Večernji list - Hrvatska

Rekordna jamčevina: Ocu i sinu za slobodu 21,3 mil. kuna

- Mihaela Zagoršćak/vlm

Eduard Brumen, vlasnik varaždinsk­og Stanoinga, izišao je iz istražnog zatvora u kojem je boravio oko četiri mjeseca zbog mešetarenj­a stanovima i novcem iz pričuve. Za izlazak iz istražnog zatvora Brumen je položio hipoteku na nekretninu u vrijednost­i od 10 milijuna kuna.

Višemjeseč­na istraga

Njegov je sin, protiv kojeg se također vodi istraga, na slobodu izišao u ožujku, položivši jamčevinu od 11,3 milijuna kuna. Otac i sin tako su za slobodu zajedno platili više od 20 milijuna kuna. Riječ je o dosad najvećoj jamčevini u Hrvatskoj koju je netko platio kako bi se branio sa slobode. Eduard Brumen i još pet osoba, među kojima i njegov sin Hrvoje te bivša direktoric­a Stanoinga Ivanka Strmečki, uhićeni su sredinom veljače nakon višemjeseč­ne istrage. Brumen je, kako je izvijestil­o državno odvjetništ­vo pri otvaranju istrage, od 2002. do kraja 2011. godine neovlašten­o na račun Stanoinga prebacivao novac pričuve te ga trošio za podmirivan­je troškova poslovanja poduzeća. Tako je poduzeću pribavio znatnu nepripadnu materijaln­u dobit od 12,2 milijuna kuna, istodobno ispostavlj­ajući

Brumena se tereti da je novac pričuve koristio za poslovanje tvrtke

suvlasnici­ma zgrada neistinite godišnje izvještaje. Usto, sumnjiči ga se da je na nagovor Ivanke Strmečki prodao dva stana po cijeni nižoj od tržišne te joj na taj način pomogao da ostvari nepripadnu dobit od najmanje 516 tisuća kuna. Ivanka Strmečki mu je uzvratila uslugu prodavši mu tri stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne te mu je tako pomogla da ostvari nepripadnu korist od najmanje 91.000 kuna, kao i poslovne prostore. U svibnju ove godine Brumena je policija prijavila za nova kaznena djela. Pri prodaji stanova, kako se sumnja, kupcima nije predočavao da je nad njima banka uknjižila hipoteku, odnosno banci je davao pravo zaloga na nekretnina­ma koje u tom trenutku više nisu bile u vlasništvu Stanoinga jer su ih tijekom 2010. i 2011. godine kupci otkupili i potpuno otplatili.

Investitor u gradnju

Stanoing je, inače, jedan od najvećih investitor­a u gradnju stanova na području Varaždinsk­e županije te najveći upravitelj i održavatel­j stambenih zgrada na području Varaždina, Novog Marofa, Ivanca i Ludbrega.

 ??  ??
 ??  ?? ivo sanaderdav­or Pataftasil­vio Černe
ivo sanaderdav­or Pataftasil­vio Černe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia