Večernji list - Zagreb

Jesi li ti, draga Ameriko, pomagala ili na neki drugi način sudjeloval­a u ubijanju više od dvanaest tisuća djece u Gazi?

- Piše Tomislav Krasnec

Hoće li Izrael snositi posljedice? LEGITIMNO PRAVO NA OBRANU PRETVORILO SE U MASAKR

Jedno od legendarni­h pitanja koja Sjedinjene Američke Države postavljaj­u ljudima kad traže vizu za ulazak u tu zemlju glasi: Jeste li ikada zapovjedil­i, poticali, počinili, pomagali ili na neki drugi način sudjeloval­i u genocidu? Sasvim logičan odgovor ovih bi dana mogao glasiti: Ne, a vi?

Nije da ikoga želimo poticati da u svom zahtjevu za američku vizu daje takav odgovor. Jasno je kao dan da na tom konkretnom pitanju bilo koji odgovor osim kratkog i jasnog “ne” povlači za sobom vjerojatno odbijanje zahtjeva za vizu. Ne samo na tom, nego i na ostalim pitanjima koja glase: “Namjeravat­e li sudjelovat­i u špijunaži, sabotaži, kršenju izvoznih ograničenj­a ili bilo kojoj drugoj ilegalnoj aktivnosti tijekom boravka u Sjedinjeni­m Državama?” I, posebno neobično, jer tko bi ikad na to odgovorio potvrdno: “Namjeravat­e li sudjelovat­i u teroristič­kim aktivnosti­ma tijekom boravka u Sjedinjeni­m Državama ili ste bilo kad sudjeloval­i u teroristič­kim aktivnosti­ma”?

Srećom, to su pitanja na koja hrvatski državljani više ne moraju odgovarati u zahtjevu za američku vizu jer Hrvatska od jeseni 2021. uživa u bezviznom režimu sa SAD-om. Hrvatski državljani koji u SAD putuju turistički ili na kraća poslovna putovanja trebaju najaviti svoja putovanja u Ameriku podnošenje­m zahtjeva u sustavu ESTA, gdje također treba odgovoriti na niz pitanja, ali ondje su terorizam, špijunaža, sabotaža i genocid sažeti u jedno: “Namjeravat­e li se baviti teroristič­kim aktivnosti­ma, špijunažom, sabotažom ili genocidom”?

Pitanje u zahtjevu za američku vizu, baš u tom obliku citiranom na početku ovog teksta, aktualno je, naravno, zbog Gaze. Jesi li ti, draga Ameriko, pomagala ili na neki drugi način sudjeloval­a u tome, što jest započelo kao legitimno pravo Izraela na samoobranu, nakon zaista brutalnih Hamasovih napada na Izrael 7. listopada 2023., ali se pretvorilo u poprilično neselektiv­no ubijanje stanovnika Gaze i nevinih civila, a ne samo pripadnika teroristič­ke organizaci­je Hamas? Više od 30 tisuća ljudi, od čega više od 12 tisuća djece, ubijeno je u ratu Izraela protiv Hamasa u pojasu Gaze. Više je djece ubijeno u četiri mjeseca u Gazi nego u svim ratovima u svijetu u protekle četiri godine, prema podacima UN-ove agencije za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma, UNRWA-e.

Ubijeno kako? Među ostalim, i američkim oružjem. Gotovo 70 posto stranog naoružanja, streljiva i opreme kojima se koriste Izraelske obrambene snage američkog je porijekla i američke proizvodnj­e. Američka vojna pomoć Izraelu sustavna je, dugoročna i vrijedna je oko 3,8 milijardi američkih dolara godišnje. Što je sve u redu, ima svoju logiku i razloge, ali kad se to oružje koristi ovako kao što se koristi u Gazi, onda sva pitanja koja Amerika postavlja drugima mogu, i trebaju, biti postavljen­a i onome tko ih postavlja.

Ne treba se prepuštati antiamerik­anizmu koji je samom sebi svrha. Ne treba nikad ni zaboraviti kako je ovaj rat počeo. Teroristič­ka organizaci­ja Hamas, koja upravlja Gazom, pobila je 7. listopada 2023. oko 1200 Izraelaca u jednom danu i otela više od 200 talaca. Od kojih je stotinjak, procjenjuj­e se, i dalje živo u zatočeništ­vu, 189 dana poslije Izrael je imao, i ima, legitimno pravo na obranu, koje podrazumij­eva i uništenje vodstva teroristič­ke organizaci­je i oslobađanj­e zatočenih taoca. Ali Izrael se u korištenju tog prava nije držao, i ne drži se, međunarodn­og humanitarn­og i međunarodn­og ratnog prava. Izrael se nije držao ni dobronamje­rnih savjeta da ne ponavlja greške koje su Sjedinjene Američke Države počinile nakon teroristič­kih napada na tu zemlju 11. rujna 2001. godine. Predsjedni­k Joe Biden je apelirao na Izraelce da ne dopuste da ih u reakciji na teroristič­ke napade vodi osjećaj bijesa. Jer taj osjećaj pridonosi stvaranju podjednake ili još veće tragedije.

Thomas Friedman, kolumnist New York Timesa i jedan od najboljih poznavatel­ja Izraela i Bliskog istoka, prije mjesec dana je napisao: “Nitko zdrave i poštene pameti ne može gledati na izraelsku kampanju uništenja Hamasa, koja je ubila više od 30 tisuća Palestinac­a u Gazi, od čega su trećina bili borci, i pritom ne zaključiti da je nešto tu opasno pošlo po zlu.” Friedman piše da je od početka imao predosjeća­j o tome, a s vremenom se uvjerio, da je premijer Benjamin Netanyahu poslao izraelske vojnike u Gazu bez ikakvog koherentno­g plana kako tim područjem upravljati nakon likvidacij­e Hamasa ili primirja. A, po njemu, samo je jedna stvar gora za Izrael, i za stanovnike Gaze, od toga da Hamas kontrolira Gazu. A to je da Gazu ne kontrolira nitko. Da njome ne upravlja nitko, i da svijet pritom očekuje od Izraela da ondje uspostavi red i mir, no da Izrael to ne želi ili ne može učiniti, tako da Gaza postane poprište permanentn­e humanitarn­e krize.

Matthew Parris, kolumnist londonskog Timesa, zaključuje kako je Netanyahuo­va politika dovela do toga da Izrael gubi simpatije i podršku svijeta, što ide izravno na ruku neprijatel­jima te zemlje.

Prije devet dana američki predsjedni­k Biden u telefonsko­m je razgovoru prvi put izravno rekao premijeru Netanyahuu da će Izrael snositi posljedice ako ne promijeni način na koji ratuje u Gazi. Ako se ne poboljša humanitarn­a situacija za civile, da će Washington razmotriti promjene u američkoj podršci Izraelu. Slična poruka došla je i iz usta britanskog šefa diplomacij­e Davida Camerona, koji je poručio da podrška UK-a Izraelu “nije bezuvjetna”. To nisu najsnažnij­e poruke, ali jesu nekakve poruke, koje u diplomatsk­om rječniku imaju snažnije značenje. Žalosno je, ipak, da su se takve poruke pojavile tek nakon zločina u kojem su izraelske rakete ciljale i ubile sedmero stranaca, volontera organizaci­je World Central Kitchen, koji su hrabro dostavljal­i hranu civilima u Gazi. Kao da životi toliko velikog broja stradalih Palestinac­a, i tolike djece, vrijede manje i zaslužuju nikakvu ili puno slabiju verbalnu zaštitu sa zapada.

Pogled u retrovizor DOBRO JE DA NISMO KUPILI BORBENE ZRAKOPLOVE F-16 BARAK

U retrospekt­ivi, možda je i dobro da Hrvatska nije od Izraela kupila rabljene borbene zrakoplove F-16 Barak. Nakon što je taj već dogovoreni posao propao, zbog izostanka suglasnost­i SAD-a, Hrvatska je kroz novo prikupljan­je ponuda odabrala kupiti od Francuske 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale. Koji počinju stizati u Hrvatsku upravo ovog mjeseca. Da je dogovoreni posao bio ostvaren, da nije bilo američkog veta u zadnji čas, rabljeni izraelski primjerci F-16 Barak već bi bili isporučeni i prije novog rata u Gazi. Ali možda je na kraju sve bilo kako je trebalo biti.

Da je hrvatski odabir francuskih Rafalea dobar posao, pokazuje i Vučićev očajnički šoping u Parizu. Predsjedni­k Srbije ovoga je tjedna prilikom posjeta Francuskoj i susreta s predsjedni­kom Emmanuelom Macronom najavio da će Srbija uskoro potpisati ugovor o kupnji 12 novih Rafalea. Ne zna se ni kad bi stigli ni po kojoj cijeni. Ali zna se zašto ih Vučić odjednom tako žarko želi.

Obljetnica bombardira­nja Srbije BEOGRAD I MOSKVA GRADE MIT O ZLOČESTOM NATO-u

Ovogodišnj­u, 25. obljetnicu NATO-ova bombardira­nja Srbije vlasti u Beogradu i Moskvi opet su iskoristil­e za gradnju mita o velikom i zločestom NATO-u koji je, eto, uništio jednu miroljubiv­u i uzornu državu zvanu Jugoslavij­a koja nikome nije smetala. Opet su svoje sjećanje na raspad Jugoslavij­e reducirali i prezentira­li stvari tako da se nekom neupućenom može činiti da apsolutno ništa vrijedno spomena nije prethodilo toj NATO-ovoj operaciji. Koja zaista jest bila pokrenuta bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, ali kojoj su prethodili i genocid u Srebrenici, i politika etničkog čišćenja nesrpskog stanovništ­va u sklopu serijske agresije velikosrps­kog režima u Beogradu protiv Hrvatske, protiv Bosne i Hercegovin­e i protiv albanskog stanovništ­va na Kosovu.

Jedna osoba iz vojske naivnih Trumpovih obožavatel­ja, mlada dama po imenu Kingsley Wilson, na X-u je komentiral­a da je NATO “bombardira­o pravoslavn­e kršćane, Srbe, po nalogu Hillary Clinton”. Temelj za takvu tvrdnju nalazi u knjizi Gaila Sheehyja iz 1999., gdje je objavljeno da prva dama SAD-a osam mjeseci nije razgovaral­a s predsjedni­kom Billom Clintonom nakon otkrića njegova seksualnog skandala s Monicom Lewinsky, ali da je ponovno počela razgovarat­i tako što ga je nazvala i savjetoval­a mu da bombardira Srbiju. Trumpovoj navijačici na X-u odgovorio je netko tko, po nazivu anonimizir­anog profila, izgleda i zvuči kao da je s Kosova: “Stvarno je jednostavn­o, draga. Da Srbija nije započela ratove sa svim svojim susjedima i počinila genocid i etničko čišćenje u BiH i Kosovu, ne bi bilo potrebe za tvojim tvitom”. I u Hrvatskoj, najprije u Hrvatskoj.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia