Večernji list - Hrvatska

Arapi uvoze derivate iz Amerike

Ujedinjeni Arapski Emirati zbog katarske krize ostali bez sirovine

- Bernard.karakas@vecernji.net

Prvi put u povijesti jedna zaljevska zemlja prisiljena je od SAD-a kupovati naftne derivate zbog napetosti između arapskih zemalja Bernard Karakaš Napetosti između arapskih zemalja i Katara izrodile su jednu gotovo nevjerojat­nu situaciju. Prvi put u povijesti jedna zaljevska zemlja, Ujedinjeni Arapski Emirati, prisiljena je od SAD-a kupovati naftne derivate. Prema izvorima iz naftnih krugova, prvi tanker s kondenzato­m, ultralakom frakcijom plina i nafte, već je na putu iz SAD-a prema Dubaiju.

Psihološki efekt

Iako su Ujedinjeni Arapski Emirati jedna od vodećih članica OPEC-a i jedan od glavnih proizvođač­a sirove nafte u svijetu, za preradu im je potreban kondenzat koji su do sada mahom nabavljali iz Katara. Nakon što su prije nešto više od mjesec dana UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrain optužili Dohu da financira teroriste (misleći pri tome ne na ISIL, već na Muslimansk­o bratstvo koje radi na svrgavanju režima u arapskim zemljama), ove su zemlje uvele potpunu blokadu Katara, inače vodećeg proizvođač­a zemnog plina na svijetu. Pri tome su, naravno, prekinuli i sve trgovinske odnose s ovom zaljevskom zemljom. A jedan od glavnih proizvoda koje je Katar isporučiva­o svojim susjedima upravo je kondenzat. Samo Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, odnosno njihovoj naftnoj kompaniji ADNOC Katar je mjesečno isporučiva­o između milijun i milijun i pol barela ovog plinskog derivata koji je neophodan u preradi sirove nafte i bez kojega rafinerije ne mogu nastaviti proizvodnj­u i rafiniranj­e sirove nafte. Naftaši iz ADNOC-a planirali su nedostatak nadomjesti­ti uvozom iz drugih zemalja, prvenstven­o s Dalekog istoka, no planovi su im se znatno poremetili. Zbog povećane industrijs­ke proizvodnj­e u Južnoj Koreji i Indoneziji sav je kondenzat na Dalekom istoku rasprodan. Obratili su se potom Emiraćani i svojim susjedima u Saudijskoj Arabiji, no bez prevelikog uspjeha. Proizvodnj­a kondenzata u Rijadu jedva pokriva i njihove vlastite potrebe te nemaju viškova koje bi mogli izvesti u Ujedinjene Arapske Emirate. Tek kao posljednju opciju ADNOC je počeo razmatrati mogućnost kupnje kondenzata od Amerikanac­a. Ne zbog cijene, već zbog psihološko­g efekta koji se stvara kada tankeri, umjesto iz Perzijskog zaljeva prema SAD-u, zaplove u suprotnom smjeru.

SAD kao posljednji izbor

Nemajući drugog izbora, na kraju su kupili određenu količinu kondenzata od američke naftne kompanije i ukrcali ga na tanker US Eagle Ford koji bi u Dubai trebao stići u rujnu. Količina kondenzata koji su Ujedinjeni Arapski Emirati kupili na američkom tržištu nije poznata. Zna se samo da na US Eagle Ford stane oko 2 milijuna barela pa je ADNOC pribavio količinu kondenzata za oko mjesec dana rada rafinerija.

 ??  ?? Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od vodećih članica OPEC-a i glavnih proizvođač­a sirove nafte u svijetu
Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od vodećih članica OPEC-a i glavnih proizvođač­a sirove nafte u svijetu
 ??  ?? Najveći sendvič Meksikanci su uspjeli složiti najveći sendvič na svijetu – na natjecanju u Meksiko Cityju složili su sendvič dug 67 metara u kojemu se nalazi 820 kilograma mesa Megasendvi­č od 67 metara
Najveći sendvič Meksikanci su uspjeli složiti najveći sendvič na svijetu – na natjecanju u Meksiko Cityju složili su sendvič dug 67 metara u kojemu se nalazi 820 kilograma mesa Megasendvi­č od 67 metara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia