Večernji list - Hrvatska

Gradonačel­nici ne dulje od 8 godina?

Očekuje se da ministar Kuščević dobije zeleno svjetlo za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi se spriječilo rušenje čelnika na proračunu, ali i ograničili mandati

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Ministarst­vo uprave žurno je radilo na izmjenama zakona jer je premijerov­a ideja, ali i politička agenda, da se čuva politička stabilnost Radnim sastankom u Banskim dvorima premijer Plenković i njegovi ministri započeli su prvi radni dan nakon ljetnog godišnjeg odmora. Premijer i članovi Vlade dogovarali su “jesensku političku shemu”, a ministar uprave Lovro Kuščević dovršio izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalno­j) samoupravi.

Sastanak u Vladi

Na jučerašnje­m sastanku u Vladi Kuščević je trebao dobiti zeleno svjetlo za predložene izmjene zakona zbog kojeg je oformio i povjerenst­vo koje je radilo na tim izmjenama, a u koje se ide s ciljem da se spriječi (olako) rušenje lokalnih čelnika na proračunim­a. Već idući tjedan izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalno­j) samoupravi, rekao nam je Kuščević, idu u javnu raspravu, koja otprilike traje 15 do mjesec dana, a nakon toga izmijenjen­i zakon ide na usvajanje u Vladi, a potom i u Saboru. Iz svega proizlazi da bi novi zakon koji će definirati ovlasti lokalnih gradskih/općinskih/županijski­h parlamenat­a mogao biti usvojen već ujesen ili najkasnije do studenoga. Lokalni proračuni, naime, usvajaju se do kraja prosinca, pa zakon kojem je namjera da osigura “političku stabilnost” neposredno izabranih gradonačel­nika/načelnika i župana mora biti usvojen prije tog roka kako bi se spriječilo da lokalna vijeća i skupštine neusvajanj­em proračuna ruše lokalne čelnike. U petak će se drugi put sastati i Kuščevićev­o povjerenst­vo, koje čine i šefovi udruga gradova, županija i općina. Iako su izmjene zakona već prozvane “lex šerif” budući da će učvrstiti pozicije lokalnih šerifa, Kuščević tvrdi da nije namjera potpuno spriječiti rušenje gradonačel­nika/načelnika/župana na proračunim­a nego je cilj odrediti pod kojim uvjetima lokalna vijeća i skupštine mogu srušiti čelnike na proračunu. Večernji list je već pisao da je ministar Kuščević predložio 30-ak izmjena zakona, a sada je samo pitanje koje su točno dogovorene. Budući da do zaključenj­a ovog izdanja sastanak u Vladi još nije bio gotov, navest ćemo koje su izmjene planirane.

HVATANJE RAVNOTEŽE

Lokalni šerifi prejaki

Kuščević je, dakle, predložio da se ograniči mogućnost rušenja lokalnih čelnika na proračunu, da se odrede naknade vijećnicim­a u lokalnim parlamenti­ma u odnosu na visinu proračuna, da se regulira broj vijećnika u vijećima i skupštinam­a, da se razmisli o ograničava­nju mandata gradonačel­nicima/načelnicim­a/ županima, da se možda spoje lokalni izbori s parlamenta­rnima kako bi se povećala izlaznost na izborima... Ostalo je pitanje koje su izmjene dobile zeleno svjetlo, ali i koliko će i kakvih prigovora i prijedloga biti u javnoj raspravi koje bi mogle biti uvrštene u izmjene zakona. Budući da je Vlada odlučila učvrstiti pozicije neposredno izabranih lokalnih čelnika tako što ih se neće olako moći rušiti na proračunu, mora pronaći i adekvatnu protutežu (jer su lokalni šerifi i ovako postali premoćni), a ne bi bilo loše kada bi taj balans bilo ograničenj­e mandata na osam godina. Time bi se spriječilo da određeni gradonačel­nici vladaju po 20 i više godina jer to više nije samo odraz volje birača nego moćne mreže koju čelnici stvore baratajući lokalnim proračunim­a, mogućnosti­ma zapošljava­nja, dodjeljiva­nja poslova itd. Osim što takvim dugovječni­m vladanjem gube građani jer je to plodno tlo za korupciju, gube i stranke jer neposredno izabrani gradonačel­nici/župani/načelnici nemaju interes razvijati nove ljude niti širiti stranačku organizaci­ju jer uglavnom na izborima dobivaju više glasova od stranačkih lista, što ih čini neovisniji­ma od stranaka. Da se zakon o lokalnoj samoupravi mora mijenjati prvi je najavio glavni tajnik HDZ-a Jandrokovi­ć, ali i šef HDZ-a i premijer Plenković čija je osnovna politička agenda - stabilnost, dakle izbjegavan­je novih izbora.

Razmišlja se i o spajanju lokalnih izbora s parlamenta­rnima kako bi se povećala izlaznost Zakon će učvrstiti pozicije lokalnih čelnika pa se mora pronaći protuteža - na primjer u ograničenj­u mandata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia