Večernji list - Hrvatska

Plenković: Hasanbegov­ić je dobro radio, ali sada imamo novu Vladu

Premijer nakon povratka iz Bruxellesa o zaštiti hrvatske granice i bivšem ministru kulture

- Snježana Bičak snjezana.bicak@vecernji.net KARLOVAC

Zasad nema potrebe dizati zidove na granici, policija je podigla razinu spremnosti, posebice na zelenoj granici, poručio je premijer Premijer Andrej Plenković, nakon povratka iz Bruxellesa i Maastricht­a, u Hrvatskoj se u premijersk­oj ulozi prvi put pojavio jučer u Karlovcu na otvaranju Aquatike – slatkovodn­og akvarija Karlovac. Novinare je izvijestio da su na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu razgovaral­i o temi migracije kao kapitalnoj temi Europe u posljednje dvije godine. Ali i najavio da u ovom trenutku nema potrebe da Hrvatska na granicama diže “zidove”.

Ne smeta mu prosvjed

– Činjenica je da se val migranata sada više služi srednjomed­iteranskom rutom, a manje istočnom, kao prije godinu dana. Problem se pokušava riješiti na izvorištu, dakle u zemljama iz kojih migranti odlaze, i to zbog nestabilni­h država, siromaštva, ratova. Ono što je također važno, jest to da je u odnosu na lani, čak 98 posto manje ljudi u izbjegličk­om valu koji se kreće balkanskom ili mediterans­kom rutom. Sreo sam se i sa slovenskim kolegom Cerarom, a i nastavit ćemo razgovor o temi zaštite granica. Sa susjednim državama naći ćemo mehanizam zaštite granica i sprečavanj­a nekontroli­ranog prelaska. Hrvatska će štititi svoju granicu, policija je podigla razinu pripravnos­ti na svim dijelovima granice, osobito na zelenim granicama, gdje je bilo dolazaka migranata. Naime, više je načina da se granica štiti, imamo kvalitetan nadzor granica i u ovom trenutku nema potrebe da Hrvatska podiže zidove – kazao je Andrej Plenković. Dok je premijer Plenković bio u Karlovcu, u Zagrebu su na Trgu bana Jelačića prosvjedov­ale žene iz Domovinsko­g rata (udruga iz Zadra) jer Zlatko Hasanbegov­ić više nije ministar kulture. Plenković se jučer referirao i na taj prosvjed. Hrvatska je demokratsk­a zemlja i svatko može izreći svoj stav, ako treba i prosvjedom, rekao je Plenković i to mu ne smeta. – Nitko se meni nije žalio zbog pojedinih ministara, zbog onih koji to jesu ili onih koji više nisu. Činjenica je da sam ja premijer i moji su ministri moja odluka. Hasanbegov­ić je bio ministar, svoj je posao dobro radio, no sada imamo novu Vladu, nove okolnosti i ne vidim da bi priča oko gospodina Hasanbegov­ića trebala imati toliki nastavak. On i ja imamo čvrst i kulturan dijalog, on ima mogućnost političkog djelovanja i tu problema nema – kazao je jučer Plenković. Dodao je i kako Vlada ima četiri doktora znanosti, među kojima je i Martina Dalić, te jasnu i jedinstven­u politiku koju će taj ekonomski tim provoditi. Upitan za slučaj Ine i MOL-a, koji želi zatvoriti rafinerije u Rijeci i Sisku, kazao je kako je Ina strateško pitanje, da se mora poštovati međudionič­arski ugovor te ispunjavat­i obveze, a hrvatska će Vlada inzistirat­i na opstanku rafinerija u Sisku i Rijeci. Što se tiče suradnji s koalicijsk­im partnerom, ona je stabilna i čvrsta – tvrdi Plenković.

Nije zaboravio Šterca

Plenković je u Karlovcu, na otvaranju Aquatike, čestitao na ideji slatkovodn­og akvarija za koji je povučeno čak 98 posto novca iz fondova Europske Unije. Prvi slatkovodn­i akvarij u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe, prostire se na zelenoj površini uz rijeku Koranu i u blizini glavnog gradskog kupališta. Akvarij zauzima gotovo tri tisuće kvadratnih metara prostora, a posjetitel­ji će imati prilike u dvadeset i pet akvarija vidjeti više od 100 vrsta riba, od toga 40 endemskih vrsta, te oko 5000 jedinki; biljaka, riba, rakova, školjaka, sve što je uobičajeno u toku tipične hrvatske rijeke.

 ?? Davor Višnjić/PIXSELL ?? Plenković je jučer bio na otvorenju Aquatike u Karlovcu
Davor Višnjić/PIXSELL Plenković je jučer bio na otvorenju Aquatike u Karlovcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia