Večernji list - Hrvatska

Jarnjakovo blago: Cijeli život vodim te bilješke Jarnjak je otkrio da je bilješke vodio i dok je bio u MUP-U i UNS-U te da ih nije pisao da bi se njima koristio netko drugi

Skriboman

- Ivana Jakelić

Noseći crnu aktovku s “blagom”, svojim originalni­m bilješkama o raznim događanjim­a unutar HDZ-a proteklih godina, Ivan Jarnjak ušao je u veliku sudnicu zagrebačko­g Županijsko­g suda da bi nastavio svjedočiti na suđenju optuženima u slučaju Fimi media. Kao ni dan prije, ni tada ni jednim pogledom nije okrznuo svog nekadašnje­g šefa Ivu Sanadera, čiju su obranu upravo bilješke bivšega glavnog tajnika HDZ-a najviše zanimale.

Pisanje na sjednicama

Nije ni čudo, jer u njima su navedeni i razgovori s bivšim premijerom, izvještaji s raznih sastanka, priče i pričice iz HDZ-a, što sve skupa u ne baš povoljan položaj stavlja bivšeg premijera. – Kada ste pisali te bilješke? – zanimalo je Čedu Prodanović­a, Sanaderova branitelja. – Uglavnom na sjednicama na kojima sam bio. Neke sam događaje upisivao i dan, dva poslije – rekao je Jarnjak, gledajući u snop bilježnica ispred sebe. – Jeste li ih pisali u te bilježnice ili ste ih prepisival­i? – pitao je dalje Prodanović. – One nisu prepisivan­e, pisane su rukom u ove bilježnice jer sam ja tako oduvijek radio. I dok sam bio u MUP-u, i dok sam bio u UNS-u – odgovorio je Jarnjak, otkrivši tako da je tijekom godina očito mnogo i o svačemu pisao. – Jeste li koristili te bilješke kada ste davali obranu u USKOK-u? – zanimalo je Prodanović­a. – Jesam, no želio bih nešto razjasniti. Te bilješke nisu pisane s ciljem da ih koristi itko drugi osim mene. One su pisane isključivo za osobne potrebe – objasnio je Jarnjak svoju potrebu za skribomani­jom.

rizničarov posao

Nakon što je razjašnjen­o kako su nastale bilješke, Sanaderova obrana tražila je objašnjenj­a nekih njegovih navoda. Zanimala ih je priča oko zagrebačke Arene, odnosno dva milijuna

Morate Barišića pitati zašto se bojao reći Sanaderu za dva milijuna eura

eura koje je navodno Zoran Gobac skupio za stranku. O tome je već prije dao iskaz Mladen Barišić, a Jarnjak je rekao da ga je Barišić nazvao, kazao mu za to te još dodao da Sanader o tome ništa ne zna. – Rekli ste da je Barišić kazao da se Sanaderu bojao reći za ta dva milijuna eura. Zašto? – pitao je Prodanović. – To ja ne znam, to morate pitati Barišića – odgovorio je Jarnjak. – A zašto vi to niste rekli Sanaderu? – zanimalo je dalje Prodanović­a. – Rizničar je taj koji je trebao obavijesti­ti predsjedni­ka, a ja nisam smatrao potrebno da mu tu informacij­u, koju nisam provjerio, prenosim – kazao je Jarnjak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia