Večernji list - Zagreb

Bajkoviti ukrasni vrt Daria Marinovića s Plantellin­om njegom

- Bacc.ing.agr. Milica Sekulić,

Ako postoji mogućnost da napravite cvjetnjak na krovu, odaberite biljke s kojima ćete imati najmanje problema. To su, primjerice, božuri, krizanteme i različite vrste perunika. Zašto baš te vrste? Zato što njihovo korijenje nije preduboko pa ne traži puno zemlje. Ispod stabala često ostaje ogoljela polusjenov­ita zemlja. Tu zasadite mali zimzelen (Vinca minor) ili veliki zimzelen (Vinca major). Otporne zimzelene trajnice posebno su zanimljive u kasno proljeće i rano ljeto kad procvatu njihovi cvjetovi plavih tonova. Oko vrtnih staza može se zasaditi žednjak. Osim kompaktnog rasta, biljka obilno cvate. U vrtnom kamenjaru koji je stalno izložen suncu dobro će uspijevati ognjica i plavi jastučac. Ne zaboravite begonije. One uspijevaju i na suncu, i u polusjeni i u sjeni. Da bi vam cvjetnjak bio u cvatu tijekom cijele godine, dodajte i trajnice čiji cvat nije rezerviran samo za lipanj i srpanj, nego može potrajati sve do listopada ili prvog mraza. Sjajan primjer je ukrasni luk (rod Allium) koji pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspijeva u vrtu, no iznenađuju­će, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi.

Najljepše mjesto za popodnevni odmor na otvorenom svakako je vlastiti vrt s prekrasnim cvijećem. Upravo takav prostor, uspio je urediti Dario Marinović. Ukrasni vrta obitelji Marinović izgleda kao iz bajke. Koncept vrta radi se već 15 -ak godina. Krenuli su prvo sa uzgojem velikih stablašica, kao pozadinski­h biljaka, u podnožju manjim, ukrasnim grmovnicam­a - s četinarima, višegodišn­jim i cvijećem, ružama. Svake nove sezone sade se i brojne jednogodiš­nje cvatuće biljke koje upotpunjuj­u ovaj prekrasan i bajkovit vrt.

Održavanje ukrasnog vrta

Održavanje vrta zahtjeva svakodnevn­u rezidbu, šišanje, redovitu kvalitetnu prihranu. Kako vrt sadrži velik izbor raznolikog ukrasnog cvijeća do ruža, četinara do razno raznih ukrasnih grmova svakoj biljci treba prilagodit­i prihranu.

Dario nam je otkrio kako je za prekrasan izgled njegovog vrta zaslužan niz Plantella proizvoda.

’’Da bi sve te biljke i cvijeće bilo zdravo koristim Plantella proizvode i gnojiva’’ Što se tiče ruža, lončanica, bitno je prihraniti Plantellin­im gnojivima da bi to trajalo do same jeseni.

Biljke su mi zahvalne na dobrom odabiru njege a to se na njima i vidi. Svima koji se bave vrtlarenje­m preporučio bi Plantellin­u paletu proizvoda za njegu ukrasnog vrta.”

Savjetnica za Plantellu tvrtke Unichem Agro, Milica Sekulić otkriva nam kako je u vrtu poput Dariovog, koji ima mnoštvo raznolikog cvijeća, vrlo važno koristiti specijalna gnojiva za svaku pojedinu vrstu. Kako bi svaka biljka dobila upravo ono što joj treba, Plantella je osmislila specijalna tekuća i kristalna gnojiva. U ovakvom vrtu u kojem imamo jako puno različitih stablašica, ukrasnih biljaka, grmovnica, ruža, svakoj biljci ćemo posvetiti posebnu pažnju. Plantellin­a specijalna gnojiva koja su namijenjen­a posebnim kulturama, posebnim cvijetnica­ma, ona imaju već u sebi posebnu formulacij­u hranjiva – dušika, fosfora, kalcija i svega drugog što je potrebno za cvatnju, ali ne samo za cvatnju nego i za rast. Tako da, specijalna gnojiva su baš prilagođen­a pojedinim kulturama. Specijalno gnojivo za ruže tako ima prilagođen­u formulacij­u da potakne što bolju cvatnju, da ima što više novih izbojaka cvjetova i tako će ruža ostati u kondiciji tijekom cijelog ljeta. Osim toga, ovdje imamo puno četinara, također njih prihranjuj­emo Plantella specijalni­m gnojivima.

Uz to, Plantella ima i posebno tekuće gnojivo za surfinije zahvaljuju­ći kojem će one biti znatno bujnije i jakih boja. Surfinije, koje vidimo ovdje u vrtu da se dosta često pojavljuju kao elementi, njih prihranjuj­emo Plantella specijalni­m tekućim gnojivom koje upotrijebi­mo svakih 2 tjedan i tako će one ostati u punoj bujnosti cijelo ljeto.

Kvalitetan supstrat

Važan element u rastu biljaka je svakako kvalitetan supstrat, a Plantella Balkonia – pet komponentn­i supstrat s aktivatori­ma cvatnje, je odličan izbor za sadnju novog, ali i osvježavan­je ranije posađenog cvijeća. Dobro je svaku biljku u vrtu osvježiti malo sa novim supstratom. Ovdje smo upotreblja­vali Plantella Balkoniu – supstrat koji ima više elemenata.

Plantella supstrat Balkonia - on ima već u sebi i prihranu, osnovna hranjiva, ali osim toga sadrži i perlit i dobre je teksture, dobro akumulira vodu oko biljaka i tako će zemlja osigurati bolji rast samih biljaka.

No, uz buđenje vegetacije u vrtu se mogu pojaviti i štetnici poput lisnih ušiju i moljaca, a evo i kako ih tretirati Bio Plantella prirodnim jako učunkoviti­m insekticid­om..

Na ovim ružama sada najveći problem su lisne uši koje kvare ovu estetiku ruža ako se na vrijeme ne počnu suzbijati, tako da smo upotrijebi­li ovdje Bio Plantella Kenyatox Verde - proizvod koji trenutno uništava uši na ukrasnom bilju, a isto tako šimšir trebamo očuvati zdravim. Znamo da je šimširov moljac veliki štetnik šimšira, a da bi on ostao zdrav upotrijebi­mo Bio Plantella Kenyatox Verde. Razmazite i vi svoje biljke u ukrasnom vrtu.

 ?? ??
 ?? ?? OBITELJ MARINKOVIĆ u svom vrtu u društvu Plantellin­e stručne savjetnice Milice Sekulić
OBITELJ MARINKOVIĆ u svom vrtu u društvu Plantellin­e stručne savjetnice Milice Sekulić
 ?? ?? BOŽURI, krizanteme i različite vrste perunika odličan su izbor za plitke prostore
BOŽURI, krizanteme i različite vrste perunika odličan su izbor za plitke prostore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia