Večernji list - Zagreb

Ukrajinske vojnike Rusi iz rovova izbacuju kemijskim oružjem

- Zoran Vitas

Sjedinjene Države optužile su Rusiju za korištenje kemijskog oružja u Ukrajini, što je, ističu, kršenje međunarodn­ih zakona kojima se zabranjuje njihova uporaba. Konkretno bi se time kršila Konvencija o kemijskom oružju koju je Rusija potpisala, a SAD također tvrdi da se ne radi o izoliranom incidentu.

Plinske granate

Kremlj je te optužbe odbacio kao neosnovane, pri čemu je Dmitrij Peskov, glasnogovo­rnik Kremlja, rekao da se Rusija pridržava svojih obaveza prema konvenciji kojom se zabranjuje razvoj i nabavljanj­e novih oružja sličnog tipa. Tu su konvenciju potpisale 193 države. Konkretno se radi o kloropikri­nu, koji su, prema navodima SAD-a, ruske postrojbe koristile kako bi “izbacile ukrajinske snage s utvrđenih položaja”, a riječ je o uljevitoj supstanci koja se naširoko koristila u Prvom svjetskom ratu. Ta supstanca izaziva iritaciju pluća, očiju i kože te može uzrokovati povraćanje, mučninu i proljev, kako je objašnjeno u dokumentac­iji američkog Centra za kontrolu bolesti. Rusiju se optužuje i da redovito koristi suzavac u borbenim operacijam­a.

Sam kloropikri­n poznajemo iz jedne zgode otprije nešto više od dvije godine, za pokušaja organizira­nja mirovnih pregovora. Tijekom tog sastanka navodno je bio otrovan Roman Abramovič, poznati ruski oligarh i posrednik u tom pokušaju mirenja, a sumnjalo se da je riječ upravo o toj supstanci.

– Umirem li? – navodno je tom prilikom pitao Abramovič, koji je također imao nadražene oči, pluća i kožu. Sumnjalo se da je riječ ili o kloropikri­nu ili o slabijoj dozi novičoka, otrova dobro poznatog iz slučajeva trovanja nekadašnji­h ruskih obavještaj­aca u Velikoj Britaniji, poput Sergeja Skripala. Malo je bilo onih koji su sumnjali da je riječ o otrovanju hranom, nego upravo nekim od otrova koji se skladište već desecima godina nakon što su zabranjeni. A mogući počinitelj­i bili su kremaljski tvrdolinij­aši koji su nastojali poremetiti tadašnje Putinove planove za mir.

Prema optužbama SAD-a, Rusija u operacijam­a u Ukrajini koristi bojne otrove praktično od početka, a sada je intenzivir­ala njihovo korištenje. Ukrajina tvrdi da se njezini vojnici sve češće susreću s bojnim otrovima jer ruske postrojbe sada koriste i granate punjene suzavcem tipa CS ili CN, odnosno kloroaceto­fenonom ili klorobenzi­liden-malononitr­ilom. U tom izvješću tvrdi se da je najmanje 500 ukrajinski­h vojnika bilo liječeno od izloženost­i otrovnim plinovima, a jedan je i umro od gušenja suzavcem. Ti posljednji navedeni slučajevi odnose se na ukrajinske položaje kod Časiv Jara, za koji se bitka razvija.

– Svaki položaj na našem području bojišnice svaki dan dobije jednu ili dvije plinske granate – rekao je za The Guardian Ihor, zapovjedni­k ukrajinske izvidnice. Rusi to rade zato što su, ustvrdio je, ukrajinske snage tako ukopane da ih Rusi ne mogu istjerati ni na koji drugi način. Po zapadnim medijima vrte se izvještaji o ruskom korištenju bojnih otrova u Ukrajini uz podsjećanj­e na obećanje Zapada, poglavito Joea Bidena, na reakciju ako se utvrdi njihova uporaba.

Bitka za Časiv Jar

Što se tiče samog Časiv Jara, Rusi tvrde da je njihova padobransk­a 98. divizija uspjela probiti ukrajinsku obranu južno od četvrti Kanal i dosegnuti kanal Severski Donjec-Donbas, čime su ruske snage počele nagrizati ukrajinsku obranu ispred samoga grada Časiv Jara. Teške se borbe i dalje vode za Rabotino u Zaporiškoj oblasti. Najkritičn­ije je za ukrajinske snage i dalje na doneckom pravcu, na kojemu Rusi postupno šire klin koji su stvorili zauzevši mjesto Očeretino, gdje su Rusi, izgleda, uspjeli doprijeti do Arhangelsk­oja te stvoriti liniju na potezu Pervomajsk­oje – Nevelskoje. Tako su, po svemu sudeći, točne tvrdnje kako ovoliko teritorija Rusi nisu uspjeli zauzeti od pada Sjeverodon­ecka, a to je bilo još sredinom 2022. godine, kada su u borbama aktivno sudjeloval­i pripadnici Wagnera pod vodstvom Jevgenija Prigožina.

Međusobna razmjena dalekometn­ih projektila i dalje traje, a žestoko je gađana i Odesa, moguće i zbog desete godišnjice pogibije ruskih simpatizer­a u zgradi toga lučkoga grada u vrijeme pobune proruskih separatist­a.

 ?? ??
 ?? ?? OBUKA ukrajinski­h regruta za jednu od najelitnij­ih brigada
OBUKA ukrajinski­h regruta za jednu od najelitnij­ih brigada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia