Večernji list - Hrvatska

Maramice iz Sv. Nedelje za Francuze, Talijane, Slovake...

U MondiPro nezadovolj­ni su nelojalnom konkurenci­jom kod kuće, dok se u inozemstvu, kažu, cijeni kvaliteta

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Pregovaraj­u i o robnoj marki za Konzum te za njemačko tržište, a u izvozu dominiraju Srbija, Italija, Španjolska, Portugal i Slovačka Jolanda Rak Šajn Nije lako. Kad bi barem država nas domaće proizvođač­e štitila od nelojalne konkurenci­je i dampinga. No borimo se. Eto, jučer smo otpremili i prva dva šlepera vlažnih maramica za bebe u Francusku s obzirom na to da na Zapadu još uvijek više gledaju na kvalitetu nego na cijene – smije se Velimir Radalj, koji je sa svojih 87 godina vjerojatno najstariji hrvatski poduzetnik. Nakon godina rada u inozemstvu, tijekom kojih se zasitio i brazilske Copacabane, a bio je i dugogodišn­ji direktor ljubljansk­e Emone u Milanu, Radalj je povratničk­i život okrunio vlastitim biznisom u Hrvatskoj.

Od Copacabane do Sv. Nedelje

Ni sa 61 godinom staža još se ne da umiroviti i već šest godina s unucima Kosjenkom Barbarić i Gordanom Kosovićem u poduzetnič­koj zoni Kerestinec pokraj Sv. Nedelje vodi obiteljsku tvrtku MondiPro za proizvodnj­u vlažnih maramica za različite namjene u koju su, kao u jednu od najsuvreme­nijih tvornica u to vrijeme u regiji, uložili 2 milijuna eura. U odnosu na 2011. prihodi kompanije s 18 zaposlenih lani su utrostruče­ni, na 12,6 mil. kuna. Marljivi rad konačno je okrunjen dobiti od oko pola milijuna kuna, a iako bi se pretpostav­ljalo da joj posao najviše kvari Violeta u vlasništvu hercegovač­kog biznisme- na Petra Ćorluke, koji vodi i jaku marketinšk­u kampanju na našem tržištu, Radalj kaže kako na zdravu konkurenci­ju nikad nisu imali prigovora. No turska roba, primjerice, na naše tržište stiže uz izvozne subvencije i do 35%.

U pregovorim­a s Rusima

– U Turskoj su i puno niže kamate poduzetnic­ima, dok mi grcamo i u gomili parafiskal­nih nameta poput spomeničke rente. Na deset kilometara uokolo nema spomenika, tvornicu smo podigli na ledini koju smo sami iskrčili pa zbog toga sa Sv. Nedeljom vodimo i spor – objašnjava Radalj. Unuka Kosjenka kaže kako MondiPro, koji proizvodi i vlažne maramice za čišćenje šminke, protiv uboda komaraca, za kućne ljubimce..., drži oko 10% tržišnog kolača od oko 25 mil. komada godišnje, koliko iznosi hrvatska potrošnja. Oko 50% proizvodnj­e prodaju pod vlastitim brendom, a ostatak kroz robne marke za NTL, Ultragros, Plodine... Prisutni su na svih 1200 kioska Tiska i imaju ekskluzivn­i ugovor s Hajdukom. Pregovaraj­u i o robnoj marki za Konzum te za njemačko tržište, dok u izvozu dominiraju Srbija, Italija, Španjolska... te Slovačka, gdje su dobili posao s vlastitim brendom među ponuđačima iz pet zemalja. Sada pak u pregovaraj­u s Rusima s kojima bi posao podrazumij­evao i nova zaposlenja, dodatnu radnu smjenu te još jednu proizvodnu liniju. Iz BiH, Slovačke... stižu i “nemoralne” ponude za preuzimanj­e tvrtke. No Radalj kaže kako se ne daju i vjeruju u bolja vremena za hrvatske poduzetnik­e. Pogotovo one koji ni dana nisu bili u blokadi i plaće radnicima isplaćuju na vrijeme.

MLADEN FUZUL: Naoružanje i oprema su bitni elementi obrambenog sustava, ali ne toliko bitni koliko i ljudi

 ??  ?? Asortiman MondiProa podrazumij­eva sve, od vlažnih maramica za bebe i kućne ljubimce do maramica za čišćenje kućanstva i šminke te protiv uboda insekata
Asortiman MondiProa podrazumij­eva sve, od vlažnih maramica za bebe i kućne ljubimce do maramica za čišćenje kućanstva i šminke te protiv uboda insekata
 ??  ?? Oko 50% biznisa tvrtke podrazumij­eva proizvodnj­a robnih marki za trgovačke lance poput NTL-a i Plodina
Oko 50% biznisa tvrtke podrazumij­eva proizvodnj­a robnih marki za trgovačke lance poput NTL-a i Plodina
 ??  ??
 ?? I. GALOVIĆ/PIXSELL ?? general-bojnik na 11. obljetnici Središta za obuku i doktrinu logistike u Požegi
I. GALOVIĆ/PIXSELL general-bojnik na 11. obljetnici Središta za obuku i doktrinu logistike u Požegi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia