Večernji list - Hrvatska

Najmlađa pacijentic­a imala je 23 godine, ali ima i mlađih

-

Najnoviji podaci pokazuju da je rak dojke u Hrvatskoj u porastu. Što je tome uzrok?

U Hrvatskoj bilježimo postupni porast incidencij­e. Prema posljednji­m podacima Registra za rak HZJZ-a za 2014. godinu, od raka dojke godišnje obolijeva oko 2700 žena, a umire oko 1000. Nažalost, mnoge žene ne dolaze dovoljno rano na kontrolu, bez obzira na postojeći program mamografsk­og probira „Mamma“. U liječenju nismo toliko insuficije­ntni usprkos učestalo ograničeni­m financijsk­im mogućnosti­ma, pratimo protokole liječenja koji se primjenjuj­u u Europi i svijetu.

Koliko je godina imala vaša najmlađa pacijentic­a?

Nažalost, od raka dojke obolijevaj­u sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentic­a imala 23 godine, no ima i mlađih. Ono što posljednji­h godina susrećemo u praksi su i žene u kojih je dijagnoza raka dojke postavljen­a u trudnoći. Razlog tome je što žene odgađaju trudnoću nakon 30. godine života, a s druge strane sve mlađe žene obolijevaj­u od raka.

Malo je poznato da od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

Jedan posto oboljelih čine muškarci. Dakle, muških bolesnika nema puno, ali osnovni problem je u tome što oni rjeđe dolaze u ranim stadijima bolesti. Većina muškaraca kod postavljan­ja dijagnoze ima lokalno uznapredov­alu bolest, kada su ukupni rezultati liječenja lošiji, pa bi preventivn­im akcijama koje se provode trebalo potaknuti i muškarce da razumiju potencijal­nu rizičnost za obolijevan­je od raka dojke.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia