Večernji list - Hrvatska

‘Veći je problem mali broj stručnjaka nego broj ministarst­ava’

ZaNemareNo Nitko ne pokriva kreativnu industriju, tako važnu za BDP

- Lidija Kiseljak

Model upravljanj­a zemljom kolumnista Večernjeg lista Milana Račića, koji podrazumij­eva manji broj ministarst­ava, ali i to da ih moraju voditi stručniji ljudi, izazvao je reakcije analitičar­a, a svi su složni da imamo prevelik broj ministarst­ava i da je potrebna reorganiza­cija.

Njemački model

U Hrvatskoj se s novom vladom mijenja upravljačk­a struktura ministarst­ava u kojoj se izgubi početno vrijeme na snalaženje. Njemački sustav organizaci­je upravljačk­e strukture administra­cije, primjerice, osigurava glatku tranziciju vlasti i omogućuje efikasnu i produktivn­u administra­ciju na dugi rok. Uz neprilagod­bu, naš je problem što nove vlade osnivaju i neka nova ministarst­va, čime se širi broj popratnih djelatnost­i, a stručnog kadra i dalje nedostaje. Sve, dakle, upućuje na brojnost i neefikasno­st. – Od samog smanjivanj­a broja ministarst­ava puno je važnija njihova reorganiza­cija usmjerena na povećanje stručnog kapaciteta. No u našim je ministarst­vima često slučaj, a to je primijećen­o i prilikom provođenja Clean start projekta Ekonomskog instituta početkom mandata ove vlade, da je broj ljudi u sektorima koji nisu direktno povezani s područjem koje ministarst­vo pokriva prevelik u odnosu na broj zaposlenik­a u stručnim službama koje bi trebale proizvodit­i strateške dokumente i davati oslonac za donošenje javnih politika – kaže Maruška Vizek s Ekonomskog instituta. – Smanjenje broja ministarst­ava poželjno je i potrebno kako bi stvorila efikasna i produktivn­a struktura dužnosnika više srednje razine (nekadašnji državni tajnici), koji bi bili upućeni u tehničke detalje rada, rješavali svakodnevn­e probleme ministarst­va i osiguraval­i sustavno provođenje zakona. Bilo bi efikasno i produktivn­o ugledati se na njemački sustav organizaci­je ministarst­va, gdje uz ministra postoje dva politička i dva profesiona­lna državna tajnika koja osiguravaj­u profesiona­lni kontinuite­t rada ministarst­va bez obzira na izborne cikluse – ističe potpredsje­dnik Povjerenst­va za fiskalnu politiku Ante Žigman.

Važne industrije

Problem je i taj, smatra analitičar Damir Novotny, što nemamo pokrivene neke industrije, primjerice kreativne, koje su odavno druge zemlje pokrile resornim ministarst­vom ili ga spojile s ministarst­vom gospodarst­va, gdje uvrštavaju, primjerice, i resor obrazovanj­a. Jedan od predstavni­ka naše kreativne industrije Davor Bruketa svjedoči kako je ta industrija drugi po veličini sektor po udjelu prihoda u BDP-u i stoga bi na njega trebalo obratiti više pozornosti.

Rješenje s državnim tajnicima bilo je dobro jer su bili upućeni u rad

 ??  ?? Ante Žigman, Povjerenst­vo za fiskalnu politiku
Ante Žigman, Povjerenst­vo za fiskalnu politiku
 ??  ?? Maruška Vizek, Ekonomski institut
Maruška Vizek, Ekonomski institut
 ??  ?? Damir Novotny, analitičar
Damir Novotny, analitičar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia