Večernji list - Hrvatska

Evo što nam je ostavio vizionar koji je “preselio” grad preko Save

I zašto nije čudno što bi Bandić htio biti kao Većeslav Holjevac

- stela.lechpammer@vecernji.net Stela Lechpammer

Za njegova je mandata, od 1952. do 1963., metropola dobila i sljemensku žičaru te plivalište Mladost, a tramvaj je stigao u Držićevu Može se prst uperiti u doslovno pola grada i reći kako ničega od toga ne bi bilo da nije bilo njega. Većeslav Holjevac, čija je stota obljetnica rođenja obilježena jučer, bio je gradonačel­nik za čijeg je mandata Zagreb prešao preko Save. A malo je tko u ono vrijeme mogao pretpostav­iti da će se i približiti rijeci, a kamoli da će je prijeći. No Holjevac je učinio upravo to, zbog čega je Ivo Frangeš zaključio: “Što je Šenoa naslutio kroz daleku viziju, Holjevac je stvorio, što je Krleža spominjao kao trnjansko blato i močvaru, Holjevac je pretvorio u gradsko središte.”

Spasio ga od Beograda

Većeslav Holjevac rođen je 1917. u Karlovcu. Bio je političar, partizansk­i general i pisac, a dužnost gradonačel­nika Zagreba obavljao je od 1952. do 1963. Jedna od njegovih prvih i ključnih odluka bilo je premještan­je Velesajma iz Savske na desnu obalu rijeke. Nakon što ga je 1956. preselio, Velesajam je i više puta spasio od premještan­ja u Beograd, a nova komunalna infrastruk­tura iskorišten­a je za gradnju stambenih naselja “s one strane Save”. Doselili su se onamo mahom radnici koji su došli u Zagreb budući da je u tom razdoblju industrijs­ki procvao. Sagrađene su tvornice ulja i papira, Chromos, OKI, Nikola Tesla... Zagreb je dobio i niz novih sportskih te kulturnih institucij­a poput Doma sportova, Zimskog plivališta Mladost, Instituta Ruđer Bošković, tiskare Vjesnik, zgrade Elektroteh­ničkog fakulteta, Pučkog učilišta, Iličkog nebodera... Medvednica je dobila prvu skijašku žičaru, pripremala se gradnja autobusnog kolodvora i putničke zgrade na Plesu, a stigla je i tramvajska pruga u Držićevu i Šubićevu.

Beč i Milano za inspiracij­u

– Jako sam ponosna što sam kći gradonačel­nika koji je od Zagreba napravio velegrad. Sjećam se da bio veliki vizionar i pun energije. Radio je po cijele dane, a onda bi popodne došao kući, ukrcao nas klince u auto i išli smo gledati Zagreb. Nadzirao je gdje se radi, ali i tražio gdje će niknuti nove zgrade, ondje gdje je još bilo “kukuruzišt­e“– prisjeća se njegova najstarija kći Tatjana Holjevac dodajući kako je otac inspiracij­u često tražio u metropolam­a poput Beča i Milana. Posebno joj je drago što je upamćen kao “onaj koji je najviše učinio za Zagreb”, a to dokazuje i spomenik koji mu je podignut 1994., 24 godine nakon smrti, i dalje jedini spomenik zagrebačko­m gradonačel­niku. Obljetnica je svečano jučer obilježena i u Skupštini, gdje je o Holjevčevi­m zaslugama govorio i aktualni gradonačel­nik Milan Bandić, koji je više puta istaknuo kako mu je on bio i ostao uzor.

Radio je po cijele dane, a popodne bi nas ukrcao u auto i išli smo gledati gradilišta, prisjeća se kći

 ??  ?? Čišćenje snijega
Čišćenje snijega
 ??  ?? Jedna od njegovih prvih i ključnih odluka bilo je premještan­je Velesajma
Jedna od njegovih prvih i ključnih odluka bilo je premještan­je Velesajma
 ??  ?? Znao se uhvatiti lopate (lijevo), što čini i sadašnji gradonačel­nik; spomenik mu je podignut 1994. (gore)
Znao se uhvatiti lopate (lijevo), što čini i sadašnji gradonačel­nik; spomenik mu je podignut 1994. (gore)
 ??  ?? Most slobode počeo je graditi 1959.
Most slobode počeo je graditi 1959.
 ??  ?? Misiju Lisinski pokrenuo je 1957.
Misiju Lisinski pokrenuo je 1957.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia