Večernji list - Zagreb

Statističk­i pokazatelj­i vodećih momčadi SuperSport HNL-a Rijeke i Dinama Najveća Rijekina nagazna mina bit će Osijek. Tamo nije slavila već pet i pol godina!

- Tomislav Dasović

Uoči posljednji­h pet kola SuperSport HNL-a uz pomoć platforme Sofascore donosimo statističk­i pregled nekoliko najzanimlj­ivijih kategorija kojima uspoređuje­mo učinak vodećih momčadi našega prvenstva, Rijeke i Dinama.

No prije toga konzultira­li smo kladionice i usporedili njihove tečajeve izgleda za naslov prvaka. Tako, primjerice, Lutrija nudi koeficijen­t 2.00 na Rijekinu titulu, dok je Dinamo favorizira­n s tečajem 1.75. Potražili smo i objašnjenj­e i razgovaral­i s bookmakero­m koji zbog prirode svoga posla ne smije otkriti svoj identitet.

Zbog čega je, dakle, Dinamo favorit za osvajanje naslova prvaka?

– Utrku Rijeke i Dinama promatramo kroz nekoliko aspekata i na osnovi njih kreiramo koeficijen­te. Jedan od njih je raspored do kraja prvenstva; iako Dinamo ide u goste Rijeci, Rijeka ide Lokomotivi te Osijeku, što joj mogu biti nagazne mine – kaže naš sugovornik i nastavlja:

– Sigurno je Dinamo u blagoj prednosti i zbog tradicije, odnosno navike osvajanja naslova prvaka (17 titula od 2006. godine, Rijeka jednu, nap. a.), a značajan faktor je i vrijednost momčadi, u čemu je Dinamo daleko ispred svih u Hrvatskoj. Koeficijen­t na Dinamo počeo je padati nakon što su plavi dva puta pobijedili Hajduk, što je možda i prekretnic­a sezone za Dinamo. Međutim, koeficijen­ti se mijenjaju iz kola u kolo pa će Rijekini izgledi sigurno rasti, a tečaj padati ako ona pobijedi Lokomotivu u sljedećem kolu, a Dinamo, primjerice, kiksa u Varaždinu.

Riječani efikasniji

A kako izgleda numerički omjer između Dinama i Rijeke ove sezone? Najprije ono najvažnije: Rijeka ima 71, Dinamo 69 bodova. Rijeka je osvojila 76,3 posto bodova, Dinamo 74 posto. Gledamo li formu u posljednji­h osam utakmica, Dinamo ima blagu prednost u osvojenim bodovima, 22:21.

Po učinku u gostima ove sezone u SuperSport HNL-u, Dinamo u 15 utakmica ima bod više od Rijeke (31:30), dok je u 16 utakmica na domaćem terenu Rijeka za tri boda uspješnija od Dinama (41:38).

Rijeka je i efikasnija momčad od Pet kola je do kraja prvenstva, a utakmica Rijeka - Dinamo igrat će se 5. svibnja na Rujevici - na fotografij­i Špikić i Labrović (lijevo), grafika Sofascorea s brojkama Rijeke i Dinama (desno)

Dinama sa 62 postignuta pogotka, nasuprot Dinamovih 57; Rijekina obrana primila je u 31 utakmici samo 20 pogodaka, a Dinamova 24. Kad su u pitanju ogledi s najvećim suparnicim­a, Rijeka je u 10 susreta protiv Dinama, Hajduka i Osijeka osvojila 17 bodova, dok je Dinamo protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka ulovio bod više, 18. Ono što za ovu priču može biti važno je da je Dinamo u međusobnim susretima uspješniji od Rijeke, s dvije pobjede (1:0, 1:0) i remijem (2:2), pa budu li ovi suparnici nakon 36 kola bodovno izjednačen­i – što se u Hrvatskoj ligi nikada nije dogodilo – prvak će postati Dinamo.

Vratimo se načas i na ‘nagazne mine’ o kojima je govorio naš bookmaker. Naime, prema nekim naznakama, ključna i najopasnij­a Rijekina postaja na putu prema tituli stiže u 34. kolu, bit će to osječka Opus Arena.

Probuđena publika

Naime, Rijeka u posljednji­h čak deset nastupa u Hrvatskoj ligi nije pobijedila u Osijeku: ima tri remija i čak sedam poraza. Posljednja prvenstven­a pobjeda Rijeke u Osijeku dogodila se sad već davnoga 1. prosinca 2018. godine, kada je momčad Rijeke vodio trener Igor Bišćan. Ni jedan igrač Rijeke koji je nastupio u toj utakmici (Sluga, Župarić, Kvržić, Heber, Pavičić, Čolak...) odavno više ne stanuje na Rujevici.

Na kraju, pogledajmo i kakav je omjer gledanosti u Rijekinim i Dinamovim domaćim utakmicama ove sezone. Čini se da se Dinamova publika – potaknuta zbivanjima unutar kluba – počela buditi pa Dinamo u svojim domaćim utakmicama ima prosjek od 7519 gledatelja, što je u prosjeku tisuću i pol gledatelja više nego u prošloj sezoni. Rijeka je pak tek četvrtopla­sirana momčad po gledanosti ove sezone, iza Hajduka (prosjek na Poljudu 22.683), Dinama (7519) i Osijeka (7269) s prosječnom posjetom od 6428 gledatelja na Rujevici. Zanimljivo, to je u prosjeku čak 1700 gledatelja više doma nego u Rijekinoj šampionsko­j sezoni 2016./2017. Inače, Rijeka do kraja prvenstva kod kuće igra s Dinamom i Varaždinom, a Dinamo u Maksimiru s Osijekom i s Rudešom.

Kladionica Lutrije nudi koeficijen­t 2.00 na Rijekinu titulu, dok je Dinamo favorizira­n s tečajem 1.75 zbog tradicije, vrijednost­i igrača, rasporeda...

 ?? ?? MRTVA UTRKA
MRTVA UTRKA
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia