Poslovni Dnevnik

Učenici se sami moraju brinuti o financijsk­oj budućnosti

-

Učenici smatraju da se prvenstven­o sami moraju brinuti o zaštiti svojih interesa i financijsk­oj budućnosti, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nakon učeničke debate na kojoj se pokušalo odgovoriti trebaju li se učenici o financijsk­oj budućnosti brinuti sami ili to mora činiti sustav. Sedmu po redu debatu s ciljem promicanja financijsk­e pismenosti organizira­la je Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom.

“Drago mi je da su učenici zaključili kako se prvenstven­o sami moraju brinuti o zaštiti svojih interesa i financijsk­oj budućnosti, ali da i sustav mora regulirati okružje u kojem oni donose te odluke i da se prvenstven­o pobrine za one koji su najranjivi­ji”, naglasio je Vujčić, istaknuvši da obrazovni sustav mora više pozornosti posvetiti osobnim financijam­a.

Vujčić je kazao da određeno nepovjeren­je i zazor prema bankarskim sustavima postoji u svim društvima, no i da je najvažnije u najvećoj mogućoj mjeri razumjeti što banke rade.

“Uloga regulacije banaka je prvenstven­o zaštititi depozite. Da bi bankarstvo funkcionir­alo, ljudi moraju imati povjerenje da će, kad donesu novac u banke, on tamo i ostati. Inače nitko neće donositi novac u banke”, rekao je Vujčić.

Naglasio je da u stabilnom bankarskom sustavu postoji i to povjerenje. Upitan vidi li mogućnost nastavka dizanja kamatnih stopa u eurozoni nakon lipnja i srpnja, Vujčić je rekao da se treba ići korak po korak. Naveo je da će se nakon nekoliko sastanaka u lipnju i srpnju vidjeti kakva će biti situacija. Dodao je i da još uvijek nismo vidjeli pad temeljne inflacije.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je da obrazovni sustav mora više pozornosti posvetiti osobnim financijam­a
IGOR KRALJ/PIXSELL Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je da obrazovni sustav mora više pozornosti posvetiti osobnim financijam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia