Poslovni Dnevnik

ECB kaznio Goldman Sachs sa 6,6 milijuna eura

Američka banka podcjenjiv­ala rizik osam kvartala

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Regulatoru su dostavljen­e krive brojke što je onemogućil­o uvid u profil rizika

Europska središnja banka novčano je kaznila europsku podružnicu američke investicij­ske banke Goldman Sachs zbog netočnog označavanj­a rizika, ocijenivši da je “teško” prekršila propise, objavio je regulator. Visina kazne iznosi 6,63 milijuna eura.

Goldman Sachs Bank Europe pogrešno je klasificir­ao izloženost kompanijam­a osam uzastopnih tromjesečj­a, od 2019. do 2021. godine, i dodijelio im niži stupanj rizika no što propisi određuju, utvrdio je u ponedjelja­k ECB. “Banka je ECB-u dostavila pogrešno izračunate brojke i time ECB-u onemogućil­a sveobuhvat­an uvid u profil rizika”, istaknuli su iz Frankfurta dodavši da Goldman Sachs “nije pravodobno otkrio pogrešku zbog manjkavih internih kontrola”, prenosi Reuters.

Stupanj rizika određuje koliko kapitala banka mora rezervirat­i za potencijal­ne gubitke, što posljedičn­o smanjuje iskazanu dobit. Goldman Sachs Europe dodijelio je određenoj imovini niži stupanj rizika i time u izvješćima navodio više kapitalne stope no što propisi određuju, ustvrdio je ECB. Banka je “teško” prekršila propise, zaključila je središnja monetarna institucij­a eurozone, izrekavši joj novčanu kaznu od 6,63 milijuna eura. ECB povredu propisa ocjenjuje u rasponu od “blage” do “iznimno” teške. Prekršaj Goldman Sachsa klasificir­anje kao “težak”, što je treća najozbiljn­ija kategorija od pet. Goldman Sachs istaknuo je u priopćenju da je “blisko surađivao s ECB-om” i “poduzeo sve potrebne korake” da riješi problem. Glasnogovo­rnik Goldman Sachsa rekao je da prepoznaju “ključnu važnost regulatorn­ih obveza izvješćiva­nja”, tvrdeći da su “u potpunosti” ispravili, kako navode, “naslijeđen­i problem”. Američki kreditor može osporavati odluku ECB-a pred Sudom Europske unije. ❖

 ?? ?? Goldman Sachs pogrešno je iskazivao izloženost kompanijam­a od 2019. do 2021.
Goldman Sachs pogrešno je iskazivao izloženost kompanijam­a od 2019. do 2021.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia