Večernji list BiH

Dinamo je trebao zakapariti Šotičeka i Krivaka, a naslov bi mu donio i Bišćan

Večernji TV ugostio je Mihaela Mikića, pomoćnog trenera slovenskog prvaka Celja

- Tomislav Dasović

Gost u tv-studiju Večernjeg lista bio je Mihael Mikić (44), nekada trofejni igrač Dinama, kratko i nogometaš Rijeke, a danas pomoćni trener u novome slovenskom prvaku Celju. Njegova momčad titulu je osigurala tri kola prije kraja prvenstva pobjedom na domaćem terenu nad ljubljansk­om Olimpijom 1:0. Celje je lider s čak 12 bodova prednosti ispred drugoplasi­rane Olimpije, pa ispada da su se Celjani prošetali prvenstvom Slovenije, kazali smo Mikiću.

– Samo izgleda da smo se prošetali prvenstvom Slovenije, ali kada vas netko proglasi već na zimu prvakom, onda je to je jako težak psihološki teret. Jer, do kraja je tada još 20 utakmica, a podrazumij­eva se da svaku morate dobiti. Zato je to bilo jako teško “ishendlati”. Sada tih 12 bodova tri boda prije kraja izgleda lagano, ali nije bilo, moglo se prvenstvo zakomplici­rati, jer u sljedećem kolu gostujemo u Mariboru. No, pobijedili smo Olimpiju s 1:0 i sada smo prvaci. Do kraja igramo još tri utakmice – kazao nam je Mikić, koji je zajedno sa šefom Damirom Krznarom preuzeo Celje u listopadu prošle godine, samo pet dana nakon razlaza s Mariborom.

Predsjedni­k je borac

Vlasnik NK Celje je Rus koji je nedavno iznenadio javnost izjavom kako želi dovesti Luku Modrića. Pozvao se na Krznarovo prijateljs­tvo s Lukom još otkad su zajedno igrali u zaprešićko­m Interu, ali i vi ste igrali s Lukom u Dinamu. Koliko je realna priča da Modrić dođe u Celje?, pitali smo Mikića.

– Naš predsjedni­k sanja da dovede jednoga takvoga igrača u Celje, ali mi smo mu odmah rekli da to uopće nije realna opcija. Međutim, naš predsjedni­k nam rekao da je uvijek bio borac i rekao da si neće oprostiti da ne pošalje službeni upit Real Madridu za Modrića, pa da Luka sazna da ga mi želimo. Pa onda ako odluči da neće doći, onda se okrećemo drugim igračima. To je bila samo odluka predsjedni­ka, ali znali smo u startu da o tome ne treba ni sanjariti. Modrića nisam kontaktira­o jer nije bilo potrebe remetiti mu mir u zadnjim trenucima La Lige – istaknuo je Mikić, dodavši kako “Celje ima ambiciju u roku od nekoliko godina

Mihael Mikić (pomoćni trener), Damir Krznar (glavni trener), Vedran Attias (analitičar) i Luka Krklješ (kondicijsk­i trener)

igrati grupnu fazu Lige prvaka”.

Kako gledate na najnoviju situaciju u SuperSport HNL-u, u kojemu je Dinamo četiri kola prije kraja preuzeo prvo mjesto?

– Imamo jako interesant­no prvenstvo. Dinamo je bio jako istrošen igranjem u Europi, znamo koliko je kvalitetni­h igrača napustilo Maksimir i trebalo je vremena da se to posloži. Pobjeda Lokomotive nad Rijekom nije me iznenadila, prognozira­o sam još prije dva mjeseca da će lokosi biti nagazna mina za prva četiri kluba, bilo je pitanje samo koga će “skinuti”. Ne hoće li, nego – koga će. Mislim da Silvijo Čabraja radi fenomenala­n posao, momčad mu izgleda trkački moćno, igraju tranzicijs­ki nogomet,

a Čabraja je kao stvoren za ovu poziciju. On svojim načinom rada priprema te mlade igrače za puno veći iskorak od HNL-a. Igrači koji odrastaju u Lokomotivi­nu sustavu, u takvom načinu treniranja bit će jednoga dana spremni konkurirat­i u najboljim ligama svijeta!

Vidite li nekoga od Lokomotivi­nih igrača u Dinamu?

– Apsolutno! Dinamo je dobro zakasnio što nije zakapario Krivaka i Šotičeka prije godinu dana, a mogao bi se uskoro, primjerice, pojaviti klub iz američkoga MLS-a, lige koja nevjerojat­no puno ulaže, a Hrvatska liga idealna im je meta, iz koje će oni dovoditi igrače. Ako će Dinamo za igrača platiti dva milijuna, klub iz MLS-a platit će pet milijuna. A razvojni klubovi poput Lokomotive onda će prodavati igrače za puno veće cifre. I onda će samo biti do igrača – hoće li prihvatiti tu ponudu ili ne.

Između dvije epizode u Dinamu i jedne u njemačkom Kaiserslau­ternu bili ste 2006. godine i nogometaš Rijeke. Kako ste se osjećali pod stijenama Kantride?

– Da, bio sam igrač Rijeke, i moram reći da mi je bilo prekrasno tamo. Svi su me primili sjajno, to je zaista gospodski klub, s gospodskim navijačima, klub koji ima sjajnu perspektiv­u. Rijekina sreća je što ima na čelu tako ambiciozno­g čovjeka, da je barem više takvih ljudi kao Damir Mišković jer bi hrvatskom nogometu bilo puno bolje. Ove godine napravili su vrhunski posao dovođenjem široj javnosti nepoznatih igrača, poput Pašalića i Ivanovića, te Marića, a najveći potez je potpis Pjace. Željko Sopić pokazao se kao osvježenje u medijskom prostoru, i pogodili su s njim kao trenerom. On je napravio sjajan rezultat s Goricom, što je bio poticaj za još veći iskorak, i Rijeka je tu odlično pogodila – kazao je Mikić pa imao potrebu dodati:

– Naši klubovi pri izboru trenera rade “ofrlje”. Dovedu ga, pa ga nakon dva-tri poraza smjenjuju, i onda se zbog toga ljulja cijeli klub. A veliki klub ne može se ljuljati nakon dva ili tri poraza.

Jasna poruka igračima

Najbolji je primjer toga bila situacija sa Sergejem Jakiroviće­m u Dinamu?

– Svi su nekoliko puta željeli njegovu smjenu, ali našao se netko razuman i zadržao ga, a onda je on pokazao da je spreman isporučiti rezultat. Time je bila poslana jasna poruka svlačionic­i da je trener i dalje glavni i da će i dalje voditi momčad. Dulje zadržavanj­e trenera od krucijalne je važnosti da bi klub bio stabilan i velik.

Dinamo se nije pokazao takvim u slučaju vašega prijatelja Igora Bišćana?

– Apsolutno, sad tvrdim da bi i Bišćan isporučio rezultat na kraju sezone i s Dinamom osvojio naslov prvaka. Prebrzo su potrošili jednoga kvalitetno­ga stručnjaka zbog jednoga nesretnoga poraza – istaknuo je Mihael Mikić, koji uza sav respekt prema Rijeci vjeruje kako će Dinamo

• osvojiti dvostruku krunu.

Predsjedni­k Celja odlučio je poslati Realu ponudu za Modrića iako smo mu Krznar i ja kazali kako o Luki može samo sanjariti, kaže Mikić

 ?? ?? HRVATSKI STRUČNI STOŽER U PRVAKU SLOVENIJE KOPERU
HRVATSKI STRUČNI STOŽER U PRVAKU SLOVENIJE KOPERU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia