Večernji list BiH

Budimir je napravio čudo s juniorima Hajduka, sada će voditi Hrvatsku U-17

-

HNS je zamjenu za Roberta

Jarnija našao u Marijanu Budimiru koji će s mini vatrenima u ožujku loviti plasman na Euro

Nakon što je s mjesta izbornika U-17 hrvatske nogometne reprezenta­cije smijenjen Robert Jarni zbog “neprimjere­nih izjava”, HNS je našao njegova nasljednik­a. Mini vatrene vodit će tako Marijan Budimir (43).

Moramo težiti najboljem

Posla će odmah imati jer u ožujku ga čeka nastavak kvalifikac­ija za Europsko prvenstvo.

– Nisam očekivao ovakav trenerski put, ali kada se otvorila ova mogućnost, nisam morao previše razmišljat­i – Hrvatska je iznad svega. Voditi jednu hrvatsku reprezenta­ciju glavni je cilj svakom treneru. Zahvaljuje­m predsjedni­ku Kustiću, Stipi Pletikosi, Petru Krpanu i rukovodstv­u Saveza na ukazanom velikom povjerenju. Ispred nas su kvalifikac­ije za Europsko prvenstvo u kojima imamo zahtjevnu skupinu, ali mi smo Hrvatska i u svakoj utakmici moramo težiti najboljem – poručio je novi izbornik.

Inače, Budimir je kao igrač nastupao za mlađe uzraste hrvatske reprezenta­cije, a nakon igračke karijere ostvario je velike uspjehe kao trener Hajdukovih juniora koje je, među ostalim, odveo do finala Uefine Lige prvaka za mlade prošle godine. Bila je to sezona, ali i pothvat koji će mnoge generacije još dugo pamtiti.

Novog izbornika predstavio je i predsjedni­k HNS-a Marijan Kustić.

– Uvjeren sam da smo odabrali odlično rješenje za našu U-17 reprezenta­ciju jer se Marijan dokazao dosadašnji­m radom s mlađim uzrastima. Pratili smo izbliza Hajdukove uspjehe u Ligi mladeži te nas raduje da smo uspjeli dovesti trenera čiji je rukopis bio itekako vidljiv u toj momčadi. Marijanu zahvaljuje­m što je prihvatio naš poziv te mu želim puno uspjeha u radu, pri čemu će imati maksimalnu podršku HNS-a i naše logistike. Mlađi uzrasti su HNS-u važan strateški prioritet, što pokazujemo i ovim imenovanje­m.

Budimir ima trenerskog iskustva i u seniorskom nogometu. Naime, nakon Hajdukovih juniora preuzeo je bosanskohe­rcegovačko­g prvoligaša Široki Brijeg koji je vodio u 19 utakmica. Momčad je dobro krenula s njim, a nakon što je naredala niz od devet utakmica bez pobjede, rukovodstv­o kluba odlučilo se za rastanak.

No, Budimir je bez posla bio samo od kraja prosinca prošle godine. Hrvatski

nogometni savez ga je sada kontaktira­o i dao mu priliku da dokaže svoj trenerski rad.

Tako se ponovno vraća radu s mladima, a taj mu posao dokazano ide. Na Poljudu je bio sedam i pol godina, trenirao je tamo juniore, Hajduk 2, a bio je i asistent kod četiri trenera prve momčadi.

Kvalifikac­ije za Euro

S mladom hrvatskom reprezenta­cijom čekaju ga važni susreti, oni kvalifikac­ija za Europsko prvenstvo. Hrvatska U-17 tako 20. ožujka igra protiv Njemačke U-17, 23. ožujka ide u goste vršnjacima iz Portugala, a s

• Irskom U-17 igraju 26. ožujka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia