebno ističu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia