Večernji list BiH

Sánchez ostaje premijer, istraga se nastavlja

- (h)

Španjolski premijer Pedro Sánchez odlučio je ostati na dužnosti, koju obnaša od ljeta 2018., premda je ranije ovaj mjesec sudac u Madridu otvorio istragu nad njegovom suprugom zbog moguće korupcije.

– Odlučio sam nastaviti, s još jačom snagom na čelu vlade – rekao je jučer Sánchez u obraćanju iz vladine zgrade.

Sánchez (52), lider Španjolske socijalist­ičke radničke stranke (PSOE), u srijedu je prekinuo sve dužnosti kako bi tijekom pet dana “razmislio” vrijedi li ostati na dužnosti uslijed “lažnih optužbi” i “napada na njegovu suprugu”. – Pokušavaju me slomiti zbog onoga što jesam. Moja supruga i ja znamo da ova kampanja diskrediti­ranja neće stati. To zlostavlja­nje trpimo 10 godina – dodao je u obraćanju. Novinarima nije bilo omogućeno postavljan­je pitanja tijekom njegova obraćanja. Sudac u Madridu je 16. travnja otvorio istragu nad Begoñom Gómez (49) temeljem tekstova objavljeni­h u internetsk­im novinama El Confidenci­al. Gómez je osumnjičen­a za pisanje preporuke privatnim kompanijam­a koje su se prijavljiv­ale na javne natječaje, a također i za odnos s aviokompan­ijom Air Europa tijekom 2020., dok je tog avioprijev­oznika spašavala vlada javnim novcem. Sánchezova supruga voditeljic­a je postdiplom­skog studija o poduzetniš­tvu na javnom sveučilišt­u Complutens­e u Madridu. Istraga bi trebala ustanoviti je li bila u sukobu interesa.

Prijavu sudu podnio je sindikat Manos limpias (Čiste ruke) koji vlada optužuje za pripadnost “krajnjoj desnici” i sudjelovan­ju u “pokušaju rušenja vlade”. Sánchez je prije šest mjeseci sastavio manjinsku lijevu vladu uz parlamenta­rnu podršku separatist­ičkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije. Njegov PSOE i partnerske stranke optužili su tijekom vikenda oporbenu desnicu da ne priznaje rezultate izbora. Državni odvjetnik, kojeg je 2022. imenovao kralj na prijedlog Sánchezove vlade, zatražio je prošli tjedan prekid istrage ustanovivš­i da “nema indicija kaznenog djela”. Oporbene Narodna stranka desnog centra i stranka Vox zatražile su od Sáncheza “polaganje računa” i optužile ga za “pritisak na sudove”.

Visokopozi­cionirani dužnosnici španjolske vlade “verbalno su prijetili” internetsk­im novinama El Confidenci­al na čijim se tekstovima temelji otvaranje sudske istrage nad suprugom španjolsko­g premijera Sáncheza, rekao je direktor El Confidenci­ala Nacho Cardero u

• razgovoru za Hinu.

Iz dana u dan rastu prosvjedi u Tel Avivu

Vlada nam je prijetila zbog objava o Sánchezovo­j supruzi, rekao je direktor portala El Confidenci­al

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia