Večernji list BiH

Proteini u krvi predviđaju demenciju

- (H)•

Analiza uzoraka zamrznute krvi otkrila je mnoštvo proteina koji mogu predvidjet­i nekoliko oblika demencije više od 10 godina prije nego što se bolest dijagnosti­cira, rekli su britanski i kineski znanstveni­ci.

Studija, objavljena u časopisu Nature Aging, dio je istraživan­ja više timova za identifika­ciju pacijenata kod kojih postoji rizik od demencije s pomoću jednostavn­og testa krvi, što je napredak za koji mnogi znanstveni­ci vjeruju da će ubrzati razvoj novih tretmana.

Skeniranje mozga može otkriti abnormalne razine proteina beta amiloida mnogo godina prije nego što se razvije Alzheimero­va bolest, ali testovi su skupi i često nisu pokriveni osiguranje­m.

Zanimljiva je to studija koja se bavi pitanjem identiteta i donosi neke nove spoznaje iz područja teorije i povijesti izgradnje identiteta.

Rad govori o slavonskom regionaliz­mu i izostanku nacionalno­g identiteta koji se odrazio na zagrebačko­j gospodarsk­oj izložbi, i to samo petnaestak

pripadnost. Mladoj znanstveni­ci bilo je zanimljivo proučiti tu pojavu kroz razne metodološk­e poglede.

– Bilo mi je jako interesant­no otkriće da su Slavonci shvaćali svoj regionalni identitet ispred hrvatskog nacionalno­g identiteta s obzirom na to da se baš tih šezdesetih godina 19. stoljeća razvija taj proces razvoja hrvatskog nacionalno­g identiteta. Međutim, neki pojedinci potaknuli su mase u Slavoniji da se slavonski regionaliz­am preispita u kontekstu nacije – rekla je Dora, koja je koristila relevantnu i recentnu literaturu koja se dosad nije koristila u istraživan­ju ove tematike.

Iz dostupnih je izvora bilo teško razlučiti kako se šira javnost u Slavoniji u to doba izjašnjava­la u nacionalno­m smislu. Osobe koje je proučavala mlada povjesniča­rka uglavnom su bili intelektua­lci i političari koji su se nacionalno izjašnjava­li kao Slavonci. Primjerice, u Požegi je izlazio tjedni list Slavonac koji se svojim čitateljim­a najčešće obraćao riječima “dragi Slavonci”, “mi Slavonci” itd.

Nacionalna indiferent­nost u to doba nije bila karakteris­tična samo

Rad govori o slavonskom regionaliz­mu i izostanku nacionalno­g identiteta koji se odrazio na zagrebačko­j gospodarsk­oj izložbi, i to samo petnaestak godina nakon hrvatskog nacionalno­g preporoda 1848.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia