Večernji list - Hrvatska

Djeca: Moramo li doći u školu? Nastavnici: Pratite vijesti

Dragan primorac: “Mornar bi trebao nositi bedž potpore štrajku kao što sam ja to učinio dok sam bio ministar!” Mornar nastavnici­ma: Istina, potplaćeni ste!

- Irena Kustura, romana Kovačević Barišić

Uoči današnjeg štrajka u osnovnim, srednjim i visokim školama te fakultetim­a sindikati su roditelje pozvali da imaju razumijeva­nja za njihove zahtjeve i, ako je moguće, da danas djecu ne šalju u školu, a nastavnici su djecu koja su ih pitala trebaju li u petak doći na nastavu upućivali da – prate vijesti i pitaju roditelje. Iz Ministarst­va obrazovanj­a stigla je sasvim drugačija poruka – djeca danas trebaju doći u školu.

Štrajk ne dovode u pitanje

Iako ministar obrazovanj­a Vedran Mornar “ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk”, ipak poziva sve zaposlene u obrazovnom sustavu da se u ovom trenutku suzdrže od štrajka naglašavaj­ući da je “djeci mjesto u školi i da nitko nema pravo pozivati roditelje da ih ne šalju u školu”. Stoga je Ministarst­vo od ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova zatražilo da prema mogućnosti­ma organizira­ju nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada i upozorilo da se u školama te ostalim obrazovnim ustanovama moraju organizira­ti poslovi koji su i u kolektivni­m ugovorima navedeni kao oni koji se ne smiju prekidati. Odnosi se to na grijanje škola, zaprimanje djece u učeničke domove i u ustanove gdje se obrazuju djeca s teškoćama, I dalje ću se zalagati da plaće rastu s bDpom, ali ne možemo stvarati obveze novoj vladi

ministar obrazovanj­a od danas mogu pregovarat­i jedino sa štrajkaški­m odborom, koji će se pozivu odazvati

srednjoško­lski sindikat pripremanj­e hrane i sl. Ono što roditelje najviše zanima jest koliko će štrajk trajati, ali na to pitanje preciznog odgovora nema. Iako sindikati tvrde “do ispunjenja zahtjeva”, teško da mogu financirat­i dugotrajni štrajk. Iz Ministarst­va ih pozivaju da u ponedjelja­k dođu na novi krug pregovora, a što će im ponuditi, ne otkrivaju. Neslužbeno, to sigurno neće biti ispunjavan­je sindikalno­g zahtjeva za povećanje plaća 4 posto jer bi to, kažu u Ministarst­vu, stvorilo nove nepravde i kaos. – Ne znam što može biti tema novih pregovora, u svakom slučaju moraju imati konkretnu ponudu – kratko je prokomenti­rala predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Šef srednjoško­lskog sindikata Branimir Mihalinec neozbiljni­m smatra to što pregovore Ministarst­vo najavljuje novinarima, a sindikati o tome pojma nemaju. – Od sutra pregovarat­i mogu jedino sa štrajkaški­m odborom – kratko nam je jučer kazao Mihalinec.

Uloga nastavnika

Mornar je jučer uputio otvoreno pismo učiteljima. “Plaće u obrazovanj­u manje su nego što ste svojim radom, znanjem i ulogom u društvu zaslužili”, priznao im je. Bivši ministar obrazovanj­a prof. dr. Dragan Primorac misli da bi Mornar trebao nositi bedž potpore štrajku kao što je on to jednom u svom mandatu učinio. – Smatrao sam da se za obrazovanj­e i znanost u proračunu treba izdvojiti više novca te da se zaposlenic­ima u prosvjeti i znanosti trebaju povećati plaće. Štrajk sam doživio kao potporu sebi i tim zahtjevima – prisjeća se Primorac.

 ??  ??
 ??  ?? sindikati Vertikali se pridružio i sindikat Preporod
sindikati Vertikali se pridružio i sindikat Preporod
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia