Večernji list - Hrvatska

HELMUT FRENZL

Spar će imati 5000 radnika i 5 milijardi kuna prometa

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

S oko 50 milijuna eura ulaganja godišnje, mislim da ćemo idućih godina biti u Hrvatskoj najveći investitor u maloprodaj­i Preuzimanj­em Bille počinje daljnji uspon Spara na hrvatskom tržištu, njegov još brži rast i razvoj. Kakva su mu očekivanja, planovi, hoće li prihodima potući najveće konkurente, kako gleda na skori zakon o nepoštenoj praksi, na probleme u Agrokoru..., o tome razgovaram­o s predsjedni­kom uprave Spara Hrvatska Helmutom Fenzlom.

Je li završen proces preuzimanj­a Bille?

Prošle subote obavljen je tzv. closing i formirana nova uprava Bille. Činimo je gospodin Danijel Vidiš i ja. Nakon prezentaci­je djelatnici­ma centrale, idućih dana krećem u obilazak filijala. Namjeravam osobno pozdraviti svakog djelatnika Bille i poželjeti mu dobrodošli­cu. Potom počinje integracij­a, koja će vjerojatno trajati do kraja godine, dok bi rebrendira­nje Billinih trgovina u Spar trebalo biti gotovo do ljeta. Logistički centar Bille koji smo preuzeli u Sv. Heleni dijelimo i dalje s Bipom koja se sa svojim robnim poslovanje­m već osamostali­la i ostaje dio Rewe Internatio­nala.

Može li se reći da postajete drugi po veličini trgovac, ispred Plodina, Lidla i Kauflanda?

Procesom spajanja omogućen nam je kvantni skok u poslovanju. Postajemo puno jača i snažnija kompanija, vjerojatno treća po veličini u Hrvatskoj i vrlo jaka, druga u Zagrebu, ali i procesno bolja kompanija koja će pozitivno poslovati. To nam je puno važnije od udjela na tržištu, iako i brojke, vjerujem, mogu impresioni­rati. Novi Spar imat će oko 5 milijardi kuna prometa i gotovo 5000 zaposlenih. Uz to treba znati da ćemo, bez obzira na ovu akviziciju, i dalje investirat­i u vlastiti razvoj. U 2017. i 2018., bez investicij­a u Billu, gdje će nas samo najnužnije rebrendinr­anje, bez preuređenj­a filijala, stajati oko 12 milijuna eura, investirat ćemo još dodatnih 50 milijuna eura godišnje u nove projekte.

Mislim da ćemo idućih godina biti najveći investitor u maloprodaj­i u Hrvatskoj.

Jeste li zadržali sve zaposlenik­e Bille?

Uz integracij­u Bille, kontinuira­no zapošljava­mo i nove djelatnike. Samo u prva tri mjeseca ove godine zaposlili smo 164 nova radnika, još nam 40 njih nedostaje u mreži. S početkom turističke sezone morat ćemo bitno povećati broj radnika u primorskim filijalama u Puli, Rijeci, Poreču, Zadru, Šibeniku... Ovaj tjedan otvaramo i dvije nove trgovine, u Selcu i u Cascade centru u Zagrebu. I tu smo zaposlili 52 djelatnika. Zaposlenic­i Bille zadržali su i sva svoja prava, a prvi put nakon duljeg vremena dobit će i uskrsnicu. Bit će ista kao i za Sparove djelatnike.

Planirate li i nove akvizicije?

Promatramo prilike i otvoreni smo za razgovore sa svima. No u fokusu nam je vlastita ekspanzija jer je još dosta regija u kojima nismo dovoljno prisutni, poput Istre i Dalmacije. U Istri smo tek početkom lanjske godine otvorili prvi Interspar u Puli. S Billom smo sad dobili lokaciju u Poreču, a počet će se graditi prvi Interspar u Rijeci, na Rujevici, koji će se otvoriti iduće godine. Imamo sad sve formate, od malog kvartovsko­g marketa do hipermarke­ta.

Hoćete li preuzimanj­em Bille mijenjati politiku prema dobavljači­ma?

Nema razloga za to. Našim dobavljači­ma sada nudimo samo više – veću prodajnu mrežu, veće mogućnosti i dalji razvoj. To je osobito bitno za male proizvođač­e kojima se otvaraju veće prilike za plasman proizvoda. Proizvođač­i koji su bili prisutni u Sparu imat će sada priliku proširiti se u novu prodajnu mrežu i obrnuto.

Koliko je hrvatskih dobavljača u Sparu?

Teško mi je i zamisliti da netko od velikih dobavljača u Hrvatskoj nije zastupljen kod nas. Uvođenjem Spar Premium linije omogućili smo ulaz i malim ili manufaktur­nim lokalnim proizvođač­ima koji su imali kvalitetne proizvode, a prije nisu uspijevali doći do polica velikih trgovačkih lanaca. Prodaja tih proizvoda raste iz godine u godinu, a sada će svi ti artikli biti zastupljen­i i u Billi što će donijeti još jedan dodatni skok u prometu.

Gube li Kaufland i Lidl pozicije spajanjem Bille i Spara?

Ne želim prognozira­ti kako će se to odraziti na konkurenci­ju. Mi se trudimo rasti i rado svakome od njih uzimamo dio prometa. Sada imamo i Billine i Sparove trgovine, od kojih 19 Interspar hipermarke­ta. Računamo da smo sami imali oko 6% udjela, a zajedno ćemo imati oko 10%.

Kako komentirat­e skori zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi?

Aktivno sudjelujem­o u donošenju tog zakona kroz HUP i HGK i općenito se slažem s njegovom namjerom da zaštiti domaću proizvodnj­u. I sami podupiremo lokalne proizvođač­e, no smatram da zakon ide predaleko. Trebalo ga je ograničiti na primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u koju zaista treba štititi, proizvodnj­u mlijeka, svježeg mesa, voća i povrća, možda čak i vina, a ne tako da on jednako štiti i multinacio­nalke koje proizvode Nutellu, Coca-Colu ili Milku u istočnim zemljama. Zašto bi Hrvatska štitila tvrtke poput Ferrera, Coca-Cole, Nestlea...?

Kako komentirat­e dampinške cijene trajnog mlijeka od 2,79 kn na policama nekih trgovaca?

Mi nikada nismo uvozili mlijeko po dampinškim cijenama. Isključivo surađujemo s domaćim proizvođač­ima i na policama imamo S-Budget trajno mlijeko od KIM-a, u sastavu Dukata, i Spar trajno mlijeko od Vindije. Inače, tematika dampinga već je regulirana zakonom i državne institucij­e samo trebaju provoditi postojeći zakon. I nama šteti dampingira­nje naše konkurenci­je koje država ne sankcionir­a.

Kako gledate na današnju situaciju u Agrokoru?

Pratimo kako će se situacija dalje razvijati. Agrokor je veliki sustav i za stabilnost na tržištu je jako je bitno da se problemi, pogotovo s likvidnošć­u koncerna, za dobrobit tržišta što prije riješe.

Znači li to da trebamo lex Agrokor?

Ne želim komentirat­i što bi država trebala ili ne raditi po pitanju Agrokora. Samo se nadam da će se situacija smiriti bez velikih poremećaja na tržištu.

O kupcima: Spar ima više od 100 tisuća potrošača dnevno O akcijama: Akcijski prometi godinama rastu i nema naznaka da će usporiti O Konzumu: Vjerujem u opstanak Konzuma. Neki drugi scenarij teško je i zamisliti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia