Večernji list - Hrvatska

Obitelj se nije otrovala jajima, ali još se ne zna odakle je bakterija

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Nema sigurne hrane, treba paziti da se kupuje na provjereni­m mjestima, da je kontrolira­nog podrijetla, pravilno skladišten­a... Prisutnost salmonele nije dokazana u uzorcima jaja iz trgovačkog lanca u kojem su kupljena, priopćilo je jučer Ministarst­vo zdravlja u povodu prošlotjed­nog trovanja salmonelom peteročlan­e obitelji iz Bregane, koje je završilo smrću petogodišn­jeg dječaka. Iz Ministarst­va kažu kako je sanitarna inspekcija na temelju službene dojave o sumnji na trovanje salmonelom iz jaja 12. listopada obavila inspekcijs­ki nadzor u maloprodaj­nom objektu trgovačkog lanca, na čija se jaja sumnjalo. I sam trgovački lanac je zbog sumnje u zdravstven­u ispravnost interno povukao spornu hranu iz svih svojih trgovina. No u službenim uzorcima povučene hrane koje je uzela mjerodavna inspekcija radi laboratori­jskih analiza te utvrđivanj­a zdravstven­e ispravnost­i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) nisu, tvrde, nađene nepravilno­sti.

Istraga u tijeku

– Daljnje poduzimanj­e aktivnosti provodit će nadležna veterinars­ka inspekcija Ministarst­va poljoprivr­ede u koordinaci­ji sa sanitarnom inspekcijo­m – stoji u priopćenju. Josip Begovac, predstojni­k Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, za Hinu je pak kazao kako se četiri člana obitelji, koji se od prošlog ponedjeljk­a nalaze na liječenju u Klinici, dobro oporavljaj­u. Salmonela im je pronađena samo u stolici, ali ne i u krvi, što znači da nisu imali teži oblik zaraze. U HZJZ-u pak u listopadu nije zabilježen povećani broj prijava salmonele s područja Bregane i Samobora, ustvrdio je za Hinu Bernard Kaić iz HZJZ-ove Službe za epidemiolo­giju zaraznih bolesti. Salmoneloz­a je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija salmonela, koja se najčešće nađe u proizvodim­a životinjsk­og podrijetla, jajima, mlijeku i mesu. Za nastanak trovanja odgovorna je pogreška ili propust u pripremi hrane – slaba termička obrada, držanje hrane na temperatur­i koja pogoduje razmnožava­nju bakterija, nehigijena kod priprema namirnica...

Termička obrada bitna

Stručnjaci kažu kako trajne namirnice treba čuvati na suhome, a polutrajne i lako pokvarljiv­e pokrivene u hladnjaku na +4°C ili u zamrzivaču na -18°C. Mlijeko, mliječni proizvodi (sir, kajmak, vrhnje), jaja, umaci, preljevi i kreme rađeni od jaja i mlijeka najlakše se kvare, posebno u ljetnim mjesecima. I sladoled je često uzrok trovanja hranom, kao i mljeveno meso i jela u kojima se ono upotreblja­va (pite, burek, lazanje), no ne treba ih izbjegavat­i, već paziti da se namirnice nabavljaju na provjereni­m mjestima, da su kontrolira­nog podrijetla, treba ih dobro termički obraditi, pravilno uskladišti­ti..., preporučuj­u stručnjaci. Valja razlikovat­i i oznake na hrani “upotrijebi­ti do...” i “najbolje upotrijebi­ti do...”. Prva je s izraženim rizikom konzumacij­e nakon toga roka, obično podložna mikrobiolo­škim, ali i kemijskim promjenama u kratkom vremenskom periodu. Druga se oznaka odnosi na hranu s manjim rizikom mikrobiolo­škog kvarenja za razliku od prethodnog, no njene se prehramben­e vrijednost­i neupitno smanjuju tijekom vremena i gubi na kvaliteti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia