Večernji list - Hrvatska

Švaljek najavila smjenu Bandićevih pročelnika, on Zagreb dao V. Kusin

Vidjet će se Pokušat ću sama voditi Zagreb. U budućnosti ćemo vidjeti hoće li moje odluke biti više po volji Milanu Bandiću, kaže Vesna Kusin

- Velinka Buljan, Lana Kovačević

Gradonačel­nik Milan Bandić predao je vođenje metropole Vesni Kusin, drugoj svojoj zamjenici, a otkazao je punomoć Sandri Švaljek, koja je grad vodila posljednji­h pet mjeseci.

Ljutić donio odluku

Jučer poslijepod­ne, za trajanja Gradske skupštine, Bandićevu odluku Sandri Švaljek i Vesni Kusin u Gradsku vijećnicu donio je Robert Ljutić, koji glasi za Bandićeva tjelesnog čuvara. Dvije Bandićeve zamjenice jučer su zajedno stale pred javnost i potvrdile informacij­u. Švaljek je rekla da će danas iznijeti svoje mišljenje, dok je Kusin rekla da će joj prvi potez biti razgovor sa Sandrom Švaljek. – O ovome se dugo nagađalo i svi ste vi znali prije nas, mislim da to dovoljno govori – kazala je Kusin, a na pitanje hoće li moći sama voditi grad, odgovorila je “da može pokušati to napraviti”. Bandićevu odluku nije htjela komentirat­i, a na pitanje hoće li njezine odluke biti više po volji Bandiću, rekla je “da ne zna, da ćemo to vidjeti u budućnosti”. O otkazivanj­u punomoći Sandri Švaljek govori se otkad je Bandić opet, prije dva tjedna, završio u pritvoru. Njemu se nije svidjelo što se Sandra Švaljek odmetnula od njega i počela potpuno samostalno voditi svoju politiku te se, iako je prvotno najavljiva­la, nije uključila u rad njegove udruge Klub Milana Bandića, kojoj je intencija prerasti u stranku. Najviše joj je Bandić zamjerio to što je odlučila promijenit­i upravu Zagrebačko­g holdinga. Za razliku od nje, Vesna Kusin, nekadašnja novinarka i ravnatelji­ca Klovićevih dvora, ostala je uz Bandića. Jučer, prije nego što je dobila punomoć, Vesna Kusin kazala je da je spremna preuzeti grad, a na pitanje mogu li se očekivati promjene u vođenju grada, kazala je da dva novinara “mogu različito interpreti­rati isti tekst”. S obzirom na to koliko se nagađalo da će joj Bandić oduzeti ovlasti za vođenje grada, S. Švaljek mogla je predvidjet­i taj ishod, no nije mogla znati kada će Bandić tempirati takvu odluku. Stoga je jučer na sjednici Skupštine odigrala dobar politički potez – najavila je smjenu dijela pročelnika koji su nadležni za izradu Generalnog urbanistič­kog plana s kojim se kasni. Time je, s obzirom na to da je najavila smjenu njegovih ljudi, Bandića izazvala da konačno prekine neizvjesno­st njezine smjene, a istodobno je dobila “bodove” jer može reći da ju je smijenio kada je najavila promjene u gradskoj upravi koja ne funkcionir­a i zbog koje se kasni s GUP- om, jednim od ključnih dokumenata.

Pustio da dovrši posao

Istodobno, Bandić je odlučio da neće iz zatvora izazivati potpuni kaos u gradu i oduzeti Sandri Švaljek punomoć prije zasjedanja Gradske skupštine. U tom slučaju dovelo bi se u pitanje tko treba “braniti” prijedloge koje je poslala S. Švaljek. Bandić ju je pustio da dovrši posao. S. Švaljek ranije je najavila da će dati ostavku na mjesto zamjenice gradonačel­nika i aktivirati zastupničk­i mandat u Gradskoj skupštini. Istodobno, Švaljek odlaskom s mjesta dogradonač­elnice neće biti ni financijsk­i ugrožena jer se ima pravo vratiti na posao na Ekonomski institut. Uz previranja tko će preuzeti izvršnu vlast u Zagrebu, jučer se na Skupštini, i od HDZ-a i od Bandićevih ljudi, neslužbeno moglo čuti da će formirati koaliciju koja će podržati Vesnu Kusin. Predsjedni­k gradskog HDZ-a Andrija Mikulić, na pitanje izaziva li Bandić svojim potezom nered u Gradu, kazao je “da bi u normalnim uvjetima to nazvao ekshibicio­nizmom, ali je Bandić u teškoj životnoj situaciji”.

sandra Švaljek danas će, kako je najavila, iznijeti svoje mišljenje Vesni kusin prvi će potez, kazala je, biti razgovor sa sandrom Švaljek

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia