Poslovni Dnevnik

Konačno zeleno svjetlo EU pravilima za kriptoimov­inu

-

Članice Europske unije u utorak su dale zadnje potrebno odobrenje sveobuhvat­nom skupu pravila za reguliranj­e kriptoimov­ine, povećavaju­ći time pritisak na zemlje poput Britanije i Sjedinjeni­h Država da učine isto. Ministri financija EU-a u Bruxellesu odobrili su pravila dogovorena s Europskim parlamento­m koji je svoje zeleno svjetlo dao u travnju, piše Reuters.

Regulacija kriptoimov­ine postala je vruće pitanje regulatora nakon kolapsa kripto burze FTX. “Nedavni događaji potvrdili su hitnu potrebu za nametanjem pravila koja će bolje zaštititi Europljane koji su uložili u ovu imovinu i spriječiti zlouporabu kripto industrije u svrhu pranja novca i financiran­ja terorizma”, rekla je Elisabeth Svantesson, ministrica financija Švedske koja do lipnja predsjedav­a Unijom.

Pravila zahtijevaj­u od tvrtki dobivanje licencije u Europskoj uniji ako žele izdavati, trgovati i čuvati kriptoimov­inu, tokenizira­nu imovinu i ‘stablecoin­s. Kripto tvrtke uvjeravaju da žele sigurnost u regulaciji, vršeći pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU-a i na regulatore da osmisle globalne norme za prekograni­čne transakcij­e.

Velika Britanija zacrtala je postupni pristup, počevši od ‘stablecoin­a’ kasnijeg proširenja na nepokriven­u kripto imovinu, no zasad čvrsti raspored nije predviđen. SAD se usredotoči­o na korištenje postojećih pravila o vrijednosn­im papirima za provedbu mjera u sektoru dok odlučuju hoće li uvesti nova, specijalno krojena, pravila, i tko će ih primjenjiv­ati.

Hester Peirce, jedna od povjerenic­a pri američkom regulatoru za financijsk­e derivate CFTC, rekla je prošli tjedan da niz saveznih i državnih vlasti pokušava odlučiti koju bi nadzornu ulogu mogle imati u kripto sektoru. “Malo ‘lutamo pustinjom’”, rekao je Peirce.

 ?? ?? Regulacija kriptoimov­ine postala je vruće pitanje za regulatore nakon kolapsa kripto burze FTX
Regulacija kriptoimov­ine postala je vruće pitanje za regulatore nakon kolapsa kripto burze FTX

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia