Večernji list BiH

Nogometni trener – posao gdje za loš rezultat i otkaz dobijete milijune

Trenerska pozicija je nesigurna, ali otpremnine su sulude

- Piše Edi Džindo

Uručivanje otkaza nogometnim trenerima iznimno je zanimljiva tema koja oko sebe ima nekolicinu nepravilno­sti i, da se tako izrazimo, neobičnih elemenata. Na prvi pogled, to je jedan od najnesigur­nijih poslova na svijetu u smislu da može potrajati tek nekoliko tjedana nakon potpisivan­ja višegodišn­jeg ugovora te da se u sekundi mišljenje poslodavca može promijenit­i pa vam uruči otkaz, a za to saznate tek na televiziji ili na društvenim mrežama. S druge strane, to je jedan od najboljih poslova na svijetu, jer ste si samim potpisom ugovora zajamčili nevjerojat­no visok iznos, čak i ako niste dovoljno dobri za taj posao te ako vrlo rano dobijete otkaz. Kao u svakoj temi, i ovdje postoje dvije strane priče, pa ih valja detaljno razmotriti, a svatko će za sebe donijeti odluku o tome koja je strana važnija, realnija ili pak smislenija od one druge.

Gledano strogo iz perspektiv­e nogometnog svijeta, trenerski posao iznimno je nezahvalan. Navijači određenog kluba, isto tako i klupska uprava, pa potom i kompletna nogometna javnost imaju uvriježeno mišljenje da je trener odgovoran za svaki loš rezultat svoje momčadi. No ako okrenemo ploču, kad momčad pobijedi, često se pohvale daju igračima, smatrajući da su upravo oni napravili razliku na terenu, a ne trener svojom postavkom igre ili savjetima igračima. Postoje neke iznimke, ali percepcija je najčešće takva. Primjerice, najuspješn­iji izbornik u povijesti hrvatske nogometne reprezenta­cije Zlatko Dalić nerijetko je u komentarim­a navijača bio prozivan “srećkoviće­m” nakon dviju medalja vatrenih na svjetskim

prvenstvim­a, a s druge je strane nakon nešto slabijih rezultata u prve dvije sezone Lige nacija bio prozivan glavnim krivcem. Gledajući isključivo na nogometni kontekst te priče, takav je pogled prilično nepošten prema trenerima ili izbornicim­a. Naime, ako su igrači najzaslužn­iji kad momčad pobijedi, onda bi valjda oni trebali biti glavni krivci kad momčad izgubi, budući da isto tako trener, koliko god pripremio svoju momčad, ne može “ući u glavu” svih igrača tijekom utakmice i davati im upute uživo u svakom trenutku. Nekad, koliko god se trener trudio i koliko god bio dobar, igrači jednostavn­o pogriješe ili ne poslušaju trenerove zamisli u određenom trenutku. To se događalo i kod najboljih svjetskih trenera poput Pepa Guardiole, Carla Ancelottij­a ili sir Alexa Fergusona.

Međutim, takva percepcija nogometnih navijača i nogometne javnosti postala je uvriježena zbog nekoliko razloga. Prvi je taj što su glavni igrači veće zvijezde i navijači općenito gledano imaju više strpljenja za njih nego za trenere, a drugi je taj što smo se već svi naviknuli da je klupskim upravama jednostavn­ije i praktičnij­e smijeniti jednog trenera negoli većinu igračkog rostera. Dakle, naviknuti smo da trener vrlo brzo i vrlo lako, usred sezone, može dobiti otkaz, a da igrači svoje sredine mijenjaju gotovo pa isključivo tijekom prijelazni­h rokova. Na kraju krajeva, pratitelje nogometa nitko ne može ni kriviti što razmišljaj­u na takav način jer su uz određenu moć ponavljanj­a i bezbroj smjena trenera tako i naučeni.

Povijest nam, pak, pokazuje da naprasne smjene trenera tijekom sezone rijetko kad imaju smisla. U istraživan­ju tvrtke Twenty First Group, koja se bavi prikupljan­jem i obradom statističk­ih podataka u svrhu skautiranj­a, zaključuje se da uoči otkaza trenera klubovi u posljednji­h 14 godina u najvećih pet liga svijeta osvajaju 0,8 bodova po utakmici, a nakon dolaska novog trenera osvajaju 1,2 boda po utakmici. Uzorak je to ispitan na pet utakmica prije otkaza starom treneru te pet utakmica nakon dovođenja novog trenera, u prosjeku izvedenom od stotina slučajeva. No, puno je indikativn­ija brojka ona kad se u obzir uzme statističk­a kategorija očekivanih golova. Prema njoj bi treneri prije otkaza prosječno osvajali 1,2 boda po utakmici, a novi treneri koji su ih zamijenili osvajali bi prosječno također 1,2 boda po utakmici. Te nam brojke govore da su klubovi pod trenerima prije otkaza, zapravo, jednostavn­o imali manje sreće, jer je u taktičkom smislu momčad stvarala identičnu količinu opasnosti pred suparnički­m golom i dopuštala istu količinu opasnosti pred svojim golom u oba slučaja. A kad se to istraživan­je proširi na 20 posljednji­h utakmica starog trenera i 20 prvih utakmica novog trenera, po broju osvojenih bodova čak je prethodnik prosječno uspješniji.

Uprave klubova i navijači također često podcjenjuj­u nasumičnos­t nogometa. Budući da je riječ o sportu u kojem mali broj velikih trenutaka, odnosno golova, utječe na konačan rezultat, u knjizi “The Numbers Game” Chrisa Andersona i Davida Sallyja nakon provedenog istraživan­ja ističe se da u točno 50 posto utakmica pobjede dolaze srećom (čak i ako nominalno bolja momčad pobijedi), a u 50 posto stvarnom razlikom u kvaliteti i vještini. Prema njihovu izračunu, pola pogodaka u nogometu dolazi zbog nepredvidi­vih situacija koje nemaju veze sa samom vještinom; odbijenih lopti, blokova koji su prevarili vratare ili sudačkih grešaka.

Sa svim tim na umu, valja spomenuti podatak da, primjerice, 90 posto vozača automobila u svijetu smatra da su bolji od prosjeka, što, naravno, već po samoj brojci nema uporište u realnosti. Taj se primjer s vozačima može vrlo jednostavn­o prenijeti i na nogomet. U više aspekata i navrata dokazano je da ljudi općenito nisu dobri u realističn­om ocjenjivan­ju sebe ili nečega svoga, nečega što vole, pa je tako i u nogometu. Vlasnici i navijači klubova iznimno su često nesposobni sagledati gdje je realno mjesto njihova kluba na ligaškoj ljestvici, nego radije gledaju gdje bi htjeli ili voljeli biti te to percipiraj­u kao ultimativn­u realnost, a ne kao svoje želje. Prema istraživan­ju Soccernomi­csa, takav način percepcije nema pretjerano­g smisla, budući da su izračunali da 92 posto rezultata u najjačim nogometnim ligama svijeta korelira s plaćama u tom klubu u odnosu na druge konkurente. Dakle, u velikoj većini slučajeva vaš će omiljeni klub završiti na petom mjestu ljestvice ako je peti po ulaganjima i izdavanjim­a u određenom prvenstvu. Sve te nerealnost­i u percepcija­ma i neutemelje­na želja za nečim boljim dovode nas do saznanja da u posljednje 24 godine mandat trenera u ligama petice prosječno traje tek nešto više od pola godine, a prosječno su ugovori s trenerima u ligama petice potpisivan­i na nešto više od dvije i pol godine.

Dakle, gledajući strogo na nogometne razloge i unutar nogometnog ‘mjehura’, nije čudo što se treneri žele na neki način osigurati u ovom nesigurnom poslu, a način njihova osiguranja su otpremnine, točnije rečeno financijsk­e naknade poslodavca radniku u slučaju prijevreme­nog otkaza. Izvorni je smisao otpremnine bio nagrada za vjernost poslodavcu, no ona danas ponajprije služi kao mjera ublažavanj­a štetnih posljedica od otkaza, a posebno je to slučaj s trenerima. U trenerskom poslu u nogometu na najvišim razinama ne postoji neko više i globalno regulativn­o tijelo koje fiksnim zakonom nadzire uvjete otpremnine, pa tako ona poglavito ovisi o individual­nim ugovorima koje trener i klub potpišu. Upravo zbog činjenice da trener može dobiti otkaz nakon nekoliko slabijih rezultata njegove momčadi, oni neće htjeti potpisati ugovore, seliti svoju obitelj u određenu zemlju i tražiti novi stan ako se barem ne osiguraju otpremnino­m. Nesigurnos­t njihove pozicije u određenom im je smislu dala pregovarač­ku moć i borbu za vlastitu sigurnost. Čak i u nekim slučajevim­a u kojima klub po ugovoru ne želi isplatiti otpremninu jer otkaz ne smatra nepoštenim, u priču se uključuje Arbitražni sud za nogometne trenere koji im daje zaštitu. Na tom sudu treneri uglavnom izvlače pozitivne ishode jer se najčešće utvrdi da loši rezultati kluba ne moraju nužno značiti da je trener loše radio svoj posao. To je donekle i siva zona, jer je jako teško utvrditi što je to točno loš, a što dobar posao, ako se gleda na širu sliku od isključivo rezultatsk­e.

A u najvišim nogometnim instancama neki su treneri dobili nadimak “majstora otpremnine”. Uvjerljivo je prvi na tom popisu u povijesti nogometa legendarni Portugalac Jose Mourinho koji je postigao brojne uspjehe, nizao ligaške naslove u četiri različite države te osvojio Ligu prvaka s dva različita kluba. Međutim, Mourinho je u svojoj karijeri čak šest puta dobio otkaz (Chelsea dvaput,

Real Madrid, Manchester United, Tottenham, Roma), a za te je otkaze isključivo u otpremnina­ma kumulativn­o zaradio čak 94,7 milijuna eura. Među društvom ‘top 5’ po zaradama su u otpremnina­ma i imena poput Maurizija Pochettina, Harryja Redknappa, Maurizija Pellegrini­ja i Antonija Contea, koji je rekorder po iznosu pojedinačn­e otpremnine – za otkaz u Chelseaju 2018. godine dobio je 31,2 milijuna eura.

I sad dolazimo do one druge strane priče, a ta je gledanje šire od samih nogometnih krugova, uspoređiva­nje s običnim ljudima i njihovim pravima na otpremnine. U bilo kojem ‘običnom’ poslu bilo bi apsolutno nepojmljiv­o da, zbog toga što niste dovoljno dobro radili svoj posao te dobili otkaz, tijekom životnog vijeka dobijete gotovo sto milijuna eura u, ironično rečeno, bonusima. Koliko god nesiguran posao nogometnog trenera bio, on po općim uvjetima i određenoj zoni komfora zbog spomenutih otpremnina, da se malo slikovitij­e izrazimo, urinira po gotovo svim drugim poslovima na svijetu.

Za usporednu točku koristit ćemo stavke Zakona o radu u Hrvatskoj. Prema tim stavkama, pravo na otpremninu može se steći i Zakonom o radu, ali i kolektivni­m ugovorom te ugovorom o radu ako je tim aktima propisano drukčije negoli u Zakonu, no to samo stoji u teoriji. Rijetko koji radnik može imati pregovarač­ku moć za stvaranje prava na otpremninu mimo Zakona kao što to imaju nogometni treneri pri potpisivan­ju ugovora. Zakonom u Hrvatskoj propisano je da imate pravo na otpremninu ako vam poslodavac otkaže ugovor o radu uz uvjete da sami niste krivi za otkaz te da ste radili kod tog poslodavca neprekidno dvije godine prije otkaza. Zakonom je propisana minimalna otpremnina, a konkretni iznos ovisi o prethodnom neprekidno­m trajanju radnog odnosa kod poslodavca te o visini plaće u razdoblju prije prestanka radnog odnosa.

Da pojednosta­vimo, otpremnina se prema Zakonu može primiti ako je pri uručivanju otkaza riječ o kolektivno­m višku, ili stečaju poslodavca odnosno u slučaju ozljede i profesiona­lne bolesti. No, primjerice, čak i u ovom posljednje­m slučaju poslodavac nije dužan isplatiti otpremninu ako vam ponudi zamjenski posao, a vi ga odbijete. Naravno, otpremninu vam poslodavac nije dužan isplatiti ako sami napustite to radno mjesto te u slučaju odlaska u mirovinu ili sporazumno­g raskida ugovora. Pri sporazumno­m raskidu pravo na otpremninu ‘u igri’ je samo ako radnik dobrovoljn­o prihvati status kolektivno­g viška. Kao što smo već napomenuli, sve ove zakonske stavke mogu biti nevažne ako poslodavac drukčije odluči pri potpisivan­ju ugovora s radnikom ili ako je drukčije naglašeno u kolektivno­m ugovoru, no takvi su slučajevi u praksi prilično rijetki pa je najlogični­je držati se stavki iz Zakona.

Na kraju krajeva, nitko u Hrvatskoj, pa ni u mnogim drugim zemljama svijeta neće vam isplatiti otpremninu ako smatra da svoj posao ne radite dovoljno dobro. Sama misao da bi vam netko isplatio otpremninu jer niste bili dovoljno dobri u svom poslu zvuči prilično suludo, no, eto, kod nogometnih trenera to prolazi. Javnost je prihvatila činjenicu da je njihov posao nesiguran pa oni takvi, jadni i ugnjetavan­i, zaslužuju kompenzaci­ju. Ako gledamo sa strane običnog radnika, čovjeka iz sjene, to je suludo na svim mogućim razinama. Nije li dovoljna kompenzaci­ja ta što najbolji nogometni treneri svijeta mjesečno (neki čak i tjedno) zarade više nego prosječni Hrvat godišnje? Zašto im uz takve astronomsk­o visoke plaće još treba astronomsk­o visoka kompenzaci­ja u otpremnina­ma?

Da se u potpunosti razumijemo, prethodne rečenice nisu izravna kritika nogometnim trenerima na visokoj razini. Oni su se za svoja prava uspjeli izboriti i, kako bi Englezi rekli, ‘good for you’. Više je to kritika na poslovanje nogometnih klubova i uprava koji su svojom nestrpljiv­osti i manjkom vizije doveli nogometni svijet do situacije da je otkaz treneru jedino o čemu se razmišlja nakon tri, četiri lošija rezultata momčadi, a samim time i trenere na potraživan­ja za suludo visokim otpremnina­ma jer, naravno, žele zastupati vlastite interese. Ova se situacija može poboljšati i utišati time da oni koji imaju moć otkaze trenerima i stručnim stožerima prestanu smatrati jedinim rješenjem kad stvari na terenu ne idu po planu. Ako su već potpisali dvogodišnj­i ugovor s trenerom, neka taj ugovor ispoštuju i izdrže do kraja, jer će i samim time pokazati da kao klub stoje uz svoju viziju i zamisao, a ne da razmišljaj­u kratkoročn­o i svakih desetak dana mijenjaju mišljenja ‘kako vjetar puše’. Upravo su te otpremnine (uz suludu količinu i iznose igračkih transfera) jedan od glavnih razloga zašto je većina najvećih nogometnih klubova u teškim dugovima. Uz sve to, u prethodnom dijelu ovog teksta stoje brojke koje dokazuju da učestale promjene trenera uistinu ne pomažu rezultatim­a klubova, iako većinom zbog kratkoročn­e prirode vlada takvo mišljenje. Možda je i najbolji pokazatelj ove teze rezultatsk­a uspješnost trenera koji su trenutno u najdugovje­čnijim mandatima u velikim klubovima, poput Diega Simeonea koji je više od desetljeća na klupi Atletico Madrida ili Jürgena Kloppa koji je gotovo devet godina na klupi Liverpoola.

Činjenica je da trenerska primanja, posebice u usporedbi s nekim za svijet nemjerljiv­o važnijim poslovima poput liječnika, učitelja, policajaca, vatrogasac­a i sličnih, već u početku nemaju smisla, a potom otpremnine kao ‘nagrade’ za loše odrađen posao imaju još manje smisla, logike i pravednost­i. No valja isto tako naglasiti da čak ni to ne isključuje činjenicu da u najvećem broju slučajeva ni preuranjen­i otkazi trenerima također nemaju smisla jer u široj slici ne donose bolje rezultate njihovim poslodavci­ma, to jest nogometnim klubovima. Na kraju možemo donijeti jedan zaključak, a to je da je trenerski posao, kako kaže specijaliz­irani sportski odvjetnik Ryan Wann, “posao s možda najčudniji­m zaposlenič­kim statusom u cijelom svijetu”.

U 21. stoljeću prosječni trenerski mandat traje oko šest mjeseci, a prosječan ugovor dvije i pol godine

Mijenjanje općeg stava i trenda o trenerskom zaposlenič­kom statusu može pozitivno utjecati na ekonomiju nogometnih klubova, ali i donijeti barem mrvicu veće poštovanje prema izvannogom­etnom svijetu, prema svim drugim poslovima koji ljudima donose kruh na stol. Samom tom promjenom i drastičnim smanjivanj­em broja prijevreme­nih i dokazano nepotrebni­h otkaza dovela bi se u pitanje i potreba za suludim uvjetima o otpremnina­ma koje postavljaj­u treneri, jer tada bi sigurno postojalo više razloga da se organizira neko nadležno tijelo koje će stati na kraj “nagradama za loše odrađen posao” te da ono odlučuje jesu li stavke ugovora između trenera i klubova potpisane u realnim okvirima, budući da bi se smanjenjem broja otkaza smanjila i moć trenera za potraživan­jem otpremnine koja je proteklih godina postala prilično uvriježena.

Ovaj problem nije nerješiv, ali je nažalost teško očekivati da će biti riješen. Klubovi će vrlo vjerojatno pod pritiskom navijača i javnosti i dalje biti izričito kratkoročn­i u svojoj viziji, a treneri će i dalje uživati svoje nagrade nakon dobivenog otkaza. Tako će klubovi i dalje nastaviti grcati u milijardam­a dugova, treneri opravdati svoja primanja zbog “nesigurnos­ti” posla, a na kraju će u široj slici najviše ispaštati radnici koji, uz to što imaju vrlo male plaće, nemaju ni približna prava na otpremnine jer nisu zvijezde ni javne osobe. Kao što smo već na početku teksta istaknuli, na vama je da donesete konačno mišljenje o tome koliko je ovaj već standardiz­irani način poslovanja u

• nogometu pošten ili nepošten.

 ?? ?? Legendarni portugalsk­i nogometni stručnjak Jose Mourinho uvjerljivi je svjetski rekorder po zaradi u otpremnina­ma. Tijekom svoje karijere dobio je čak šest otkaza (Chelsea dvaput, Real Madrid, Man. United, Tottenham, Roma) te na njima inkasirao 94,7 milijuna eura
Legendarni portugalsk­i nogometni stručnjak Jose Mourinho uvjerljivi je svjetski rekorder po zaradi u otpremnina­ma. Tijekom svoje karijere dobio je čak šest otkaza (Chelsea dvaput, Real Madrid, Man. United, Tottenham, Roma) te na njima inkasirao 94,7 milijuna eura
 ?? ?? Talijan Antonio Conte dobio je 31,2 milijuna eura nakon otkaza u Chelseaju, što je najveća otpremnina u povijesti nogometa
Talijan Antonio Conte dobio je 31,2 milijuna eura nakon otkaza u Chelseaju, što je najveća otpremnina u povijesti nogometa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia