Večernji list - Hrvatska

U Sarajevu plaćaju ženama da budu pokrivene

- luka.capar@vecernji.net Luka Capar ZAGREB

Austrijski ministar vanjskih poslova traži brže pristupanj­e zapadnog Balkana EU i smanjenje utjecaja Turske i S. Arabije Autrijski šef diplomacij­e Sebastian Kurz govoreći o aktualnoj situaciji u Europi izrazio je zabrinutos­t zbog sve većeg utjecaja muslimansk­ih zemalja, prvenstven­o Turske ali i Saudijske Arabije, na pojedine države zapadnog Balkana.Posebno se osvrnuo na Bosnu i Hercegovin­u i Kosovo.“U Sarajevu ili Prištini se, na primjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenil­e sliku u gradu”, izjavio je Kurz dodavši kako Europa ne smije ostati nijema na takve pojave.“Treba ubrzati proces pristupanj­a tih država Europskoj uniji kako bi se Tursku držalo pod kontrolom”, kazao je.

Predizborn­a kampanja

Ovakva poruka iz Beča izazvala je, naravno, negodovanj­e ne samo u BiH i na Kosovu nego i u samoj Austriji, gdje su pojedini čelnici drugih političkih opcija optužili Kurza da se takvom retorikom koristi zbog predizborn­e kampanje, te da nema kvalitetno­g političkog programa pa se odlučuje na zastrašiva­nje naroda. “Zapanjen sam izjavama ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza. Očigledno da ministar osim u svojoj zemlji traži opasnosti i u susjednim zemljama kako bi svoje građane plašio pred izbore. Zbog nedostatka izbornog programa, jedino što mu je preostalo je preuzimanj­e populistič­ke retorike. Sada izmišlja i priču da žene u Sarajevu i Prištini bivaju plaćene da hodaju gradom pokrivene kako bi promijenil­e sliku grada. Moja obitelj, brojni prijatelji i poznanici koji žive u Bosni i Hercegovin­i ne znaju za takve slučajeve”, kazao je za Klix. ba Ahmed Husagić, koordinato­r za integracij­e Socijaldem­okratske partije Austrije.

Europa ne smije samo gledati kako Turska širi svoj utjecaj već ponuditi tim državama europsku perspektiv­u SEBASTIAN KURZ Austrijski šef diplomacij­e Povukao paralelu SERGEJ LAVROV: Moskva i Vatikan imaju slične pristupe za rješavanje kriznih situacija, borbu protiv terorizma i uspostavu dijaloga u svijetu

Širenje panike

No, austrijski šef diplomacij­e odgovara kako to nije zastrašiva­nje već realnost i kako EU mora zemljama zapadnog Balkana ponuditi europsku perspektiv­u.

 ?? REUTERS ?? Ruski ministar vanjskih poslova tijekom gostovanja u Vatikanu
REUTERS Ruski ministar vanjskih poslova tijekom gostovanja u Vatikanu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia