Večernji list - Hrvatska

Idem u Irsku, ne želim čekati posao 6 godina

Irska agencija za zapošljava­nje po Hrvatskoj traži radnike

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net ZSLAVONSKI BROD

U Slavonskom Brodu već u prvih sat vremena na razgovor se javilo desetak zainteresi­ranih za posao skladištar­a i vozača – Pročitao sam u novinama da irska agencija dolazi u Hrvatsku tražiti radnike pa sam se javio. Bio sam na nekoliko razgovora u Hrvatskoj, ali posao nisam uspio naći jer kažu da sam prekvalifi­ciran – kaže Vanja Gačić (24) iz Novske, jedan od kandidata koji su jučer došli na razgovor za posao u Irskoj. Naime, vodeća irska agencija za zapošljava­nje Noel Recruitmen­t u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Sisku traži radnike za poslove skladištar­a i profesiona­lnih vozača za jednu veliku irsku tvrtku distribuci­je hrane. U Slavonskom Brodu im se već u prvih sat vremena javilo desetak zainteresi­ranih. Gačić je završio studij menadžment­a u Brodu i nada se da će pronaći posao. Kaže da ne mora biti strogo u njegovoj domeni. Već je slao zamolbe za rad u Irskoj, Danskoj i Malti, ali svi su tražili da dođe na lice mjesta, a ne isplati mu se potrošiti 500 ili 600 eura samo da bi otišao na razgovor za posao bez garancije da će ga doista i dobiti. Stoga mu se ovo učinilo kao dobra prilika.

Zarađuje 1300 kuna

Trenutačno je zaposlen kao prodavač u trgovini tehničke robe. Radi za minimalac i to na pola radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno, tako da mjesečno zaradi oko 1300 kuna. U Irskoj se prijavio za rad u skladištu, ali taj posao doživljava samo kao odskočnu dasku za daljnje napredovan­je. Želi steći iskustvo i irske papire, a onda će potražiti posao u struci. Svi njegovi poznanici koji već rade u Irskoj rekli su mu da su zadovoljni. – Početnici iz Hrvatske, Bosne i Srbije uglavnom rade za minimalac od 9,25 eura po satu, što vjerojatno čeka i mene. Međutim, prijatelj koji radi kao autolimar ima satnicu od čak 30 eura. Ima godine iskustva, dokazao se, dali su mu stalni ugovor i svake godine mu povećavaju plaću – ističe Vanja. Luka Kapac (18) iz Nove Kapele ove je godine završio srednju školu za profesiona­lnog vozača. Ovo mu je prvi razgovor za posao u struci. Kaže da u Hrvatskoj ne vidi budućnost. Ima starijeg brata koji već dvije godine radi u Irskoj kao monter grijanja i klimatizac­ije.

Stariji brat već u Irskoj

Kuću dijeli s još 13 radnika, ali zarađuje 2000 eura mjesečno, s hranom je zadovoljan, a odlično govori engleski tako da s jezikom nema problema. Prije toga šest je godina tražio posao u Hrvatskoj, ali nije ništa našao. Luka se boji da bi u slučaju ostanka kod kuće mogao proći kao on. – Irsku sam izabrao zato što znam engleski, oni koji znaju njemački većinom idu u Njemačku. Brat će mi prvo vrijeme biti velika podrška. S obzirom na to da ih je u kući već mnogo, vjerojatno neću živjeti s njim, ali već će se naći nekakav smještaj – kaže Luka.

 ?? IVICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Intervjui Djelatnice irske agencije za zapošljava­nje u Slavonskom Brodu intervjuir­aju kandidate
IVICA GALOIĆ/PIXSELL Intervjui Djelatnice irske agencije za zapošljava­nje u Slavonskom Brodu intervjuir­aju kandidate
 ??  ?? Luka Kapac U Hrvatskoj ne vidim budućnost. Irsku sam odabrao jer znam engleski
Luka Kapac U Hrvatskoj ne vidim budućnost. Irsku sam odabrao jer znam engleski
 ??  ?? Vanja Gačić Bio sam na nekoliko razgovora u Hrvatskoj, ali kažu da sam prekvalifi­ciran
Vanja Gačić Bio sam na nekoliko razgovora u Hrvatskoj, ali kažu da sam prekvalifi­ciran

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia