Poslovni Dnevnik

Srušili na dno rejting Ukrajine

-

Dvije globalne rejting agencije Standard and Poor’s (S&P) i Fitch - krajem prošloga tjedna snizile su rejting za inozemno zaduživanj­e Ukrajine, poručivši kako restruktur­iranje duga te zemlje smatraju problemati­čnim.

Ranije su, naime, ukrajinski inozemni kreditori ispunili zahtjev te zemlje za dvogodišnj­im zamrzavanj­em otplate gotovo 20 milijardi dolara vrijednih obveznica, čime je ta zemlja izbjegla neuredni bankrot.

S&P je snizio kreditni rejting Ukrajine za zaduživanj­e u inozemnoj valuti sa “CC/C” na “SD/SD”. “S obzirom da objavljene uvjete restruktur­iranja, i u skladu s našim kritrrijim­a, smatramo tu transakcij­u problemati­čnom i jednakom neispunjav­anju kreditnih obveza”, naveli su iz S&P-ja.

Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting Ukrajine sa “C” na “RD”. Ukrajinu zbog ruske invazije ove godine očekuje gospodarsk­i pad od 35 do 40 posto, a mjesečno joj u državnoj blagajni nedostaje pet milijardi dolara.

Vlada u Kijevu u petak je dogovorila s Međunarodn­im monetarnim fondom (MMF) novi aranžman vrijedan pet milijardi dolara. Novo MMF-ovo financiran­je poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovori veći financijsk­i paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik predsjedni­ka Oleg Ustenko.

Prijašnji program MMF-ova financiran­ja Ukrajine bio je otkazan u ožujku, a umjesto toga ta je međunarodn­a financijsk­a institucij­a odobrila toj zemlji 1,4 milijarde dolara hitnog zajma s tek nekoliko uvjeta u prvim tjednima ruske invazije.

 ?? ?? Vladi u Kijevu mjesečno nedostaje 5 milijardi dolara za mirovine i plaće
Vladi u Kijevu mjesečno nedostaje 5 milijardi dolara za mirovine i plaće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia