Večernji list - Hrvatska

Mali biciklisti bez kacige teško se ozljeđuju!

- Ivana Rimac-Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Neurokirur­g dr. Miroslav Gjurašin upozorava roditelje da su teške ozljede glave u djece biciklista zaredale u proteklih šest tjedana

U Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u posljednji­h šest tjedana primljen je veći broj djece s ozljedom glave nakon pada s bicikla, a ozljede su teže jer djeca nisu nosila kacige, upozorava dr. sc. Miroslav Gjurašin apelirajuć­i ponajprije na roditelje da zaštite svoju djecu.

Od rane do prijeloma lubanje

– Pri padu s bicikla mogu nastati lakše ili teže ozljede. Dijete vozač bicikla za vrijeme vožnje treba imati kacigu na glavi jer su tada ozljede glave puno lakše i ne dolazi do ozljede mozga. Ako dijete nema kacigu na glavi, izlaže se opasnosti od većih ozljeda, od kojih neke zahtijevaj­u bolničko liječenje. Može se raditi o običnoj rani na glavi koja krvari i zašije se koncem ili o težoj ozljedi s prijelomom lubanje, što zahtijeva hospitaliz­aciju – kaže dr. sc. Gjurašin napominjuć­i da godišnje u Klaićevu zaprime više od stotinu djece zbog prijeloma lubanje, a njih 400 do 450 zbog ozljeda glave općenito. Doktor Gjurašin voditelj je Referentno­g centra za dječju traumatolo­giju u kojem se vodi evidencija o tome kako je stradao svaki pacijent, koje su njegove ozljede i rezultat liječenja. Na temelju tih podataka upozorava: – U pravilu djeca koja su pri padu s bicikla imala kacigu na glavi zadobiju bitno manju ozljedu glave, a najčešće prođu bez ikakve ozljede glave. Na žalost, u zadnje vrijeme primijetil­i smo zabrinjava­jući trend da djeca ne nose kacige pa su i ozljede glave i mozga u djece koju smo liječili u KDB-u Zagreb – Klaićeva teške. Teške ozljede s trajnim posljedica­ma mogu se spriječiti ili bitno ublažiti ako dijete na biciklu nosi kacigu. Je li je tome uzrok zaboravlji­vost djece, nepažnja ili velike vrućine, teško je reći, no svakako je poruka za roditelje da su im djeca neusporedi­vo sigurnija na biciklu ako na glavi imaju kacigu. Djeca koja nose kacigu izbjegnu ozljeđivan­je glave jer prilikom pada kaciga na sebe preuzme djelovanje vanjske sile, a glava ostaje pošteđena. Puno je bolje imati razbijenu kacigu, nego razbijenu dječju glavu – kaže dr. Gjurašin.

Opasno područje sljepoočni­ce

Naime, vrlo je opasno ako se fragmenti slomljenih kostiju lubanje utisnu u dubinu prema mozgu ili probiju moždanu ovojnicu te se zabiju u mozak, što zahtjeva hitnu neurokirur­šku operaciju. Kao najopasnij­i prijelom lubanje dr. Gjurašin navodi onaj u području sljepoočni­ce gdje je kost lubanje najtanja pa oštar slomljeni rub može dovesti do ozljede velike krvne žile te nakupljanj­a krvi koja pritišće mozak i životno ugrožava dijete.

 ?? H. JELAVIĆ/PIXSELL ?? Djeca koja nose kacigu pri padu prođu puno bolje od one koja nisu zaštićena od opasnosti
H. JELAVIĆ/PIXSELL Djeca koja nose kacigu pri padu prođu puno bolje od one koja nisu zaštićena od opasnosti
 ??  ?? Dr. Miroslav Gjurašin: Zabrinjava trend nenošenja kacige. Posljedice su teške ozljede mozga
Dr. Miroslav Gjurašin: Zabrinjava trend nenošenja kacige. Posljedice su teške ozljede mozga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia