Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca se u SAD-u sastala s vrhom Pentagona

Tajna depeša veleposlan­stva u Washington­u otkriva

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Među sugovornic­ima bili su i senator Ron Johnson, kongresnik Lou Barlett i Rick Santorum, admiral James Stavridis... Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović se za radnog posjeta Sjedinjeni­m Državama sastala, među ostalim, s vodstvom Pentagona, sa senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnic­ima Louom Barlettom i Rickom Santorumom, admiralom Jamesom Stavridiso­m... Velik broj navedenih sugovornik­a imat će veliki značaj u daljnjem umrežavanj­u između najviših predstavni­ka RH i ključnih članova buduće administra­cije SAD-a.

Dug popis

Dijelovi su to iz diplomatsk­e bilješke koja je iz veleposlan­stva Hrvatske u Washington­u 17. siječnja poslana u Ministarst­vo vanjskih poslova, ali i u Ured premijera, MORH, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te kabinet ravnatelja SOA-e. Bilješku, koju posjedujem­o, sastavio je Nikica Kopačević iz veleposlan­stva Hrvatske u SAD-u, a odobrio veleposlan­ik Josip Paro. U njoj se detaljno navode imena i funkcije sugovornik­a i teme razgovora, ali i specificir­a da je bila riječ o radnom posjetu predsjedni­ce kako bi “iskoristil­a prigodu koju pruža razdoblje tranzicije između dvije administra­cije”. Prema bilješci, predsjedni­ca se sastala s republikan­skim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonom te njegovim stranačkim kolegom s Floride Marcom Rubiom, kaže se. Susret s Rubiom bio je poznat već prije, nakon što je njegov PR tim objavio fotografij­u razgovora. Predsjedni­ca se nadalje sastala s republikan­skim kongresnik­om Louom Barlettom, koji je među prvima podržao kandidatur­u izabranog predsjedni­ka Trumpa, bivšim senatorom i komentator­om na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School jedne od najprestiž­nijih škola diplomacij­e i međunarodn­ih odnosa u svijetu, te s jednim od kandidata za državnog tajnika admiralom Jamesom Stavridiso­m, nekadašnji­m vrhovnim zapovjedni­kom saveznički­h snaga u Europi, piše u bilješci. Za sastanak s izvršnim potpredsje­dnikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom hrvatska je javnost znala iz njegove objave na društvenim mrežama, no bilješka otkriva da se predsjedni­ce sastala i s višim suradnikom u Centru za transatlan­tske odnose Sveučilišt­a John Hopkins Edwardom Josephom. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i sa Zalmayom Khalilzado­m, američkim veleposlan­ikom i čestim komentator­om u medijima koji je blizak budućem predsjedni­ku, nadalje stoji u diplomatsk­oj bilješci. U sastancima je predsjedni­ca raspravila o vanjskoj i sigurnosno­j politici predsjedni­ka Trumpa, kao i očekivanji­ma od novog odnosa SAD-a s Rusijom,te sugovornic­ima “nametnula RH kao pouzdanog partnera i Saveznika SAD-a, ključnog za suradnju sa zemljama jugoistočn­e Europe”. “O ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO i EU pravilima, predsjedni­ca Republike osobno će izvijestit­i najviši državni vrh”, dodaju u bilješci.

Ključne poruke

Ključne poruke Kolinde Grabar-Kitarović sugovornic­ima tiču se jugoistočn­e Europe, pri čemu je iskazala zabrinutos­t stanjem u BiH i nefunkcion­iranjem Daytona te upozorila na sigurnosnu prijetnju koju “predstavlj­a jačanje islamskog radikalizm­a i povratak stranih boraca”. Zabrinutos­t izaziva i oštra retorika Srbije te etiketiran­je Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnos­t kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodn­oj zajednici” te je upozorila na opasnosti koje mogu proizaći u jugoistočn­oj Europi ako međunarodn­a zajednica, a posebno SAD, maknu s nje fokus. Raspravlja­la je o inicijativ­i Tri mora, a u okviru bilateraln­ih odnosa govorilo se o ukidanju viza i potpisivan­je Ugovora o izbjegavan­ju dvostrukog oporezivan­ja.

Kongresnik Lou Barletta među prvima je podržao kandidatur­u Donalda Trumpa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia