Poslovni Dnevnik

Prekasni ulazak na tržište ipak presudio LG-evim mobitelima

Južnokorej­ska kompanija povlači se iz proizvodnj­e pametnih telefona

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Analitičar­i smatraju da LG nikada nije uspio uhvatiti priključak za konkurenti­ma u hardversko­m i softversko­m pogledu

Prekasni ulazak na tržište ipak je presudio LGovim ambicijama u poslovanju s pametnim telefonima. Južnokorej­ska kompanija jučer je objavila kako se povlači iz poslovanja s mobitelima nakon što nije uspjela pronaći kupca za njega. Time je postao prvi veliki proizvođač pametnih telefona koji odustaje od tog posla. Inače, poslovanje s mobitelima najmanje je od pet sektora kojima se bavi LG, a u ukupnim prihodima lani je sudjelovao sa 4,6 milijardi dolara, odnosno 8,2 posto.

Godinama u gubitku

Pametni telefoni već godinama donose gubitak LG-u, a u šest godina minus je dosegao 4,5 milijarde dolara. Izlazak iz sektora u kojem vlada žestoka konkurenci­ja omogućit će kompaniji da se usredotoči na rastuća područja, poput komponenti za električna vozila, povezane uređaje i pametne domove, stoji u priopćenju koje prenosi Reuters. LG bi, kako se navodi, telefone trebao proizvodit­i do kraja srpnja, ali modeli koji tada budu u prodaji bit će i nakon toga dostupni za kupnju.

Kompanija će također nastaviti pružati korisničku podršku i ažuriranje softvera za korisnike u određenim vremenskim razdobljim­a, koja će se razlikovat­i ovisno o regiji.

LG je na vrhuncu 2013. bio treći svjetski proizvođač mobitela, nakon Samsunga i Applea. No, danas drži svega 2 posto tržišta. Lani je prodao 23 milijuna uređaja, dok je tržišni lider Samsung pronašao put do 256 milijuna kupaca, pokazuju podaci Counterpoi­nta. Pozivajući se na svoje izvore, korejska novinska agencija Yonhap tvrdi da je LG razgovarao o prodaji proizvodnj­e mobilnih uređaja vijetnamsk­oj korporacij­i Vingroup i njemačkom automobils­kom koncernu Volkswagen, ali da dogovor na kraju ipak nije postignut.

Analitičar­i smatraju da se LG u nižem i srednjem cjenovnom rezredu našao pod velikim pritiskom kineskih proizvođač­a, dok u skupljem segmentu bio u sje

Samsungov prvi kvartal mogao bi biti najbolji od 2018.

Samsungova dobit u prvom tromjesečj­u mogla bi porasti za 45 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na valu snažnog rasta prodaje pametnih telefona, televizora i kućanskih aparata, iako je zarada od prodaje procesora pala nakon prekida proizvodnj­e u američkom pogonu zbog oluje. Očekuje se da će se operativna dobit južnokorej­skog tehnološko­g koncerna popeti na 8,2 milijarde dolara. To bi označilo najvišu razinu operativne dobiti Samsunga u prvom tromjesečj­u od 2018. Očekuje se kako će brojke pokazati da je posebno uspješan u prvom kvartalu bio Samsungov odjel mobilnih telefona koji je profitirao lansiranje­m nove Galaxy S21 serije sredinom siječnja, više od mjesec dana prije uobičajeno­g izlaska vodećih modela. Procjenjuj­e se da je Samsung zauzeo oko 23 posto svjetskog tržišta. Lani je Samsungov globalni tržišni udio iznosio je 20 posto. ni Applea i Samsunga. Investitor­i su već neko vrijeme pozivali vodstvo kompanije da se okani proizvodnj­e mobitela, tvrdeći da negativno utječe na LGevu burzovnu vrijednost, unatoč snažnoj prodaji kućanskih aparata i televizora.

Kupce preuzima Samsung

lako se kaže da bolje zakasniti nego nikada stići u LGevu se slučaju nije pokazalo točnim, ističe za Financial Times Daniel Kim, analitičar Macquariea.

“LG je ušao na tržište pametnih telefona prekasno i nije uspio uhvatiti priključak uslijed žestoke konkurenci­je”, smaposlovn­a tra Kim. Poznavatel­ji tehnološko­g sektora smatraju da je LG-u presudilo i kaskanje njegovih vrhunskih modela u hardversko­m i softversko­m pogledu za konkurenci­jom.

K tome, analitičar­i su kritiziral­i i nedostatak ekspetize u marketingu u odnosu na kineske konkurente.

Ipak, LG je treći najzastupl­jeniji brend u Sjevernoj Americi, a u Južnoj Americi drži petu poziciju. Analitičar­i smatraju da će na američkom tržištu dobar dio njegovih kupaca preuzeti Samsung koji ima bolju ponudu u srednjem cjenovnom razredu od Applea. ❖

 ?? REUTERS ?? LG je prvi veliki brend koji napušta poslovanje s pametnim telefonima
REUTERS LG je prvi veliki brend koji napušta poslovanje s pametnim telefonima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia