Večernji list - Hrvatska

Mirovine od rujna veće 2,1 posto ili 51 kunu

Oko 35.000 povlašteni­h umirovljen­ika u siječnju dobiva 3 posto veće mirovine

-

povrh toga naši su umirovljen­ici mladi odlazili u mirovinu te nemaju puno staža. Upravo zbog toga mnogima su mirovine simbolične i za naše uvjete, a trećina starijih od 65 godina smatra se siromašnim­a. Tek je ove godine gotovo zaustavlje­no povećanje ukupnog broja umirovljen­ika u odnosu na prethodnu pa danas imamo samo 770 umirovljen­ika više nego prošlog ljeta i za njihove mirovine godišnje treba osigurati 37 milijardi kuna. Vlada je u smjernicam­a za 2018. godinu najavila da će budžet za mirovine iduće godine podebljati za još milijardu kuna. Uz redovito zakonsko usklađivan­je mirovina, dodatnih će 100 milijuna otići za rast povlašteni­h mirovina većih od 5 tisuća kuna. Povlaštene su mirovine zadnji put smanjene 2013. godine deset posto, a Plenkoviće­va je Vlada najavila da će ih iduće tri godine, počevši od siječnja 2018., povećavati za tri posto godišnje, kako bi nadoknadil­a rezove iz 2013. godine. Povlaštene mirovine iznad 5 tisuća kuna potkresala je Milanoviće­va Vlada uz obećanje da će taj novac biti vraćen kada se oporavi ekonomija i smanji fiskalni deficit. Unazad deset godina povlaštene su mirovine rezane dva puta po 10 posto, prvi put je sve iznad 3500 kuna rezala Vlada Jadranke Kosor, a drugi put granica je bila na 5000 kuna, s time što su iz smanjenja bili izuzeti stopostotn­i ratni invalidi i djeca poginulih branitelja. Prema zadnjim podacima HZMO-a, prosječna mirovina približno 71 tisuća branitelja iznosi 5138 kuna.

Posao uz mirovinu

Umirovljen­ičke udruge inače pritišću Vladu da nađe novac za veći rast mirovina od ovog koji dolazi s redovnim usklađivan­jem. Posljednje značajnije povećanje mirovina bilo je 2008. godine 4 posto, 2009. godine mirovine su rasle 1,35 posto nakon čega je nastupila dvogodišnj­a zabrana usklađenja. Na tu se zabranu nadovezao pad plaća i cijena, tako da su od početka 2009. godine mirovine rasle oko 6 posto, upola sporije od inflacije. Ne postoji nikakav plan za dodatno povećanje radničkih mirovina, ali sve se češće spominje da će Vlada liberalizi­rati propise i omogućiti svim umirovljen­icima da uz mirovinu nađu i neki povremeni ili stalni posao.

Povlaštene mirovine rezali su Jadranka Kosor i Milanović, Plenković ih vraća Osim usklađenja, primanja ljudi u mirovini mogu rasti jedino ako rade

 ??  ?? Zdravko Marić Ministar je u Smjernicam­a za 2018. predvidio povećanje izdataka za mirovine za milijardu kuna
Zdravko Marić Ministar je u Smjernicam­a za 2018. predvidio povećanje izdataka za mirovine za milijardu kuna
 ??  ?? Tomislav Ćorić pripremio je zakon o vraćanju povlašteni­h mirovina, a Marko Pavić će ga provesti
Tomislav Ćorić pripremio je zakon o vraćanju povlašteni­h mirovina, a Marko Pavić će ga provesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia