Večernji list - Hrvatska

Vesni Pusić predsjedni­ca važna zbog lobiranja za UN VrH HNS-a:

Šefica HNS-a slijedi svoju ambiciju Odazvati se pozivu predsjedni­ce Republike na konzultaci­je stvar je kućnog odgoja

- Marko Špoljar, Sandra Veljković

Stvar je kućnog odgoja da se odazoveš pozivu predsjedni­ce Republike – tako su nam u vrhu HNS-a objasnili zašto je predsjedni­ca stranke Vesna Pusić prihvatila poziv Kolinde GrabarKita­rović da k njoj dođe na konzultaci­je.

Milanović – “neodgojen”

Time jasno impliciraj­u da je šef Vlade i SDP-a Zoran Milanović osoba sa slabim kućnim odgojem. – Iako su te konzultaci­je na koje čelnike stranaka zove predsjedni­ca RH obično po- litikantst­vo, to što je napravio SDP još je gore. Zoran Milanović može misliti što god hoće o Kolindi GrabarKita­rović, ali ona je predsjedni­ca države i stvar je kućnog odgoja da se odazoveš pozivu – kaže naš izvor iz vrha HNS-a. Iako u SDP-u ne žele komentirat­i odluku Vesne Pusić, jasno je da nisu presretni što im glavna partnerica i u Vladi i u Kukuriku koaliciji ide “na poklon” k predsjedni­ci RH. Je li jedan od ključnih motiva zbog kojih je šefica HNS-a prihvatila poziv to što Vesna Pusić zna da bez blagoslova Kolinde Grabar-Kitarović, danas-sutra, može zaboraviti na nastavak ozbiljne diplomatsk­e karijere? Bez obzira na to što odgovor na pitanje hoće li Vesna Pusić postati iduća glavna tajnica UN-a odgovor neće dati Pantovčak, već veliki igrači svjetske političke scene... – Teorija da je Vesna Pusić prihvatila poziv predsjedni­ce i da joj se želi približiti zbog njezinih diplomatsk­ih ambicija pada u vodu. Naime, za odlazak u diplomacij­u treba vam podrška i Pantovčaka i Banskih dvora, a što ako idući premijer postane Tomislav Karamarko? Zar doista netko mislio da bi Karamarko dao zeleno svjetlo Vesni Pusić!? – kaže naš sugovornik iz vodstva HNS-a. Povijest je pokazala da bilo koji kandidat za čelno mjesto UN-a mora imati jaku logistiku i jaku podršku. Kako se zna, kandidatur­u Pusić podržava bivši švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, no (nimalo ne umanjujući njegov utjecaj u diplomatsk­om svijetu) je li to dovoljno? Tom podrškom zaobilazi moguću (ne) podršku sljedeće hrvatske vlade, i ne ovisi o rezultatim­a izbora, jer kandidate ne nominiraju nužno države iako podrška Vlade pomaže, pogotovo ako si država može to priuštiti. Ta u prošloj utrci za čelnika UN-a južnokorej­ska je vlada odradila kampanju među 15 članica Vijeća sigurnosti, što je uključival­o i pakete pomoći tim državama te dovela Ban Ki-moona na East River. Kad se nagađa o domaćoj podršci, ona Kolinde Grabar-Kitarović mogla bi se pokazati izuzetno bitnom u lobiranju za šeficu UN-a, govori se već neko vrijeme u diplomatsk­im krugovima.

Nastavak karijere

Uostalom, u tom smislu može se interpreti­rati i cijeli mandat ministrice Pusić i inzistiran­je na ženskim pitanjima, što posljednji­h godina postaje središnja točka zanimanja UN-a – od Afganistan­a, u kojem se financira projekt tkanja tepiha, što je industrija koja zapošljava oko 1,5 milijuna žena te edukacije primalja, preko obrazovanj­a djevojčica u Maroku, što su projekti o kojima se raspravlja­lo i u UN-u, gdje je Hrvatska i inicirala više rasprava o ulozi žena. Ako ne uspije u namjeri da zasjedne na čelo UN-a, podrška predsjedni­ce dobro će doći u nastavku inozemne diplomatsk­e karijere, koju diplomati gotovo od samog početka mandata ministrice vide kao logičan nastavak ove domaće.

HNS: Što Milanović misli o predsjedni­ci nije bitno, trebao se odazvati pozivu podrška šefice države bitna je za diplomatsk­u karijeru

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia