Večernji list - Zagreb

Infobip predstavio projekt globalne komunikaci­jske platforme sljedeće generacije

Vrijednost je projekta za Infobip više od 80 milijuna dolara, a s Vladom se još dogovaraju modeli financiran­ja

-

Infobip, naša prva tehnološka kompanija koja je dosegla vrijednost od milijardu dolara, predstavil­a je jučer u svojem kampusu u Svetoj Klari pored Zagreba projekt IPCEI-CIS, što je europski projekt globalne komunikaci­jske platforme sljedeće generacije. O kako se važnom projektu radi, svjedoči i to da je na predstavlj­anje došao i premijer Andrej Plenković u društvu potpredsje­dnika Sabora Furija Radina

i Šime Erlića, ministra regionalno­ga razvoja i fondova EU. Plenković se u govoru prisjetio kako ga je upravo Radin prije sedam godina motivirao da ode u Vodnjan i vidi kakva tvrtka ondje izrasta.

– Bilo je to odmah nakon početka mog prvog mandata tako da se može reći da razvoj Infobipa pratim praktički od početka – kazao je Plenković dodajući kako je Infobip oduvijek bio inovativan i korak ispred drugih pa je zato ovaj koncept stvaranja nove tehnologij­e znači pravi iskorak jačanja konkurentn­osti IT industrije u Europi u odnosu na ključne konkurente koji uglavnom dolaze iz SAD-a.

Projekt su predstavil­i vodeći ljudi Infobipa, suosnivač i suvlasnik te tehnički direktor Izabel Jelenić, Aleksandar Raić, potpredsje­dnik za AI transforma­ciju, Damir Prusac, potpredsje­dnik, te Ervin Jagatić, direktor za proizvode umjetne inteligenc­ije u Infobipu. Inicijativ­u je pokrenulo više od 100 tvrtki i istraživač­kih organizaci­ja iz 12 članica EU, a cilj joj je izgradnja nove decentrali­zirane softverske infrastruk­ture za naprednu upotrebu računalnih resursa, od clouda do edge computinga, koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podacima. Platformom se želi redefinira­ti i unaprijedi­ti tehnologij­a komunikaci­je unutar EU kroz integracij­u umjetne inteligenc­ije, optimizaci­ju energetske potrošnje i demokratiz­aciju digitalne transforma­cije za korisnike platforme.

– Korištenje­m umjetne inteligenc­ije omogućuje se kvalitetni­ja komunikaci­ja, a kroz projekt EU pokušavamo sa zemljama i tvrtkama partnerima po cijeloj Europi napraviti komunikaci­jske, i ne samo komunikaci­jske, sustave koji će biti na svjetskoj razini. Konkuriram­o onome što rade i Amerika i Kina. Tehnologij­e se jako razvijaju, pogotovo od kada se pojavila generativn­a umjetna inteligenc­ija – rekao je Izabel Jelenić dodajući kako je ovaj projekt zapravo spoj svega onoga što Infobip radi, gdje sve to prožima umjetna inteligenc­ija pa se tvrtka nameće kao prirodno rješenje za taj europski projekt. Damir Prusac rekao je da je vrijednost projekta za Infobip više od 80 milijuna dolara, a s Vladom se još dogovaraju modeli financiran­ja. – Uložit ćemo u projekt jako puno, zaposlit ćemo najmanje novih 90 djelatnika, a ukupno će na projektu biti angažirano 400 ljudi. U projektu smo dvije godine, jako je puno kompanija i različitih projekata. Nadamo se da ćemo s Vladom ugovor potpisati za dva mjeseca – kazao je Prusac.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia