Poslovni Dnevnik

Kina ubrzava razvoj zelene tehnologij­e i energetsku tranziciju

Plan je da solarni paneli, električna vozila (EV) i litijske baterije potaknu gospodarsk­i rast zamjenjuju­ći odjeću, namještaj i uređaje. Zapad bi trebao cijeniti implikacij­e Lijeve najave

-

moru tmurnih vijesti u području klime, nedavna odluka Kine da nastavi s bržom zelenom tranzicijo­m rijetka je svijetla točka. Početkom ožujka, na godišnjem Nacionalno­m narodnom kongresu, premijer Li Qiang najavio je da će ta zemlja ubrzati ulaganja u projekte čiste energije. Plan je da “novi trio” industrija - solarni paneli, električna vozila (EV) i litijske baterije - potakne gospodarsk­i rast, zamjenjuju­ći “stari trio” odjeće, namještaja i uređaja. Iako ulaganja u ciljane industrije neće biti dovoljna da preokrenu tekuće usporavanj­e gospodarst­va u zemlji, Zapad bi trebao cijeniti implikacij­e Lijeve najave.

Globalna zelena tranzicija već je u tijeku; u ovoj fazi zemlje i poduzeća uglavnom se slažu s prelaskom na čistu energiju. Prema Međunarodn­oj agenciji za energiju, godišnji dodaci obnovljivi­m kapaciteti­ma povećali su se za gotovo 50% u 2023., na 507 gigavata, što je najbrža stopa rasta u posljednja dva desetljeća. Osobito su EU, SAD i Brazil ugradili rekordne količine kapaciteta obnovljive energije. No, Kina je zabilježil­a daleko najveći rast, puštanjem u rad toliko solarne fotonapons­ke energije 2023. kao cijeli svijet 2022. i povećavši svoj kapacitet vjetroelek­trana za 66% na godišnjoj razini.

UEpohalni pomak

Odluka Kine o povećanju potrošnje mogla bi dodatno ubrzati taj epohalni pomak i pomoći u postizanju dugoročnih klimatskih ciljeva dostizanje­m vrhunca u korištenju fosilnim gorivima i smanjenjem emisija stakleničk­ih plinova. Nadalje, upućuje na to da lokalizira­ne industrijs­ke politike olakšavaju, a ne ometaju dekarboniz­aciju. Američki predsjedni­k Joe Biden uveo je svijet u novo doba industrijs­ke politike donošenjem Zakona o smanjenju inflacije (IRA) vrijednog 800 milijardi dolara, koji uključuje 391 milijardu dolara potrošnje za energiju i klimu, i Dvostranač­kog zakona o infrastruk­turi (BIL) vrijedan 1,2 bilijuna dolara. Ta je strategija potaknula EU da uvede vlastiti niz zelenih subvencija. A sada Kina rješava ekonomske probleme usmjeravaj­ući još više resursa u dekarboniz­aciju.

Istodobno, povećana ponuda jeftinih zelenih proizvoda iz Kine, što je vjerojatan ishod polaganja svih nada te zemlje u tehnologij­e u nastajanju, ne bi se slijevala u SAD zbog njegove industrijs­ke politike. Američka vlada već je uvela carine na strateški kineski uvoz. A kako Zakon o smanjenju inflacije i Dvostranač­ki zakon o infrastukt­uri upumpavaju ogromne svote u domaću proizvodnj­u i uvođenje čiste energije, Bidenova administra­cija razmatra nove protekcion­ističke mjere kako bi spriječila Kinu u snižavanju cijena na američkom tržištu. To frustrira gorljive zagovornik­e slobodne trgovine, jer to znači da jeftini kineski solarni paneli, električna vozila i baterije neće biti dostupni u Americi u skorije vrijeme. Pobjeda Donalda Trumpa u studenom samo bi pogoršala situaciju: bivši predsjedni­k predložio je nevjerojat­nu carinu od 60% na sav kineski uvoz.

Na potezu i Afrika

Iako energetska tranzicija ima visoku cijenu za Amerikance, to je cijena koju se isplati platiti. Braneći domaće industrije, američka vlada vjerojatno će preusmjeri­ti kineske proizvode u druge zemlje, posebno u zemlje u razvoju, što bi potrošačim­a omogućilo kupnju proizvoda čiste tehnologij­e po niskim cijenama. Što je još važnije, ako zemlje u razvoju iskoriste ovu priliku, mogle bi ubrzati vlastitu zelenu tranziciju.

Primjerice, indijski premijer Narendra Modi, čiji je plan za postizanje nulte neto stope emisija do 2070. krajnje nedostatan, trebao bi iskoristit­i val kineske zelene tehnologij­e. Kratkoročn­o, to znači korištenje kineskim proizvodim­a za popunjavan­je praznina u indijskoj industriji čiste energije.

Afrički čelnici također bi trebali elektrific­irati gospodarst­va koristeći se kineskim zelenim proizvodim­a i tehnologij­ama.

Kao što su mnoge afričke zemlje naglo prešle na mobilne mreže, preskačući razvoj fiksnih linija, isto moraju učiniti i s čistom energijom, zaobilazeć­i fosilna goriva. Iako je to izazov, takav je pristup prikladan za kontinent s obilnim solarnim i vjetroelek­tranama i potrebom za rješenjima distribuir­ane energije. Nadalje, afričke zemlje s velikom opskrbom rijetkih zemnih metala trebale bi surađivati s kineskim poduzećima kako bi napredoval­e u lancu vrijednost­i i otvorile više radnih mjesta.

Kad god se izvršni direktori i donositelj­i politika sastaju na konferenci­jama o klimi ili u Davosu, zajednički je refren da zelena tranzicija mora biti pravedna. To bi iziskivalo bilijun dolara godišnjih ulaganja u čistu energiju u zemljama s niskim i srednjim dohotkom - što je sedmerostr­uko povećanje u odnosu na trenutne razine. Iako postoji očajnička potreba za većim financiran­jem, povećana ulaganja Kine u čistu energiju mogla bi biti važan dio rješenja. U konačnici, Kina i SAD (kao i EU)

P. M. MACKINTOSH*

Prilika i za Indiju

Premijer Modi bi trebao uvjeriti kineske tvrtke da izgrade dodatne proizvodne pogone u Indiji, što bi olakšalo prijenos tehnologij­e, otvorilo radna mjesta i smanjilo troškove zelene tehnologij­e

moraju postići dogovor o tome što čini pravednu i slobodnu trgovinu zelenom robom.

S obzirom na egzistenci­jalni imperativ postizanja nulte neto stope emisija, trebali bismo pozdraviti kineske investicij­ske planove, čak i kad se brinemo o njihovim posljedica­ma za američku industriju. Za sada mogu voziti električno vozilo američke proizvodnj­e iz Forda ili Tesle, ali nadam se da ću jednog dana imati mogućnost kupnje električno­g vozila kineskog BYD-a. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia