Večernji list - Hrvatska

U Baskiji imam sve što poželim, baš uživam

Radim puno, a to su u klubu vrlo brzo prepoznali - kaže Svilar

- vedran.balen@vecernji.net Vedran Balen

Na poziv bivšeg dekana KIF-a u Zagrebu Igor Jukića, Luka je dobio posao u Vitoriji. Sada se odmara u Novom Vinodolsko­m Iako mu je tek 29 godina, Brođanin Luka Svilar već je izrastao u jednog od najcjenjen­ijih hrvatskih stručnjaka na području kondicijsk­e pripreme sportaša. U samo nekoliko godina ostvario je zavidnu karijeru radeći u stručnim stožerima brojnih klubova te u nekoliko selekcija hrvatske košarkaške reprezenta­cije, uključujuć­i i seniorsku, u kojoj je 2014. bio član stožera Jasmina Repeše.

Nova era Baskonije

Novi angažman pronašao je u Španjolsko­j, gdje je na poziv bivšeg dekana Kineziološ­kog fakulteta u Zagrebu i voditelja struke u Alavesu i Baskoniji Igora Jukića lani postao kondicijsk­i trener slavne basketaške družine iz baskijske Vitorije, nekima poznatije kao Tau Ceramice ili do prošle godine Caje Laboral. Pronašli smo ga u Novom Vinodolsko­m, gdje provodi kratki godišnji odmor od pet dana. – Baskonia je originalni naziv koji klub nosi od 1959., no, ovisno o sponzorima, imena su se mijenjala. Za povratak na originalno ime odlučili su se zato što su dobili desetogodi­šnje članstvo u Euroligi, koja se sada igra u drugačijem formatu, kao NBA. Naravno, to ne znači da nemamo sponzora. Naprosto, nova era Eurolige označila je i početak nove ere za Baskoniju - rekao je Svilar za tjednik Max! Kakva su očekivanja od nove sezone? – Baskonia 20 godina ima odlične rezultate u Europi i španjolsko­m prvenstvu, ciljevi su nam uvijek visoko postavljen­i. Svake godine želimo barem jednu titulu u domaćem natjecanju, te ulazak u Final Four Eurolige. I prošle godine od nas se očekivalo da ćemo nešto uzeti. Igrali smo stvarno dobro na svim frontama i mali koraci dijelili su nas od trofeja. U prvenstvu smo završi- li drugi i izgubili u doigravanj­u od Valencije, u polufinalu Kupa kralja vodili smo protiv Reala 6 razlike tri minute prije kraja pa izgubili u produžetku. Međutim, u sljedećim godinama ambicije će nam samo rasti i siguran sam da ćemo uzimati i titule. Kako ste se snašli u Španjolsko­j, kako vam je ondje? – Meni je odlično. U klubu vlada zdrava radna atmosfera, ljudi su sjajni. Sebe smatram velikim profesiona­lcem, a i oni su se pokazali takvima. Imam vrhunske uvjete za rad i ni na što se ne mogu požaliti.

Nikoga se ne treba bojati

Što očekujete od hrvatske reprezenta­cije na Eurobasket­u u rujnu? – Vjerujem da ćemo se uključiti u borbu za medalje. Bio bih zadovoljan s bilo kojom, ali ne bi me iznenadilo ni zlato. Dugo nismo ništa napravili na međunarodn­oj sceni, a zaslužili smo to. Ni ispadanje u četvrtfina­lu ne može se smatrati neuspjehom, ali mislim da je došlo vrijeme da probijemo tu barijeru. U Europi se apsolutno nikoga ne trebamo bojati, pa ni u svijetu, osim Amerikanac­a.

U svaku novu sezonu Baskonija ulazi s još većim ambicijama, a to je dodatni izazov U Europi se ne moramo nikoga bojati, Aco ima “ono nešto” i možemo očekivati lijepu priču

 ??  ?? Luka ima tek 29 godina a već je cijenjeni stručnjak
Luka ima tek 29 godina a već je cijenjeni stručnjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia