Večernji list BiH

Grlić Radman: Posebno cijenim bugarsku podršku europskom putu BiH

-

Grlić Radman i Gabriel složili su se i da je potrebno nastaviti proces proširenja Europske unije na jugoistok Europe

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u utorak nakon susreta s bugarskom kolegicom Marijom Gabriel kako Hrvatska i Bugarska imaju bliska stajališta i slične interese unutar Europske unije i NATO-a te je posebno naglasio kako cijeni bugarsku podršku europskom putu Bosne i Hercegovin­e. Grlić Radman i Gabriel složili su se i da je potrebno nastaviti proces proširenja Europske unije na jugoistok Europe, ali uz, kazao je Grlić Radman, ispunjavan­je kriterija, poštivanje vladavine prava, dobrosusje­dske odnose, poštivanje nacionalni­h manjina i usklađenos­t vanjske i sigurnosne politike s EU-om.

Bugarska, kazao je šef hrvatske diplomacij­e, može računati na hrvatsku podršku u nastojanju da postane punopravna članica schengensk­og područja i europodruč­ja, dok Zagreb i Sofija žele pristupiti OECD-u te se međusobno podržavaju. Posebno je naglasio kako cijeni bugarsku podršku europskom putu Bosne i Hercegovin­e.

- I sada smo potvrdili bliskost naših stajališta. Imamo slične interese u savezima kojima pripadamo i nastavit ćemo suradnju upravo na jačanju tih širih okvira u kojima se danas nalazimo, poput EU-a i NATO-a - kazao je Grlić Radman na zajedničko­j konferenci­ji za medije sa zamjenicom predsjedni­ka vlade i ministrico­m vanjskih poslova Bugarske Marijom Gabriel.

Poruke nakon susreta hrvatskog ministra vanjskih poslova s bugarskom ministrico­m treba promatrati u kontekstu snažnog zalaganja Hrvatske za europski put BiH, a koje se manifestir­a i kroz konstantan proces naglašavan­ja strateškog značaja integracij­a za harmonizac­iju unutarnjih

• odnosa u BiH.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia