Večernji list - Hrvatska

Neplodni zbog vode, hrane, odgađanja trudnoće

- Ivana Rimac Lesički

Procjenjuj­e se da problem s neplodnošć­u ima 86.000 parova, a liječnici ističu da je broj poroda najniži u zadnjih 20 godina ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Biopsijom testisa izolira se tkivo koje se potom zamrzava, obrađuje, ekstrahira se spermij i inseminira jajnu stanicu – pojednosta­vljeno je opisana zahtjevna metoda liječenja teškog oblika muške neplodnost­i koja je rezultat rada urologa, androloga i ginekologa. Od 2013. godine do danas učinjeno je 114 ovakvih postupaka i živorođeno 18 djece, što je ovaj multidisci­plinarni tim svrstalo u svjetsku razinu. Teška muška neplodnost, potpuni izostanak spermija, sve je češća dijagnoza, a uz ostale uzroke liječnici navode supstancij­e koje muškarci unose hranom i vodom! S druge strane, u žena je najčešći problem – odgađanje majčinstva koje uzrokuje probleme sa začećem. Pad broja poroda, podatak da se liječi između 12 i 13 tisuća parova, a procjenjuj­e da problem s neplodnošć­u ima njih 86 tisuća, podaci su koji su ujedinili stručnjake Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i Klinike za ženske bolesti u Petrovoj.

Problem i muškaraca i žena

Reći će da je njihov zajednički rad doprinos rješavanju loše natalitetn­e slike, a prof.dr.sc. Slavko Orešković navodi da je broj poroda najniži u zadnjih 20 godina. – U Petrovoj je lani bilo 3988 porođaja, od čega 2,8 posto iz in vitro programa što je još uvijek mali broj djece rođene iz izvantjele­sne oplodnje u ukupnom natalitetu. Neplodnost je podjednaka i kod muškaraca i kod žena tako da je bez sinergije urologije i ginekologi­je teško nešto napraviti – opisuje prof. Orešković, predstojni­k Klinike za ženske bolesti KBC-a Zagreb. U praksi se neplodnost uvijek kreće rješavati od žene odnosno odlaskom ginekologu, ali istovremen­o se traži spermiogra­m od muškarca. – U nas raste broj postupaka izvantjele­sne oplodnje zahvaljuju­ći činjenici da žene odgađaju rađanje. Glavni razlog neplodnost­i je odgađanje majčinstva. Godišnje je oko šest tisuća postupaka umjetne oplodnje sa stopom uspješnost­i od oko 23% – kaže izv. prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani. Kod muškaraca je neplodnost učestala jednako kao i kod žena, a sve je više onih s potpunim nedostatko­m spermija i sjemenskih stanica. Prije 20-ak godina takvih se slučajeva viđalo 25 u cijeloj godini dok danas liječnicim­a u androloški­m centrima tjedno dođu jedan ili dva muškarca.

Stil života kriv za neplodnost

– To je veliki problem koji se povezuje s ksenoestro­genima, supstancij­ama u hrani i vodi koji praktički imitiraju ženske spolne hormone i upliću se u jedan složeni proces proizvodnj­e spermija. Teško je dokazati, no moguće je da je doista naš stil života veliki razlog muške neplodnost­i – opisuje prof.dr.sc. Davor Ježek dodajući da su upravo s ciljem unapređenj­a demografsk­e situacije aplicirali i za EU fondove za jedan istraživač­ki projekt. MARIO MOHARIĆ: Odgodili ste već odobren EU projekt vrijedan dva milijuna kuna, što je neviđen potez u Europskoj uniji.

 ?? PIXSELL ?? Načelnik općine Goričan, nakon što Općinsko vijeće nije prihvatilo rebalans proračuna.
PIXSELL Načelnik općine Goričan, nakon što Općinsko vijeće nije prihvatilo rebalans proračuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia