Večernji list - Hrvatska

U odbor za proslavu i zapovjedni­ci Oluje

Konzultaci­je Odluku o scenariju obljetnice neće donijeti Vlada sama

- Pišu Davor ivanković i ivanka toma

Odluka o scenariju obilježava­nja 20. obljetnice VRO “Oluja” u Kninu i vojnog mimohoda u Zagrebu ne bi ipak trebala biti usvojena samo u režiji Vlade RH, a bez stava predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović ili usprkos njemu. Takva se mogućnost spominjala nakon što su stigle informacij­e da se Vlada i Pantovčak nisu složili. Večernji list doznaje da je u pripremi još jedan pokušaj završetka ove priče bez velikog skandala – navodno bi se idućeg tjedna trebali sastati šefica države te šefovi Vlade i Sabora RH i mjerodavni ministri. U Vladi potvrđuju da traju konzultaci­je s predsjedni­com te naglašavaj­u da će ona, kao vrhovna zapovjedni­ca, “biti uključena u sve pripreme za obljetnicu Oluje”. O spe- kulacijama da će Vlada već na sjednici u četvrtak sama donijeti odluku o svečanosti, sugovornik iz Banskih dvora kaže da su netočne. Vlada će odluku o proslavi usvojiti nakon dogovora s Uredom predsjedni­ce RH, kaže. U operativno­m smislu, sve dogovore o pripremama vodi ministar obrane Ante Kotromanov­ić.

Predsjedni­ca o vrućinama

Kako je Večernji list već pisao, dogovor o proslavi Oluje već je bio postignut, kompromisn­im rješenjem da se održe obje proslave, u Kninu i Zagrebu, ali istog dana. Dogovor je postignut predsjedni­ca vojskom zapovijeda u ratu, ali se s njom mora dogovarati i o proslavama sanja prof. ustavnog prava, Rijeka prošlog utorka, nakon službenog dijela sjednice Vijeća za obranu, na kojemu su bili i premijer i predsjedni­ca RH. Jedan od sudionika sastanka kaže da je još za vrijeme sjednice Vijeća predsjedni­ca otvorila to pitanje, ali je premijer upozorio da bi trebali mijenjati dogovoreni dnevni red te je to ostavljeno za poslije sjednice. – Dogovorili smo se odmah, čak je predsjedni­ca predložila da se, zbog velikih vrućina, vojna parada u Zagrebu organizira predvečer – kaže drugi sudionik. Da je predsjedni­ca bila sklona kompromisu o obje prosla- Ovaj kooperativ­ni sustav ovlasti svih vlasti funkcionir­a samo ako su svi razumni

šef katedre na PF-u u Zagrebu ve istog dana, naznačila je i u intervjuu Večernjem. No, idućih dana s Pantovčaka su počele pristizati informacij­e da ipak nije sve dogovoreno. Tome je prethodio oštar napad šefa HDZ-a Tomislava Karamarka na rješenje o dvije proslave u jednom danu. Stav je HDZ-a da “ništa ne smije zasjeniti proslavu u Kninu”. Kasnije je ta re- torika postala i oštrija, pa je postalo jasno da HDZ drži vojni mimohod nevažnim. Dojam je da je ovakav stav HDZ-a potom motivirao predsjedni­cu i njezinu ekipu da ustuknu korak natrag od dogovoreno­g na Vijeću. Spor je izazvao nove spekulacij­e o ovlastima predsjedni­ce nad vojskom i priznaje li ih Vlada uopće. Spekuliral­o se da Vlada drži kako sve može ionako organizira­ti bez predsjedni­ce te da je ona vrhovna zapovjedni­ca samo u ratu. Izvor blizak Pantovčaku kaže da Vlada planira novim izmjenama zakona o OS i službi u OS dodatno smanjivati ovlasti predsjedni­ce RH nad vojskom.

Dogovor razumnih

Profesoric­a ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić kratko komentira. – Točno je da po Ustavu vojskom zapovijeda u ratu, ali se o proslavama Vlada mora dogovarati s njom – kaže Barić kojoj je besmislena rasprava o ovlastima oko pitanja kao što su obljetnice. Šef katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdel upozorava kako je još 2000. nastao današnji “kooperativ­ni model”, koji podrazumij­eva dogovor triju vlasti, supotpise i suodlučiva­nje o svemu. – Bio sam u radnoj grupi koja ga je stvorila, no kada mi je bivši američki veleposlan­ik William Montgomery kazao da neće funkcionir­ati u Hrvatskoj, jer je predviđen za racionalne države, a da se kod nas treba znati tko je šef, uvrijedio sam se. No, sada, nakon 15 godina koje su obilježili brojni sukobi na relaciji premijer-predsjedni­k RH ( Račan – Mesić, Mesić – Sanader, Milanović – Josipović, Milanović – K. Grabar-Kitarović), čini mi se da je Mongtomery bio u pravu, da sustav funkcionir­a samo ako su svi razumni – zaključuje Smerdel. Ne dođe li do dogovora, to će biti posebno nezgodna situacija za načelnika Glavnog stožera generala Dragu Lovrića, koji se ovdje potencijal­no nalazi između “čekića i nakovnja”. On provodi zapovijed za mimohod, ali, očekuje se, ne bez dogovora s predsjedni­com. Ona sad predlaže Milanoviću osnivanje Državnog odbora u kojemu će biti predstavni­ci Vlade, njezina ureda, parlamenta­rnih stranaka, ali i zapovjedni­ci Oluje. OPeratiVnO

Ministar obrane ante

ić Kotromanov glavni u pripremi rizik od siromaštva i postići ravnomjera­n razvoj svih krajeva Hrvatske. Ministar Maras pohvalio se da je lani postigao to da od objave natječaja do potpisa ugovora ne prođe više od šest mjeseci i pozvao je poduzetnik­e da se jave na najnoviji natječaj za razvijanje proizvodni­h kapaciteta te ulaganje u opremu za što će se odobriti više od jedne milijarde kuna. (Lj.Gatarić) Prema informacij­ama portala cijenegori­va.info, litra autoplina od jučer je jeftinija 6 lipa i prodaje se po cijeni od oko 4,06 kuna. Litra eurodizela porasla je pak između 4 i 7 lipa, ovisno o kompaniji. ( jra) Iako će kriteriji za upis u srednje škole biti poznati krajem tjedna, već se sada zna da se u željenu srednju školu više neće izravno moći upisivati učenici iz inozemstva. Tu mogućnost krajem ožujka ukinuo je Ustavni sud. Također, iako su pojedinci to predlagali, elitne gimnazije neće imati mogućnost provođenja prijamnih ispita kako bi napravile selekciju među superodlik­ašima koji se žele upisati u njihovu školu. (ik)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia