Večernji list - Zagreb

Yakin još nije vatreni, a Roko Mijatović je naš

Tko su nadareni tinejdžeri iz europskih klubova koje Hrvatski nogometni savez drži pod povećalom

- Tomislav Dasović

Sin Andre Mijatovića ima 16 godina i briljira u Bayernu, dok Diego Yakin još nije dobio čak ni poziv za kamp HNS-a

Najprije pojašnjenj­e: Diego Leandro Yakin, 14-godišnji sin legende švicarskog nogometa Hakana Yakina, nije službeno zaigrao za hrvatsku nogometnu reprezenta­ciju, i pitanje je hoće li ikada nastupiti. Dakle, taj dječak iz švicarskog Grasshoppe­ra – koji se za sada ističe samo po zvučnome prezimenu – na nedavnom 20. Memorijalu vukovarski­h branitelja (turnira za igrače do 14 godina) nastupio je za odabranu vrstu Hrvata iz Austrije i Švicarske. Diego je Hrvat po majci, Tanji Micić, i on je doista – fotografir­ajući se s ocem - odjenuo dres hrvatske nogometne reprezenta­cije, ali to je za sada njegova jedina poveznica s Hrvatskim nogometnim savezom.

Napomenimo kako je na spomenutom turniru selekcija Austrije

i Švicarske osvojila treće mjesto (pobijedivš­i Rudeš s 1:0 u utakmici za 3. mjesto, upravo pogotkom Yakina) i iskazala se kao najbolja od svih selekcija dijaspore, a tamo su bile i momčadi Hrvata iz Australije, SAD-a i Kanade, te Njemačke i Švedske. Inače, pobjednici ovoga sad već prestižnog­a turnira - na kojemu su nastupili stariji pioniri i svih naših prvoligašk­ih klubova - bili su dječaci iz Lokomotive. U finalu su svladali Cibaliju 4:0.

Selekcija krajem svibnja

- Na turniru u Vukovaru imali smo prilike na djelu, uz domaće igrače, na djelu vidjeti i čak osamdeset dječaka iz klubova iz dijaspore. Mi u HNS-u tek ćemo krajem svibnja imati prvu selektivnu aktivnost, te ćemo tada odabrati 30-35 nadaroviti­jih igrača rođenih 2010. godine, i oni će biti pozvani na kamp u kolovozu - kazao nam je glavni instruktor HNS-a Petar Krpan, ne otkrivajuć­i koja su imena zapela za oko našim instruktor­ima.

Prva HNS-ova uzrasna selekcija je U-15, do koje put vodi upravo preko HNS-ovih kampova, odnosno revijalnih turnira kao što je ovaj vukovarski. Inače, na posljednje­m popisu selekcije do 15 godina koju vodi Sreten Ćuk, iz ožujka ove godine, svih 22 igrača su bili iz domaćih prvoligašk­ih klubova. Dakle, izbornik se pri odabiru selekcije ne vodi imenom igrača ili kluba, nego isključivo kvalitetom. A njezin najveći koncentrat u 2009. godištu i dalje je očito u domaćem nogometnom natjecanju. Bit će zanimljivo vidjeti koga će HNS probrati iz spomenutog­a 2010. godišta.

Kad smo već kod nadarenih hrvatskih nogometaša iz inozemstva, HNS je već reagirao u slučaju nekolicine dragulja. Tako je primjerice Hrvatsku nedavno odabrao 17-godišnji austrijski Hrvat Oliver Lukić iz Red Bull Salzburga, iako je već bio nastupao za austrijske selekcije. Taj dečko nije bio neodlučan oko odabira svoje stalne nogometne putovnice, kao što bi mogao biti i Diego Yakin. Naime, tek sada, nakon što je igrao za Hrvatsku, očekuju se reakcija i pritisak Švicaraca - ako je dječak doista tako talentiran - a s obzirom na očevo porijeklo, Diego bi mogao igrati i za – Tursku.

Horvat iz Gladbacha

Na prošlogodi­šnjem ‘Vlatko Marković’ za Hrvatsku je nastupio i daroviti 16-godišnji ofenzivni vezist Borussije Mönchengla­dbach, Niko Horvat, mladić rođen u belgijskom Sankt Vithu. I on je prethodno prošao filter HNS-ovih kampova, isto kao i ponajveći hrvatski talent u Europi, 16-godišnji Roko Mijatović (rođen 13. veljače 2008. godine u Njemačkoj), sin nekadašnje­ga nogometaša Rijeke, Dinama i niza njemačkih klubova Andre Mijatovića. Mlađi Mijatović također je kao stariji pionir svojedobno bio nastupio na vukovarsko­m turniru.

Dobro upućeni reći će kako je Roko najznačajn­iji projekt Bayernove akademije nakon našega A reprezenta­tivca Josipa Stanišića, što će otkriti i mladićeva statistika ove sezone: ima čak 20 nastupa za Bayernovu momčad do 17 godina, igra na poziciji centralnog­a braniča i defenzivno­g veznog, postigao je četiri pogotka i ima dvije asistencij­e. I taj je mladić velika perspektiv­a hrvatskog nogometa, ali i Bayerna, u čijim redovima nije jedini hrvatski nogometaš. U Bayernovoj momčadi do 19 godina igra 16-godišnji Vinkovčani­n Ljubo Puljić, a u prvoj momčadi Bavaraca već neko vrijeme konkurira 18-godišnji Lovro Zvonarek.

Inače, Rokov tata, Andre Mijatović, danas je pomoćni trener njemačkog drugoligaš­a Hannovera.

 ?? ??
 ?? ?? NA OKU HNS-A Roko Mijatović (glavna slika) odbio je poziv Njemačkog saveza i odabrao Hrvatsku, za koju je debitirao prošle godine kod Sretena Ćuka, izbornika selekcije do 15 godina (slika dolje)
NA OKU HNS-A Roko Mijatović (glavna slika) odbio je poziv Njemačkog saveza i odabrao Hrvatsku, za koju je debitirao prošle godine kod Sretena Ćuka, izbornika selekcije do 15 godina (slika dolje)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia