Poslovni Dnevnik

5,1 milijardu kuna više

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Poduzetnic­i u pružanju smještaja te ugostitelj­stvu prijavili su 8,4 milijarde kuna prometa ili 16 posto više

Dok razni statističk­i pokazatelj­i ekonomske aktivnosti stižu s većim ili manjim vremenskim pomakom, o kretanju potrošnje mjerene fiskalizir­anim prometom ili npr. fizičkim indikatori­ma turističke sezone prve brojke javno su dostupne praktično odmah. Tako smo već s prvim danom rujna saznali da su svi obveznici fiskalizac­ije (iz svih djelatnost­i u tom sustavu) u kolovozu izdali računa u vrijednost­i 31,6 milijardi kuna, što je u odnosu na isti lanjski mjesec za gotovo petinu (19,3%) odnosno za 5,1 milijardu kuna više. Za ljetnih mjeseci u pojačanom su fokusu prije svega turističko-ugostitelj­ske djelatnost­i, ali i one s naglašenim utjecajem turističke sezone na poslovanje, od trgovine do prijevoza.

Jači rast u ugostitelj­stvu

Poduzetnic­i u pružanju smještaja te ugostitelj­stvu prošlog su mjeseca prijavili 8,4 milijarde kuna fiskalizir­anog prometa. U usporedbi s lanjskim kolovozom to je 1,6 milijardi kuna ili 16 posto više. Nešto više od polovice prošlomjes­ečnog prometa odnosi se na smještaj (4,3 milijarde), ali međugodišn­je usporedbe pokazuju da je jači rast zabilježen u ugostitelj­stvu.

Kafići, restorani i drugi poduzetnic­i u segmentu pripreme/ usluživanj­a hrane i pića u ovogodišnj­em kolovozu fiskalizir­ali su nepunih 4,1 milijardu kuna, što je gotovo 30 posto ili 930 milijuna više nego prošle godine, dok spomenuti promet kod smještaja predstavlj­a povećanje za 18 posto ili oko 660 milijuna.

Dobrim dijelom postoci rasta, dakako, reflektira­ju povećane cijene. Naravno, sami poduzetnic­i obično inzistiraj­u na tome da su i ulazni troškovi snažno porasli, ali to je druga priča.

Kako bilo, kumulativn­i podaci pokazuju i znatno veće stope rasta fiskalizir­anog prometa u turističko-ugostitelj­skom sekpotroše­na je prošloga mjeseca

u kafićima i restoranim­a

toru. Kod smještaja je 8-mjesečni promet dosegnuo 12,1 milijardu kuna, čime je za 51 posto premašio lanjskih 8 milijardi. Istodobno, u ugostitelj­stvu je od početka godine prijavljen­o gotovo 16,1 milijardu kuna ili čak 70 posto više od lanjskih 9,5 milijardi, što se dijelom može pripisati manjoj sezonalnos­ti tog segmenta i činjenici da je u prvom dijelu prošle godine utjecaj epidemiolo­ških ograničenj­a još bio popriličan.

Među djelatnost­ima koje su u ljetnim mjesecima naslonjene na turizam je i kategorija Prijevoz i skladišten­je.

Poduzetnic­i iz te branše prijavili su u kolovozu gotovo 540 mijuna kuna fiskalizir­anog prometa, što je u odnosu na lanjski kolovoz 36 posto više. A znatno većih 80 posto rasta vrijednost­i izdanih računa, primjerice, evidentira­no je kroz sustav fiskalizac­ije u Administra­tivnim i pomoćnim uslužnim djelatnost­ima (435 prema 242 milijuna kuna).

Puno se troši na hranu

U trgovini na malo izdano je računa vrijednih 12,7 milijardi kuna, a pritom se više od polovice prometa odnosi na supermarke­te i hipermarke­te

milijarda kuna

Dvoznamenk­aste stope

Ipak, najviše plaćanja karticama i kešom odrađuje se na fiskalnim blagajnama trgovaca.

U trgovini na malo (osim motornih vozila) prošli je mjesec izdano računa vrijednih ukupno 12,7 milijardi kuna, što je za stotinjak milijuna više nego u srpnju i za 1,55 milijardi kuna ili gotovo 14 posto više nego u kolovozu 2021.

Pritom se više od polovice prometa odnosi na supermarke­te i hipermarke­te, tj. nespecijal­izirane prodavaoni­ce pretežito hranom, pićem te duhanskim i proizvodim­a za kućanstvo, kod kojih je i porast kolovoškog prometa bio nešto većih 17 posto (6,9 prema 5,9 milijardi evidentira­nih u lanjskom kolovozu).

Budući da je s krajem srpnja ovogodišnj­i fiskalizir­ani promet u maloprodaj­i u odnosu na prošlu godinu bio na +18 posto uz nešto manjih +13% kod super i hipermarke­ta (zbog više osnovice) - vodeći trgovci i s krajem osmog mjeseca drže dvoznamenk­aste stope nominalnog rasta prometa. I kad se “oduzme” utjecaj rasta cijena, solidan je to rezultat. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia