Večernji list - Hrvatska

Pomor pčela u Imotskoj krajini zbog višemjeseč­ne suše

Pčelari traže pomoć jer sami ne mogu kupiti hranu za pčele

- 12 Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Pčele je trebalo hraniti cijelog proljeća jer je led sve uništio, potom ponovno cijelog ljeta zbog suše, a kako nema meda pčele će trebati hraniti i dalje – Evo našeg truda i muke. Užas! Sve je mrtvo – govori Željko Tomas, pčelar iz Imotskog i upravitelj Braniteljs­ke zadruge Pauk-Čeka čiji i ostali članovi koji se bave pčelarstvo­m imaju iste probleme. Obišao je jučer pčelinjak i ostao zatečen pomorom pčela. – Katastrofa, kao u svakoj poljoprivr­ednoj grani na području Imotske krajine – širi ruke Tomas i objašnjava da pčele ugibaju jer su gladne. U prirodi nema ničega, sve se osušilo zbog velike suše i nemaju od čega preživjeti. Meda gotovo uopće nema, pčele se ne uspijevaju ni prehraniti, a hrana je skupa, što na kraju završava ovakvim pomorom kao u Tomasovim košnicama.

Veliki iznosi za pčelare

Jedna pogača košta 12 kuna, traje oko tri dana, a kada imate 130 košnica i situaciju da je pčele trebalo hraniti cijelo proljeće jer je led sve uništio, potom ponovno cijelo ljeto zbog suše, a kako nema meda pčele će trebati hraniti i dalje pa je jasno da je riječ o velikim iznosima za pčelare. – Kada sve pomnožite, vidjet ćete da nam trebaju tone pogača, a meda smo samo na jednoj lokaciji imali vrlo malo, a drugdje ništa. Postoje pčelarske udruge, Pčelarski savez Splitsko-dalmatinsk­e županije i Pčelarski savez Hrvatske, ali ih očito ne zanimaju pčelari i problemi onih koji ne sele svoje pčele u Liku ili Slavoniju – kaže Tomas i zaključuje kako je ova godina katastrofa­lna za pčelare u dalmatinsk­om zaleđu i Imotskoj krajini. – Pčela ne jede kamen, suho grmlje ili travu, njoj treba cvijet, kojega nema. A mi nemamo mogućnosti da svoje pčele vozimo u Liku, Slavoniju ili Bosnu. Nitko o nama ne vodi računa niti nam pomaže u bilo kojem smislu – tvrdi Tomas i dodaje kako u Slavoniji savez svoje pčelare pomaže.

Prvu štetu zadao mraz

“Pčelarske udruge i savez očito ne zanimaju pčelari koji svoje pčele ne sele u Liku ili Slavoniju”

– Ne tražimo novac, treba nam sufinancir­anje pogače ili šećera jer jednostavn­o ne možemo kupiti hranu za pčele. Savez zanimamo samo kada se plaća članarina. Mi kao zadruga smo pravna osoba i plaćamo 3,5 kuna po košnici plus članarinu, a kao fizička osoba dvije kune po košnici i članarinu – žali se Tomas i dodaje kako je mraz odnio gotovo sve na području Imotske krajine, a sad je velika suša sve dokrajčila. PZ Pauk-Čeka proizvodi ekološki, domaći med, a nedavno su se Večernjem listu požalili na nelogičnos­ti u pravilniku za dobivanje etikete “Med iz Lijepe Naše”, nakon čega su nelogičnos­ti uklonjene pa se mogu pohvaliti i tom etiketom. Ali, nastavi li se ovako, moći će ih lijepiti samo na prazne staklenke.

Braniteljs­ka zadruga Pauk-Čeka proizvodi ekološki, domaći med, no sad ima teškoća

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pčele Željka Tomasa uginule su od gladi
Pčele Željka Tomasa uginule su od gladi
 ??  ?? Med zadruge Pauk-Čeka dobio je certifikat kvalitete, u čemu im je pomogao i Večenji list
Med zadruge Pauk-Čeka dobio je certifikat kvalitete, u čemu im je pomogao i Večenji list

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia