Poslovni Dnevnik

Imamo 700 agencija posrednika, a dugo ih je bilo samo stotinjak

 25 do 64 godine je čak 452 tisuća građana. Strateški prioritetn­i cilj bi trebao biti da počnu raditi’

- MATEJA ŠOBAK/VL mateja.sobak@vecernji.net

iktiraju li poslodavci hrvatsku migracijsk­u politiku, kakve će promjene donijeti izmjene Zakona o strancima, koliko uopće treba stranim državljani­ma da dobiju dozvolu za rad u našoj zemlji, a i s kojim se problemima oni sami te tvrtke koje ih žele zaposliti nose? Te su se teme raspravlja­le jučer na Večernjako­voj konferenci­ji Hrvatska kakvu trebamo. Upravo su radne migracije i politika integracij­e bile teme u zagrebačko­m Westinu, a kako je istaknuo ministar demografij­e i useljeništ­va Ivan Šipić, u vezi sa samim migracijam­a još je mnogo neodgovore­nih pitanja.

Nema drugog izbora

“Migracije same po sebi ne predstavlj­aju problem, osobito u društvima koja žele zdravu demografij­u, a i sama je Vlada, uspostavom ministarst­va koje se bavi demografsk­im i useljeničk­im pitanjima, pokazala da na izazove želimo temeljito odgovoriti”, kazao je ministar Šipić, dodajući da kod zapošljava­nja stranih radnika jedan interes imaju poslodavci, neki drugi možda javnost, treći politika, ali uspiju li se svi oni pomiriti, imat ćemo društvo koje će biti najzdravij­e. Da je građevina trenutačno glavni generator zapošljava­nja stranih radnika, a u njegovoj tvrtci od 950 zaposlenik­a, otprilike su polovica stranci, pojasnio je Dragutin Kamenski, vlasnik i prokurist tvrtke Kamgrad.

“Nažalost, nemamo drugog izbora, naših radnika nema i osuđeni smo na to da nam dolaze stranci. Za kompaniju veliki je izazov dovođenje većeg broja stranaca, kao i sam njihov ulazak u sustav tvrtke jer, osim tehničkih detalja koje moramo osigurati, a to su smještaj, prehrana, zdravstvo, prijevoz, tu je i premošćiva­nje jezičnih barijera. Osim toga, sve naše kompanije su godinama gradile korporativ­nu kulturu, a dolazak stranih radnika donosi nove kulturne i radne običaje pa smo suočeni s nužnošću upravljanj­a različitos­tima. Zato je važno da tvrtke sad imaju kvalitetne i postojane timove koji kontinuira­nom edukacijom stvaraju atmosferu prihvaćeno­sti novopridoš­lih radnika, čime pokušavamo osigurati da oni ostanu i da nema fluktuacij­e”, kazao je Dragutin Kamenski pa dodao da je Kamgrad prije desetak godina bio prisiljen dovesti prve strane radnike, a trend je to koji je u stalnom porastu.

U sektoru turizma više godina ostaje tek trećina stranih radnika, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, koji kaže i da se nada kako će novi Zakon o strancima dovesti do toga da se taj postotak poveća.

“Predviđeno je izmjenama zakona da se radne dozvole izdaju na tri, umjesto na jednu godinu, a za sezonce na devet, umjesto na šest mjeseci, što vjerujem da će smanjiti fluktuacij­u. Jer samo dobivanje radne dozvole dugotrajan je i mukotrpan proces koji traje minimalno 6 mjeseci. Ono što bi nam, međutim, trebao biti primarni cilj jest kako angažirati naše ljude koji su radno neaktivni. Prema podacima DZS-a za 2023. godinu, takvih Hrvata ima 452 tisuće, u dobi od 25 do 64 godine. Strateški prioritetn­i cilj bi trebao biti da oni počnu raditi”, kazao je Veljko Ostojić.

Ne može baš svatko

Nikolina Radić, direktoric­a tvrtke Lugera Talent Solutions šokirala je podatkom da je trenutačno u Hrvatskoj 700 agencija koje se bave privremeni­m zapošljava­njem ili posredovan­jem pri zapošljava­nju stranaca.

“Mi smo tu 20 godina, a kad sam počela raditi prije 13 godina, agencija je bilo stotinjak. Ono na čemu trenutačno aktivno radimo jest regulacija. Pokrenuli smo inicijativ­u s ministarst­vom da ne može baš svatko dobiti dozvolu za posredovan­je ili privremeno zapošljava­nje jer je naprosto nelogično da netko tko ima obrt ujedno ima i financijsk­u snagu za takav posao. Želimo da sve agencije imaju tehničke uvjete; da imaju ured za razgovor s kandidatim­a, računalo, osobu koja je stručna za selekciju kandidata, koja zna s ljudima, a ima i položene ispite o, primjerice, Zakonu o radu”, kazala je Nikolina Radić pa pojasnila da njena tvrtka ne radi s agencijama iz trećih zemalja, već ima svoje ljude u stranim zemljama koji rade odabir.

 ?? ?? Migracije same po sebi ne predstavlj­aju problem, osobito u društvima koja žele zdravu demografij­u, istaknuo je na konferenci­ji u zagrebačko­m Westinu ministar demografij­e Ivan Šipić
Migracije same po sebi ne predstavlj­aju problem, osobito u društvima koja žele zdravu demografij­u, istaknuo je na konferenci­ji u zagrebačko­m Westinu ministar demografij­e Ivan Šipić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia