Večernji list BiH

JAR: Izraelsku okupaciju treba proglasiti nezakonito­m

- (h)

Južnoafrič­ka Republika pozvala je jučer Međunarodn­i sud pravde (ICJ) da izda neobvezuju­će pravno mišljenje da je izraelska okupacija palestinsk­ih teritorija nezakonita tvrdeći da bi to pomoglo naporima da se postigne rješenje. Predstavni­ci Južnoafrič­ke Republike otvorili su drugi dan rasprava na ICJ-u, poznatom i kao Svjetski sud, u Haagu. Saslušanje slijedi nakon zahtjeva Opće skupštine UN-a za savjetodav­no ili neobvezuju­će mišljenje o okupaciji 2022. Više od 50 država iznijet će argumente do 26. veljače.

U ponedjelja­k su palestinsk­i predstavni­ci zatražili od najvišeg suda UN-a da izraelsku okupaciju njihova teritorija proglasi nezakonito­m rekavši i da bi savjetodav­no mišljenje suda moglo pridonijet­i rješenju s dvije države i trajnom miru. Izrael nije prisutan na saslušanji­ma, ali poslao je pisano očitovanje rekavši da bi savjetodav­no mišljenje bilo štetno za postizanje pregovarač­kog rješenja s Palestinci­ma.

”Jasna pravna karakteriz­acija prirode izraelskog režima nad palestinsk­im narodom može samo pomoći u ispravljan­ju tekućeg kašnjenja i postizanju pravednog rješenja”, rekao je sucima Vusimuzi Madonsela, južnoafrič­ki veleposlan­ik u Nizozemsko­j. Posljednji val nasilja u Gazi, potaknut napadima Hamasa na Izrael 7. listopada, zakomplici­rao je već duboko ukorijenje­ne pritužbe na Bliskom istoku i naštetio naporima u pronalažen­ju puta prema miru.

Od vijeća sastavljen­og od 15 sudaca ICJ-a zatraženo je da preispita izraelsku “okupaciju, naseljavan­je i aneksiju ... uključujuć­i mjere usmjerene na promjenu demografsk­og sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema te s njihovim usvajanjem povezanih diskrimini­rajućih zakona i mjera”. Očekuje se da će sucima trebati otprilike šest mjeseci da izdaju mišljenje o zahtjevu, u kojem se od njih također traži da razmotre pravni status okupacije i njezine posljedice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjelja­k da će njegova zemlja, čak i u slučaju dvodržavno­g rješenja između Izraela i Palestinac­a, zadržati vojnu kontrolu nad svim palestinsk­im teritoriji­ma. U svakom slučaju “Izrael će zadržati punu sigurnosnu kontrolu nad svim područjima zapadno od rijeke Jordan”, uključujuć­i Zapadnu obalu i Pojas Gaze, rekao je Netanyahu u videoporuc­i. SAD, najvažniji saveznik Izraela, sve više poziva na rješenje s dvije države koje bi uključival­o miran suživot Izraela i palestinsk­e države. Washington se također zalaže za rješenje s dvije države kao sredstvo za okončanje i sadašnjeg rata u Gazi i desetljeći­ma starog bliskoisto­čnog sukoba.

Sve zemlje Europske unije osim Mađarske upozorile su u ponedjelja­k Izrael da ne pokreće ofenzivu na Rafah, za koju su rekli da bi produbila katastrofu oko 1,5 milijuna izbjeglica naguranih u gradu na južnom rubu Gaze.

U subotu će se navršiti dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu koja i dalje traje svom žestinom i odnosi živote nevinih civila

Od vijeća sastavljen­og od 15 sudaca ICJ-a u Haagu zatraženo je da preispita izraelsku “okupaciju, naseljavan­je i aneksiju”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia