Večernji list - Hrvatska

Sastaje se prvo ‘vanjsko’ vijeće K. Grabar-Kitarović

Rada Pomagat će u izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti

- Davor Ivanković

plan U petak će proraditi prvo “vanjsko” savjetodav­no tijelo predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović, Vijeće za domovinsku sigurnost. Osnivačka sjednica održava se (izgledno u vili na Gornjem Prekrižju) u netipično vrijeme, u 17 sati, na kraju radnog tjedna. Ta “prilagodba” simbolično pokazuje da je savjetodav­no tijelo sastavljen­o od stručnjaka koji će taj posao obavljati za interes države na volontersk­oj osnovi.

Četiri zadatka za 2015.

Umirovljen­i general Damir Krstičević, sada poslovnjak koji uspješno gradi tzv. drugu karijeru, očekuje da će se u petak odazvati više od 20 pozvanih, a dolazak su potvrdili gotovo svi, među njima i Ante Gotovina, Mladen Markač, Željka Antunović i Zlatko Gareljić te profesor Vlatko Cvrtila. Tu su i vojni eksperti, nekolicina bivših načelnika Glavnog stožera OSRH, nekolicina šefova HRZ-a i HRM-a (Marijan Mareković, Krešimir Ćosić, Miljenko Filipović, Josip Štimac, Davor Domazet, Pavao Miljavac, Josip Čuletić, Zdenko Simičić, Ivica Tolić) te bivši ministri obrane, bivši čelnici sigurnosno­obavještaj­nih službi (Miroslav Tuđman, Ivan Baketa, Ivan Pokaz), ali i – ljudi iz tzv. realnog sektora, poput Gordana Kolaka, predsjed- nika uprave DOK-ING-a, te znanstveni­ci Nikola Brzica i Filip Dragović. Pažnju privlači i poznati alpinist Stipe Božić. Predsjedni­k Vijeća general Krstičević očekuje da će se Vijeće brzo uključiti u poslove nacionalne sigurnosti, kao pomoć i savjetodav­no tijelo. Plan rada Vijeća za ovu godinu, koji bi trebali potvrditi članovi, zamišljen je kao četiri radionice i četiri zadatka; pomoć pri izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti za idućih 10-ak godina; objektivna analiza učinkovito­sti i stanja sadašnjeg sustava nacionalne sigurnosti i svih sastavnica ( sigurnosno­obavještaj­ne službe, Oružane snage, javna sigurnost, vatrogastv­o, uzbunjivan­je i ostali); stanje i modernizac­ija hrvatskih Oružanih snaga, s posebnim naglaskom na stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovs­tvu; krizno upravljanj­e, što je posebno važan segment rada Vijeća, s obzirom na to da su neke aktualne situacije pokazale manjkavost­i u koordinira­nju sustava (poplave). Ovakva tijela, vanjska, u demokratsk­im državama imaju veliko značenje. Nadstranač­ka su tijela i time izvučena iz dnevne politike, okupljaju i ljude iz realnog sektora te izrazito stručne i dokazane ljude. Državu to tijelo ne stoji ništa jer je riječ o volontersk­om radu.

Vijeće je otvoreno

Jedan od organizato­ra Vijeća kaže da ovakav sastav nije zatvoren za ostale stručnjake. – Neki će članovi dolaziti, neki odlaziti, a prema potrebi, ovisno o temi, bit će pozivani da pridonesu i drugi eksperti – kaže. Vijeće ima ambiciozne zadaće, a nastojat će se, prvi put u Hrvatskoj, da ono bude spoj civilnog, gospodarsk­og, vojnog i obavještaj­nog tijela koje će pratiti sve ugroze RH i nuditi brze i stručne prijedloge i odgovore za poduzimanj­e konkretnih akcija u nadležnost­i državnih lidera.

Nadstranač­ko je to tijelo, izvučeno iz dnevne politike, okuplja stručnjake

 ??  ?? umirovljen­i generali Krstičević (lijevo) i Miljavac
umirovljen­i generali Krstičević (lijevo) i Miljavac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia