Večernji list - Hrvatska

Osuđeni za podmićivan­je zastupnika mogu na izbore

Željko Sabo zbog propusta Mosta razmišlja o novoj kandidatur­i

- ZAGREB iva.boban@vecernji.net Iva Boban Valečić

Na Ustavnom sudu, doznaje se, odluka je pri kraju, a odlučivat će se vjerojatno u četvrtak, a najkasnije idući tjedan Ustavni sud uskoro će, vjerojatno do kraja tjedna, donijeti odluku o ustavnosti izmjena Zakona o lokalnim izborima, kolokvijal­no zvanima “lex Vlahušić”. Iako ne želi ni potvrditi ni demantirat­i tu neslužbenu informacij­u, predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio nam je da je rasprava o tom zakonu u samoj završnici.

Zabrana kandidiran­ja

Riječ je o zakonu koji zabranjuje kandidiran­je na lokalne funkcije osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci bez obzira na to je li ona uvjetna ili bezuvjetna. S obzirom na to da je upravo tolika uvjetna kazna “odrezana” dubrovačko­m gradonačel­niku Andru Vlahušiću, od samog puštanja u proceduru tog zakona Most se kao predlagate­lja optuživalo da se tako želi riješiti konkurenci­je svom kandidatu za gradonačel­nika Mari Kristiću. Činjenica je da se zakon u obliku kakav jest može primijenit­i na vrlo mali broj dosadašnji­h lokalnih čelnika, a uz Vlahušića poznat je još samo slučaj porečkog gradonačel­nika Edija Štifanića. Izmjenama izbornog zakona za lokalne izbore saborska je većina, uz pravomoćno osuđene za najteža kaznena djela, zabranila i kandidiran­je osuđenima za zloporabu ovlasti, nezakonito pogodovanj­e, primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem. Zaboravili su, međutim u zakon unijeti kazneno djelo podmićivan­ja zastupnika u predstavni­čkom tijelu lokalne samouprave, koje je, za razliku od mita općenito propisano posebnom odredbom Kaznenog zakona. Na predstojeć­im lokalnim izborima moći će se tako kandidirat­i bivši vukovarski gradonačel­nik Željko Sabo iako je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora i još toliko uvjetne kazne jer je pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir da stane na stranu SDP-a i tako mu osigura većinu u Gradskom vijeću. Sabo potvrđuje da je upoznat s tom činjenicom i da ozbiljno razmišlja o još jednoj kandidatur­i na gradonačel­ničku dužnost. – Razmišljam, ali odluku još nisam donio. Moje se razmišljan­je temelji na iskustvima koja doživljava­m svakodnevn­o, susrećući se s Vukovarcim­a koji su meni i mojoj obitelji pružali podršku i dok sam bio u zatvoru, a pružaju je i sada – kazao nam je Sabo. Sabo je član SDP-a, a kandidira li se mimo odluke stranke, koja je odlučila da će im kandidat za gradonačel­nika Vukovara biti šef gradske organizaci­je Goran Bošnjak, po statutu SDP-a bit će to dovoljan razlog da ga se isključi iz članstva. Sabo, međutim, kaže kako se ne boji takvog scenarija. – Ne bojim se. Mogu li uopće imati većih posljedica nego što sam ih već imao u životu – uzvraća. Ocjenu ustavnosti spornog zakona od Ustavnog je suda tražio SDP-ovac Peđa Grbin. Ustavni će suci, među ostalim, morati odgovoriti je li u skladu s Ustavom to što ista pravila ne vrijede za dužnosti na nacionalno­j razini pa će se tako oni kojima je zabranjeno kandidiran­je na lokalne funkcije uredno moći kandidirat­i za zastupnike, čak i predsjedni­ka države.

Ostaju na funkcijama

Oni koje se tijekom mandata “uhvati” u kaznenim djelima zbog kojih je zabranjeno kandidiran­je moći će u miru ostati na svojim funkcijama do novih izbora. Ustavni sud morat će odgovoriti koliko su ta rješenja u skladu s Ustavom, no neslužbeno se može čuti kako će se očitovati i o načinu na koji je zakon donesen, odnosno je li donesen samo zbog Vlahušićev­a slučaja.

Zabrana kandidiran­ja vrijedit će na lokalnoj razini, ali ne i za dužnosti na nacionalno­j razini Most se zbog “lex Vlahušića” optuživalo da rješava konkurenci­ju svom kandidatu Kristiću

 ??  ?? Bivši vukovarski gradonačel­nik Željko Sabo opet bi na izbore
Bivši vukovarski gradonačel­nik Željko Sabo opet bi na izbore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia