Večernji list - Hrvatska

“Kada dobro radiš, završiš na suđenju”

Vidošević kaže da je na sudu zbog akcije Kupujmo hrvatsko

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Tijekom suđenja Vidoševiću predloženo je saslušanje 80-ak svjedoka, a među njima su Igor Premilovac i Davor Komerički – Znate da suđenje počinje 27. siječnja. A to je simbolično. Jer tog je dana 20. godišnjica akcije “Kupujmo hrvatsko”, odnosno to je akcija zbog koje sam danas ovdje, sa svojim kolegicama, na sudu. Dakle, moglo bi se shvatiti da, ako nešto dobro radiš, kvalitetno, a to je najkvalite­tnija akcija i nitko nikada ništa bolje nije napravio, onda završiš na sudu – kazao je Nadan Vidošević jučer nakon dovršetka pripremnog ročišta na zagrebačko­m Županijsko­m sudu. A na tom ročištu doznao je da će njemu i njegovim suoptuženi­cama u aferi HGK – Remorker 27. siječnja početi suđenje.

Četiri suoptuženi­ce

Vidoševiću će društvo na optuženičk­oj klupi praviti Zdenka Peternel, Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić. Optužnica je podignuta u srpnju 2015. i tada je njome bilo obuhvaćeno devet osoba. No četvero okrivljeni­ka, među kojima su Igor Premilovac, vlasnik tvrtke Remorker, po kojoj je cijela afera dobila ime, te Davor Komerički priznali su krivnju i nagodili su se s USKOK-om. Oni će se tijekom suđenja Vidoševiću i ostalima također pojaviti u sudnici, ali kao svjedoci. Za sada je predviđeno ispitivanj­e 80-ak svjedoka, a upitan što očekuje od sudskog postupka koji počinje tri godine nakon njegova uhićenja, Vidošević ja kazao: – Ovo mi je prvo takvo iskustvo, tako da ne mogu govoriti. Branit ću se kako je jedino moguće, a to su argumenti. Što se tiče iskaza svjedoka, nema smisla da to komentiram. Pratite postupak i mislim da će vam sve biti jasno – kazao je Vidošević.

Blokirana imovina

USKOK njega i njegove suoptuženi­ce tereti za zloporabu položaja kojom je HGK oštećen za oko 39 milijuna kuna. Prema optužnici, novac iz HGK izvlačio se preko Premilovče­ve tvrtke Remorker, a u svojim iskazima, koji su dio optužnice, Premilovac je detaljno opisao kako se to odvijalo. USKOK u optužnici traži da se Vidoševiću oduzme protupravn­o stečena imovinska korist od 39 milijuna kuna, a njemu i njegovoj obitelji blokirana je basnoslovn­a imovina. Riječ je o dvadesetak nekretnina diljem Hrvatske, zbirci umjetnina vrijednoj 37 milijuna kuna, lovačkom oružju... S obzirom na to da se u optužnici navodi nerazmjer između Vidoševiće­vih prihoda i rashoda, on i njegova obitelj tijekom suđenja morat će iskazivati i tome kako su stekli sve što imaju te dokazati da je ta imovina stečena na zakonit način.

Vidoševića i njegove suoptuženi­ce tereti se za izvlačenje 39 milijuna kuna iz HGK

 ??  ?? Bivši šef HGK vidi i simboliku u tome što suđenje počinje na dan kada je prije 20 godina pokrenuta akcija Kupujmo hrvatsko, zbog koje je, kako kaže, završio na sudu
Bivši šef HGK vidi i simboliku u tome što suđenje počinje na dan kada je prije 20 godina pokrenuta akcija Kupujmo hrvatsko, zbog koje je, kako kaže, završio na sudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia