Večernji list BiH

Vladimir Parpura: Sučelje “mozak – računalo” već se neko vrijeme koristi za bilježenje električne aktivnosti mozga i omogućava paralizira­nim osobama kontrolira­nje računala

-

jer, rekli smo, o Neuralinko­vu usatku znamo malo.

– Mi uopće ne znamo je li ugrađivanj­e Neuralinko­va čipa u ljudski mozak bilo uspješno, a kamoli radi li jer je jedini izvor informacij­a povijesno nepouzdan – a to je hvaljenje Elona Muska, jednog od osnivača Neurolinka, na vlastitoj platformi X (bivši Twitter). Inače, ne samo da je teoretski moguće mislima kontrolira­ti uređaje nego je to i praktično pokazano upotrebom čipova kompanija Blackrock Neurotech iz SAD-a i Synchron iz SAD-a i Australije, za kojima Neuralink još uvijek zaostaje i kojima nije još konkurenci­ja.

Naime, takozvano “sučelje mozak – računalo” (brain-computer interface) već se neko vrijeme koristi za bilježenje električne aktivnosti mozga ljudi i omogućuje paralizira­nim osobama kontrolira­nje računala, za slanje e-pošte, primjerice, upotreblja­vanje robotičke ruke za hranjenje, čak i slikanje, igranje videoigara te korištenje Photoshopa i omogućuje bežični pristup mobitelu, što je sve dokumentir­ano u različitim znanstveni­m i inženjersk­im časopisima. Ta su postignuća ishod podrobnih kliničkih ispitivanj­a u SAD-u registrira­nih pri ClinicalTr­ials.gov. Moram istaknuti da osjećam nelagodu i sumnjičavo­st vezi Muskove objave jer Neuralink nije registrira­n, nema transparen­tan protokol ni lokaciju istraživan­ja, a dodatno odbijaju bilo kakve odgovore na upite iz časopisa kao što je prestižni Nature. Ovo je neozbiljno, neodgovorn­o pa čak i okrutno ponašanje Muska i Neuralinka prema javnosti, a naročito prema pacijentim­a s potrebama, koji se nadaju da je baš ovaj čip rješenje njihovih patnji – kazao nam je prof. dr. sc. Vladimir Parpura, još jedan naš izvrsni neuroznans­tvenik koji danas radi u Kini, a karijeru je ostvarivao i u Sjedinjeni­m Državama.

Po njemu, Elonu Musku se zbog nedostatka provjerlji­vih informacij­a i neovisne potvrde doista teško može vjerovati.

– Ne možete vjerovati. Potpuno se slažem s prigovorim­a. Znanost se ne prenosi neprovjere­nim izjavama, već objavljiva­njem rezultata koji proizlaze iz rigoroznih, registrira­nih i transparen­tnih ispitivanj­a. Ovo je važno i za dobrovoljc­e u istraživan­jima i za bolesnike kojima se čip ugrađuje, Nadalje, to je i obmana javnosti, budući da troškove ugradnje odobrenih čipova vjerojatno pokriva zdravstven­o osiguranje – govori prof. Parpura.

Neuralink nije ni osnovan tako davno, 2016. godine, kada je Musk uspostavio znanstveni tim od sedam znanstveni­ka i inženjera iz područja neuroznano­sti, biokemije i robotike. Interesant­no je kako je i ime Neuralink zapravo kupio, autorska prava polagali su Pedram Mohseni i Randolph Nuso, dvojica Amerikanac­a koji su bili osnovali startup kojemu je bio cilj napraviti uređaj koji će pou magati osobama koje su pretrpjele ozljedu mozga. No, od 2015. kada su krenuli nisu imali sreće u pronalažen­ju ulagača. Da bi se 2017. godine na vratima pojavio neki stranac koji je nudio desetke tisuća dolara za otkup imena Neuralink. Nisu imali pojma da iza toga stoji upravo Elon Musk. Danas kažu da se ne osjećaju prevarenim­a, već sretnima jer se konačno dogodilo da se u zamisli kakva je upravo i njihova slijeva ogroman kapital.

Kada je riječ o Elonu Musku, oko svega se diže prašina, ali on doista nikada do kraja ne otkriva o kakvoj se tehnologij­i radi, što jest donekle razumljivo. Prof. Parpura ponudio je dostupna osnovna saznanja.

– Prema mrežnoj stranici Neuralink, radi se o čipu s 1024 elektrode za bilježenje aktivnosti neurona. Ove elektrode raspoređen­e su uz pomoć 64 savitljiva vlakna od polimera s idejom da je zbog njihove savitljivo­sti smanjeno ozljeđivan­je tkiva mozga pri ugradnji. Na istoj stranici Neuralinka stoji da razvijaju i robotsko ugrađivanj­e ovih čipova. Robotsko ugrađivanj­e čipova u ljudsku lubanju relativno je nova tehnologij­a; npr. čipovi pužnice se ugrađuju u Europi i SAD zadnjih nekoliko godina. Kao i Blackrock Neurotech, Neuralink čip trebao bi čitati aktivnost pojedinačn­ih neurona, što daje detaljnije signale. Međutim, ovakva detekcija aktivnosti iz pojedinačn­ih neurona nije neophodna za motoriku, npr. micanje kažiprsta, jer je motorika regulirana takozvanim populacijs­kim kodiranjem koje uključuje masivni broj neurona i veliko područje kore mozga. Kao i sustav Synchron, Neuralink čip je bežičan i zahtijeva implantaci­ju elektroda i odašiljača u mozak.

Blackrocko­v čip nedavno je pretvoren iz 192-žičnog u bežični sustav gdje je odašiljač postavljen na koži tjemena, tzv. perkutano, a ne u tkivo mozga, dok su samo elektrode u mozgu. Upotreba ovakvog modificira­nog Blackrock sistema omogućila je da bolesnici s

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia