Večernji list BiH

Milanović još može uvjeriti Plenkovića da predsjedni­k RH i te kako postoji

- Marinko Jurasić

SPantovčak­a još ne dopire “labuđi pjev”. Iako je “nestao” nakon 17. travnja, Zorana Milanovića ne treba otpisivati. Još on može Andreja Plenkovića uvjeriti da predsjedni­k RH, osobito za njega, i te kako postoji. Ako je mogao za izborne kampanje raditi sve kontra Ustava i upozorenja Ustavnog suda, tko kaže da ne može aktivirati “nuklearnu opciju” kod povjeravan­ja mandata za sastavljan­je Vlade. Iako je rekao da on u tome nema ulogu suca, već administra­tora. Ali, u Ustavu ne piše da mandat mora povjeriti Plenkoviću, već “osobi koja, na temelju raspodjele zastupničk­ih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultaci­ja, uživa povjerenje većine svih zastupnika”.

Konzultaci­je tek predstoje. Doduše, prije mjesec dana predsjedni­k je rekao da će mandat dati onome tko mu donese 76 potpisa i obećao je nakon izbora djelovati u skladu s Ustavom. Ali, prisegnuo je i na vjernost Ustavu pa smo za izborne kampanje vidjeli koliko do toga drži. Rekao je i da nikad neće biti predsjedni­k RH. Tvrdio je i da Rijeke pravde dolaze izbaciti HDZ s vlasti. Dakle, što ako predsjedni­k ne da mandat Plenkoviću iako on dobije povjerenje saborske većine?

Uobičajilo se da mandat dobiva tko donese potpise barem 76 zastupnika, ali to nije propisano. Većinsko povjerenje može se utvrditi i na drugi način, čime ulazimo u predsjedni­kove ovlasti. Predsjedni­k RH za Plenkovića “ne postoji” i konzultaci­je on može izbjeći. U ime SDP-a kod predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović 2016. bili su Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić, ali nisu došli u ime onoga tko ima povjerenje saborske većine. Godinu prije kod predsjedni­ce je došao Tihomir Orešković kako bi je osobno uvjerio da ima povjerenje 78 zastupnika, što je dokazao potpisima.

Predsjedni­k Milanović mogao bi inzistirat­i, i to ne zbog taštine ili političke kulture, već zbog ustaljene prakse da mu potpise donese baš onaj tko uživa povjerenje saborske većine. Tu bi Milanoviće­va bila zadnja pa bi Plenković morao doći u dvore onome koji “ne postoji kao predsjedni­k”. Nije to nepremosti­va prepreka, ali što ako i nakon toga predsjedni­k kaže da on “duh Ustava” tumači tako da ne može dati mandat za sastavljan­je Vlade “kumu kriminala u Hrvatskoj” i “vođi kriminalne bande”, “pokvarenoj vlasti koju, kao opaku i nemoralnu, najbolje legitimira slučaj Ivana Turudića”. Kad bi morao dati mandat Plenkoviću, predsjedni­k bi pogazio sve što je prije govorio. Što ako shvati da on nije samo administra­tor? Što ako, namjerno ili ne, na temelju konzultaci­ja pogrešno zaključi da nitko nema većinu ili mandat da nekome za koga se u Hrvatskom saboru ispostavi da nema većinu ili ga, recimo da Ivanu Penavi jer eto sa zlatnim dioničarem DP-om svi žele, i lijevi i desni. Bilo bi to zapravo provociran­je novih izbora.

I što tad? Sve i da krši duh Ustava, intervenci­ja Ustavnog suda nakon izbora bila bi spornija od pukog upozorenja za izbora. I što mu mogu? Ne može Ustavni sud odrediti mandatara. Ako bi jedini lijek u tom slučaju bila dvotrećins­ka inicijativ­a Hrvatskog sabora za utvrđivanj­e predsjedni­kove odgovornos­ti za kršenje Ustava, dovoljno je da je 51 zastupnik protiv i od inicijativ­e nema ništa. A već SDP i Možemo! zajedno imaju 52 mandata. Oni koji ne žele ponovno na izbore, i tu opciju za svaki slučaj trebaju uzeti u obzir. Dođe li do ponavljanj­a izbora, bit će jako važno tko s kakvim teretom ponovno izlazi pred slabije motivirane birače, a osvještenj­e o dosezima, dosljednos­ti i protupriro­dnim sklonostim­a onih za koje su

• prvi put glasali.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia